„Facebook“ renka duomenis apie Jūsų skambučius ir SMS: kaip patikrinti, kokie duomenys yra surinkti  (6)

"Facebook" daug žino apie tave, tavo mėgstamus ir nemėgstamus dalykus, draugus ir tai nenuostabu, nes patys pateikiame šią informaciją sutikdami su jos naudojimosi taisyklėmis, spausdami patinka/nepatinka, bendrindami ką nors...

Bet ar žinote, jei savo Android įrenginyje įdiegėte "Facebook Messenger" programą, yra tikimybė, kad įmonė surinks jūsų kontaktus, SMS ir skambučių istorijos duomenis bent iki praėjusių metų pabaigos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujosios Zelandijos programuotojas Dylan McKay  atrado savo metų duomenis, įskaitant visų įeinančių ir išeinančių skambučių bei SMS žinučių žurnalų archyvą, kurį jis atsisiuntė (kaip ZIP failą) iš "Facebook".

Kaip tik šiuo metu rutuliojasi Cambridge Analytica skandalas susijęs su neteisėtu "Facebook"  asmeninių duomenų rinkimu ir pateikimu trečiosioms šalims.

Pasak "Facebook" atstovo, kadangi beveik visos socialinių tinklų svetainės buvo sukurtos taip, kad vartotojai galėtų lengviau susisiekti su savo draugais ir šeimos nariais, "Facebook" taip pat įkelia savo vartotojų kontaktus, kad jos vartotojai taip pat galėtų kuo lengviau bendrauti.

Kaip praneša "Ars", senesnėse "Android" versijose, kai leidimai buvo daug mažiau griežtesni, "Facebook" programa įdiegimo metu pašalindavo kontaktinį leidimą, kuris leido bendrovę automatiškai pasiekti skambučių ir pranešimų duomenis.

Galų gale "Google" pakeitė Android leidimų veikimą savo API 16 versijoje, todėl ji tapo aiškesnė ir išsamesnė, informuodama naudotojus, kai bet kuri programa bando vykdyti leidimus. Tačiau kūrėjai galėjo apeiti šį pokytį, o "Facebook" ir toliau galėjo naudotis skambučių ir SMS duomenimis, kol "Google" nepasitvirtino Android API 4.0 versiją praėjusių metų spalį.

Netgi galite patikrinti, kokius duomenis socialinis tinklas surinko iki šiol, apsilankydamas "Facebook" nustatymuose → Atsisiųskite "Facebook" duomenų kopiją → "Mano archyvas".

Jei nenorite, kad "Facebook" išsaugotų arba nuolat įkels jūsų kontaktus į savo serverį, galite išjungti nuolatinį įkėlimo parametrą "Messenger" programoje. Šis pakeitimas taip pat pašalins visus anksčiau įkeltus kontaktus.

"Facebook" vartotojai "Apple" įrenginiuose yra saugesni, nes "iOS" niekada neleido tylios prieigos prie skambučių duomenų.

Pabandžiau ir pats pažiūrėti ar galiu pažiūrėti savo skambučių ir SMS archyvą.

Atsisiunčiau savo Facebook archyvą ir radau, kad tikrai yra visi duomenys apie skambučius ir SMS. Tik turiu pastebėti, kad  duomenys yra iš telefono su Android 4.4.4 versija. Su naujesniu telefonu, kuris naudoja Android 6.0 versiją, duomenų jau nepastebėjau. Tai rodo, kad čia bus susiję su senesne programine įranga ir jos leidimų sistema. Bet kuriuo atveju reikia skaityti ir žiūrėti kokius leidimus suteikiat, bet kuriai telefono programai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Donatas Vertelka
(26)
(3)
(23)

Komentarai (6)