Archimedas žinomas visame pasaulyje, bet jis ne tik atrado jo vardu pavadintą dėsnį - kokį prietaisą išrado Archimedas?  ()

Ar žinojote, kad „Eureka!“ sušukęs ir iš vonios iššokęs Archimedas atrado ne tik savo vardu pavadintą dėsnį apie skysčių ir kūnų sąveiką? Manoma, kad Archimedas išrado ir vieną prietaisą, be kurio pasaulis tikrai subyrėtų!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad Archimedas yra tikrasis sraigto išradėjas. Daugiau nei prieš 2000 metų žmonės sraigtus buvo pritaikę laukams laistyti. Degutu suteptos medinės spiralinės juostelės buvo kišamos į gerai pritaikytą medinį vamzdį. Sukant sraigtą, vanduo iš ežero ar upės kildavo ir liedavosi tiesiai į laukus. Panašūs prietaisai naudojami ir mūsų dienomis – jie vadinami Archimedo sraigtais.

Staliai ir amatininkai sraigtus naudojo dar XVII a., o 1841 m. sukonstruoti standartinių dydžių sraigtai – taip prasidėjo masinė jų gamyba.

Pirmasis sraigtinio variklio varomas laivas buvo pastatytas Amerikoje 1804 m., bet dėl viso pikto jam pritaisė ir bures. Vėliau sraigtai pritaikyti ir lėktuvų gamyboje – visi pirmieji lėktuvai turėjo sraigtinius variklius, vadinamus propeleriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()