Ką apskritai reiškia žodis „kapitonas“ ir kodėl aukščiausio rango laivų ir lėktuvų įgulos nariai yra vadinami kapitonais?  (1)

Apie ką pirmiausia pagalvojate, išgirdę žodį „kapitonas“? Tikriausiai prieš akis iškyla prie laivo vairo stovintis žmogus. O galbūt vyriausias lėktuvo įgulos narys? O gal karininkas? Ką apskritai reiškia žodis „kapitonas“ ir kodėl jis taip plačiai naudojamas?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-06-25 Ką apskritai reiškia žodis „kapitonas“ ir kodėl aukščiausio rango laivų ir lėktuvų įgulos nariai yra vadinami kapitonais?  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip tikriausiai galite įsivaizduoti, žodis „kapitonas“ turi šaknis karybos istorijoje. Graikų kalboje „katepánō“ reiškė „viršuje“ arba „viršutinis“. Bizantijoje šis žodis buvo naudojamas apibūdinti aukšto rango karininką. Vėliau kapitono terminas ėmė plisti iš karinių laivų į prekybinius. Siekiant išlaikyti tvarką laive, jam visuomet vadovaudavo vienas žmogus. Priešingai nei kartais manoma, kapitonas laivo visą laiką nevairavo. Jis tik duodavo įsakymus kitiems įgulos nariams.

Kapitonai laivų nevairuoja iki šiol. Jie prižiūri absoliučiai visus procesus laive, įskaitant laipinimo procedūras, įkrovimą ir iškrovimą, judėjimą uoste, kurso koregavimą ir taip toliau. Didieji laivai apskritai nėra vairuojami taip, kaip automobiliai - norint pakeisti laivo judėjimo kryptį naują kursą reikia suvesti į autopiloto sistemą. Aišku, tokius sprendimus patvirtina kapitonas. Įdomu tai, kad laive kapitonas yra viršesnis už visus jame esančius žmones ir įgulos narius, nepriklausomai nuo to, kokie politikai, teisėtvarkos pareigūnai ar karininkai laivu plaukia. Tai galiojo ir piratų laivams

Aviacija nuo pat pradžių buvo tampiai siejama su laivyba. Dažnai buvo sakoma, kad lėktuvai tėra dangų skrodžiantys laivai. Kitaip tariant, orlaiviai. Taip nutiko dėl to, kad iki keleivinių lėktuvų paplitimo, tokius atstumus galėdavo įveikti tik laivai. Šios sritys buvo siejamos ir lyginamos, todėl lėktuvuose naudoti laivybos terminai, o oro uostai įgavo tokį įdomų pavadinimą. Todėl ir vyriausi lėktuvų pilotai tapo kapitonais.

Tuo pat metu kapitono terminas vystėsi ir kaip karinis laipsnis. Kapitonais tapo ne tik laivų vadai, bet ir kitų kariuomenės rūšių karininkai ir net policijos nuovadų vadai. Dabar kapitonais kartais vadinami ir kompanijų padalinių vadovai ar net mokinių prezidentai. Nors gali pasirodyti, kad taip tiesiog nuvalkiojamas kapitono vardas, iš tiesų jis originaliai ir reiškė aukščiausią žmogų pagal svarbą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(5)
(22)

Komentarai (1)