Internete pasirodė pirmasis CŽA agento pieštas AK-47 eskizas - ką tuomet JAV žinojo apie vėliau neįtikėtinai paplitusį sovietų šturmo šautuvą?  (1)

AK-47 yra neabejotinai geriausiai žinomas ir reikšmingiausias 20 amžiaus ginklas. Kūrimo metu ir gamybos pradžioje jis buvo slepiamas, buvo suteikiamas tik patyrusiems kariams. Vėliau AK-47 paplito visame pasaulyje - juo iki šiol naudojasi ir kariai, ir teroristai. JAV žvalgyba norėjo kuo daugiau sužinoti apie šį ginklą ir, panašu, paslaptį įveikti pavyko. Štai kaip AK-47 1953-iaisiais apibūdino Centrinės Žvalgybos Agentūros karininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AK-47 buvo sukurtas dar 1947 metais, gamyba pradėta jau 1949-aisiais. Kaip pasakojama dabar, ginklas buvo laikomas paslaptyje - prie jo negalėjo prisiliesti ir kariuomenės naujokai. Taip buvo tol, kol prasidėjo išties masinė gamyba. CŽA agentas, panašu, su ginklu turėjo galimybę artimiau susipažinti 1953-iaisiais. Neaišku, kaip jam tai pavyko, bet ginklo eskizas ir aprašymas yra stebėtinai tikslūs ir detalūs.

CŽA agentas pažymėjo, kad jaunesni kariai nešioja senus PPŠ pistoletus-kulkosvaidžius, o naujasis AK-47 dar nėra labai paplitęs. Jis taip pat teigė, kad kariai AK-47 nešioja tik toliau nuo civiliais apgyventų vietovių. Agentas pažymėjo, kad AK-47 yra pistoletas-kulkosvaidis su 30 kulkų dėtuve, sulankstoma metaline arba medine buože, pistoleto tipo rankena ir dujų cilindro mechanizmu.

Įdomu tai, kad agentas manė, jog AK-47 yra pistoletas-kulkosvaidis, nors jis matė jo šovinius - jis juos apibūdino kaip ilgesnius už naudojamus PPŠ, bet smailesnius. Iš tikrųjų AK-47 yra šturmo šautuvas. Agentas detaliai apibūdino ir automatinį ginklo mechanizmą - iššovus dujos patenka į virš vamzdžio esantį cilindrą, kuris išstumia tuščią tūtelę ir iš naujo užtaiso spyną. Šis mechanizmas leidžia AK-47 pasiekti neblogą šaudymo greitį ir yra labai patikimas.

Ataskaitoje taip pat pateikiamas detalus eskizas su išmatavimais. Jis yra stebėtinai tikslus. Panašu, kad CŽA agentas turėjo galimybę iš labai arti susipažinti su AK-47 ir jį gerai įvertinti. Raportas buvo parašytas 1953 metų balandžio 29 dieną, o paviešintas kartu su daugybe kitų CŽA dokumentų 2017-ųjų sausį.

AK-47 išradėjas buvo Michailas Kalašnikovas, tačiau didžiulę įtaką ginklo konstrukcijai padarė vokiškas Antrojo pasaulinio karo laikų StG-44. Šie ginklai yra ir vizualiai panašūs, tai pastebėjo ir to CŽA raporto autorius. Pasibaigus karui sovietai turėjo nemažai vokiškų ginklų ir būtent StG-44 darė didžiausią įspūdį kaip ginklas, kurio trūksta Raudonajai Armijai. Rusijos istorikai apie šiuos panašumus kalba paprastai - „juk nereikia išradinėti rato“ - ir pastebi, kad Kalašnikovas naudojosi ne tik StG-44, bet ir amerikiečių M1 konstrukciniais sprendimais.

Sunku pasakyti, kokią reikšmę turėjo paviešintas raportas. Jau visai greitai amerikiečiai turėjo kur kas tikslesnių duomenų, nes išsprendus gamybos klausimus AK-47 paplito labai plačiai. Skaičiuojama, kad iš viso buvo pagaminta daugiau nei 75 milijonai AK-47 automatinių šautuvų ar net 100 milijonų įvairių „Kalašnikovo“ šeimos ginklų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(37)
(9)
(28)

Komentarai (1)