100 vyrų tyrimas rodo, kad populiariausia vieta išmaniajam telefonui nešioti yra ir pavojingiausia - kuo tai gresia?  ()

Beveik visi vyrai išmanųjį telefoną deda ten pat - į vietą, kur daugelis gydytojų ir mokslininkų tikrai patartų telefono nelaikyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyrams, nešiojantiems mobilųjį telefoną priekinėje kelnių kišenėje arba ilgai juo šnekantiems, gresia problemos dėl vaisingumo. Taip įspėjo naują tyrimą atlikę Izraelio mokslininkai. Kiti specialistai gina šį prieš 45 metus balandžio 3 dieną pirmą kartą panaudotą modernų įrenginį ir pateikė šūsnį veiksnių, turinčių didesnę įtaką vaisingumui.

Metus trukusiame tyrime dalyvavo daugiau nei šimtas vyrų. Paaiškėjo, kad beveik pusės (47 proc.) jų, kurie nešioja mobilųjį telefoną mažesniu nei 50 centimetrų atstumu nuo kirkšnies, spermos lygis buvo pastebimai sumažėjęs. Be to, nustatyta, kad vyrams, kurie mobiliuoju telefonu šneka daugiau nei valandą per dieną, dukart išauga rizika, jog jų spermos koncentracija bus sumažėjusi.

Tas pat pasakytina apie vyrus, kurie dažnai kalba telefonu jam kraunantis. Mokslininkų vertinimu, spermos kokybei įtakos gali turėti mobiliųjų telefonų skleidžiama šiluma ir elektromagnetinės bangos. Kuris iš šių veiksnių svarbesnis, tyrėjai neįvardijo.

Kiti mokslininkai buvo kritiškesni. Vis dėlto tyrimo imtis – vos šimtas vyrų, taigi rezultatams įtakos galėjo turėti daugybė kitų veiksnių, pavyzdžiui, amžius, rūkymas, mityba, sportas ir kiti.

Biologė Fiona Mathews iš Ekseterio universiteto (Jungtinė Karalystė) taip pat atlieka šios srities tyrimus. Anot jos, kol kas nėra pakankamai įrodymų, kad mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos gali sukelti nevaisingumą.

„Anksčiau mes jau buvome nustatę ryšį tarp mobiliųjų telefonų naudojimo ir pablogėjusios spermos kokybės. Bet kol kas nėra tiesioginių įrodymų, kurie susietų mobiliųjų telefonų naudojimą su visišku nevaisingumu. Dabar tegalime konstatuoti, kad mobilieji telefonai blogina spermos kokybę, todėl logiška teigti, jog vyrams, kuriems gresia nevaisingumas, mobiliųjų telefonų naudojimas gali dar pabloginti apvaisinimo šansus“, – teigė F.Mathews. Tyrimas neįtikino ir Šefildo universiteto andrologo Allano Pacey.

„Didesnė vyrų ir porų problema šiuo metu – jie laukia, kol taps vyresni, ir tuomet bando susilaukti vaiko, o nepavykus dėl savo nevaisingumo kaltina tokius dalykus kaip mobilieji telefonai, nors didžiausia problema yra jų amžius“, – sakė A.Pacey.

Kiti mokslininkai tvirtino, kad vaisingumą neigiamai veikia ir antsvoris. Jis gali padidinti sėklidžių temperatūrą, o tai turi įtakos spermos kokybei.

Sėklidžių temperatūrą taip pat didina ilgas sėdėjimas, maudymasis karštoje vonioje ir panašūs dalykai. Lietuvių kilmės vaisingumo ekspertas Gedis Grudzinskas iš Šv.Jurgio ligoninės Londone taip pat įspėjo vyrus atsižvelgti į savo įpročius.

„Jeigu darbe vilkite kostiumą, įsidėkite telefoną į švarko kišenę, nelaikykite jo prie savo sėklidžių. Tai sumažins spermos lygio sumažėjimo riziką. Ir ar jums būtina pasidėti telefoną prie pat lovos? Kai kurie vyrai net laiko jį trumpikėse ar pižamos kelnėse – ar tai tikrai būtina?“ – klausė G.Grudzinskas.

Parengė Darija Jankauskaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(8)
(-5)

Komentarai ()