Prasideda sukilimas prieš „Google“ ir „Facebook“? Buvę darbuotojai sukūrė organizaciją ir stoja prieš IT gigantes  ()

Grupė Silicio slėnio technologijų specialistų, kuriems bendra tai, kad jie buvo vieni iš pirmųjų „Google“ ir „Facebook“ darbuotojų, skelbia savo susirūpinimą dėl neigiamo socialinių tinklų ir išmaniųjų telefonų poveikio bei susibūrė į organizaciją, kuri ketina mesti iššūkį gigantiškoms įmonėms, kurias kadaise jie patys augino, rašo „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai kuria „susirūpinusių ekspertų“ sąjungą, pavadintą „Center for Humane Technology“. Ši sąjunga, finansuojama pelno nesiekiančios žiniasklaidos stebėjimo grupės „Common Sense Media“, užsiims „The Truth About Tech“ pavadinta kampanija, sieksiančia sumažinti priklausomybę nuo technologijų. Pirmasis jų taikinys – valstybinės JAV mokyklos.

„Buvome tų įmonių viduje. Žinome, ką jos matuojame. Žinome, kaip jos kalba ir žinome, kaip veikia inžinerija“, – sakė ekspertų grupei vadovaujantis buvęs „Google“ etikos inžinierius Tristanas Harrisas.

Pastaruoju metu technologijų poveikis – ypač jaunesnių žmonių mąstymui – tapo vis dažniau aptarinėjama tema. Sausį du stambūs Volstrito investuotojai paprašė „Apple“ išanalizuoti savo produktų poveikį sveikatai ir sukurti patogesnes priemones riboti „iPad“ bei „iPhone“ naudojimą jaunesniems vartotojams. Praėjusią savaitę socialiniame tinkle „Facebook“ pediatrų ir psichinės sveikatos specialistų grupė viešai prašė išjungti susirašinėjimo paslaugą, kurią „Facebook“ teikia net 6 metų amžiaus vartotojams. Susirūpinusių tėvų grupės pavojaus varpais skambina ir dėl „YouTube Kids“ – nors ši „YouTube“ dalis oficialiai yra skirta vaikams, tačiau iš tiesų ir joje kartais pasirodo nerimą keliančio turinio.

„Dvejose bendrovėse – „Google“ ir „Facebook“ – yra patys didžiausi pasaulyje superkompiuteriai. Ir į ką mes juos nutaikėme? Į žmonių smegenis, į vaikus“, – sakė T. Harrisas.

Be T. Harriso, „Center for Humane Technology“ grupei priklauso ir aukštas arba svarbias pareigas didžiausiose technologijų įmonėse anksčiau užėmę darbuotojai: buvusi „Facebook“ operacijų vadovė Sandy Parakilas, buvusi „Apple“ ir „Google“ ryšių su visuomene vadovė Lynn Fox, buvęs „Facebook“ vadovų komandos narys Dave'as Morinas, mygtuko „Like“ sukūrėjas Justinas Rosensteinas, ankstyvasis „Facebook“ investuotojas Rogeris McNamee ir kiti. Be to, tikimasi, kad ši grupė ateityje augs.

Vienas iš pirmųjų grupės projektų, kuriais siekiama įvykdyti socialinių tinklų ir interneto turinio vartojimo reformą – tai svetainės „Žalų vadovėlis“ (angl. „Ledger of Harms“) sukūrimas. Šioje svetainėje dabartiniai didžiųjų įmonių inžinieriai, kuriems kilo susirūpinimas dėl jiems paskirtų užduočių efekto, galės pasitikrinti įvairių technologijų poveikį sveikatai – galbūt tai padės kurti „sveikesnius“ skaitmeninius produktus.

R. McNamee tvirtino, kad prie „Center for Humane Technology“ prisidėjo po to, kai pasibaisėjo pamatęs, ką jis, kaip ankstyvasis „Facebook“ investuotojas, padėjo sukurti savo pinigais. „Facebook“ taikosi į jūsų primityviausius jausmus – labiausiai baimę ir pyktį. O naudojantis išmaniaisiais telefonais jie prikausto jus kiekvieną akimirką, kol nemiegate“, – sakė investuotojas, savo narystę susirūpinusių ekspertų grupėje vertinantis kaip galimybę atitaisyti jo paties padarytą žalą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(42)
(7)
(35)

Komentarai ()