„General Electric“ statys pačią didžiausią ir galingiausią vėjo jėgainę, kokios pasaulis dar nematė: prasideda nauja era vėjo energetikoje?  ()

Vėjo jėgainių populiarumas vis labiau didėja, tačiau „General Electric“ mano, kad ir pačios vėjo jėgainės turi augti – ir būtinai aukštyn.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė paskelbė, kad ketina statyti jūrinę vėjo jėgainę, kuri bus ne tik pati didžiausia vėjo jegainė pasaulyje, bet ir pati galingiausia.

Kaip praneša NBC, ši „Haliade-X“ vardu pavadinta vėjo jėgainė bus 260 metrų aukščio, kuri bus daugiau nei 3 kartus aukštesnė nei tipinės vėjo jėgainės. „Haliade-X“ vėjo jėgainė per metus, esant tipinėms oro sąlygoms, sugebės pagaminti 67 GWh elektros energijos arba 45 % daugiau, nei bet kuri kita jau egzistuojanti jūrinė vėjo jėgainė. Vienos vėjo jėgainės pagaminamo energijos kiekio pilnai užteks 16 000 namų ūkių.

„Atsinaujinančių energijos šaltinių pramonei prireikė daugiau nei 20 metų, kol pastatė pirmąsias jūrines vėjo jėgaines, kurių bendra galia siekia 17 GW“, - sakė „General Electric Renewable Energy“ prezidentas Jérôme‘as Pécresse‘as. „Šiandien prognozuojama, kad ši pramonė per ateinančius 12 metų pastatys vėjo jėgainių, kurių galia sieks daugiau nei 90 GW. Tokį šuolį lemia naujosios technologijos ir sumažėję elektros gamybos kaštai. Haliade-X nustatys naują elektros energijos kainos lyginamąjį standartą, kuris dar labiau paskatins jūrinę vėjo energetiką.“

Vis didesnės vėjo turbinos statomos dėl efektyvumo. Didesnės mentys daro turbiną atsparesne vėjo greičio pokyčiams, kurie ir sumažina turbinos efektyvumą. Kuo ilgesnės mentys („Haliade-X“ jos bus 107 metrų ilgio aut. past.), tuo didesnis vėjo jėgainės efektyvumas. Be to, jūrinių vėjo jėgainių statybos ir priežiūros kaštai yra didesni nei tradicinių sausumos vėjo jėgainių atžvilgiu. Tad yra žymiai prasmingiau naudoti didesnes vėjo jėgaines, o ne pristatyti daug mažesnių jūrinių vėjo jėgainių.

„Jūroje stovinčių vėjo jėgainių priežiūros valandų skaičius iš esmės priklauso nuo turbinos dydžio, dėl to mažesnės sąnaudos yra tų turbinų, kurios yra didesnės“, - NBC teigė Nyderlandų „General Electric Renewable Energy“ produktų ir gamybos plėtros vadovas Vincent‘as Schellings‘as.

„General Electric“ teigia, kad jų naujoji jūrinė vėjo jėgainė „Haliade-X“ į statybos vietą bus pradėta gabenti 2021 metais, bet dar kol kas nėra aišku, kada ji bus baigta statyti.

Kol kas yra neaišku ir ar naujoji „General Electric“ jūrinė vėjo jėgainė taps standartu, kuris bus plačiai naudojamas šioje pramonės šakoje, ar ir dar labiau augs jėgainės. Bet kas tikrai yra aišku, kad vėjo energetikos populiarumas ir toliau auga.

Pasak „U.S. Energy Information Assocation“, šiuo metu vėjo energetikos sektorius patenkina 5,6 % viso JAV reikalingo elektros energijos poreikio. 2012 metais šis rodiklis siekė 3,5 %, o 2015 metais buvo pakilęs iki 4,7 %. „U.S. Department of Energy“ prognozuoja, kad iki 2050 metų, vėjo energija galėtų patenkinti net 35 % JAV elektros energijos poreikio. Akivaizdu, kad vėjo energetikos sektoriaus potencialas yra milžiniškas ir pats plėtros procesas tik įsibėgėja.

(25)
(1)
(24)

Komentarai ()