Japonų mokslininkai sukūrė nedidelį, neįtikėtinai greitą ir tikslų 28 GHz siųstuvą būsimiems 5G įrenginiams  (3)

Japonų mokslininkai sukūrė nedidelį, neįtikėtinai greitą ir tikslų 28 GHz siųstuvą, kuris skirtas stabiliai greitajam 5G ryšiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos technologijos instituto Japonijoje pagamintas siųstuvas-imtuvas (siųstuvas ir imtuvas) keičia požiūrį į ankstesnius dizainus įvairiomis aplinkybėmis, taikydamas naują požiūrį į spindulių pluošto valdymą (beamforming).

Belaidžio ryšio svarba akivaizdi šiuolaikinėse visuomenėse, o belaidžio ryšio sistemose (5G) ryšys labai svarbus nes tai yra artėjantis labai didelis žingsnis mobiliojo ryšio tinkluose.

Naujasis mobiliųjų tinklų standartas žada, kad duomenų perdavimo greitis ir greitis bus žymiai didesni nei 4G dydžio, netgi leidžiant naudoti mažesnes antenas ir radijo dažnių (RF) siųstuvą, nes naudojami aukšti dažniai.

Dauguma moderniausių siųstuvų-imtuvų, skirtų 5G technologijai, naudoja RF fazių keitiklius.

Tikslus fazių poslinkis yra svarbus, nes jis leidžia transliuotojui valdyti antenos masyvo spinduliavimo modelio pagrindinę dalį.

Kitaip tariant, jis naudojamas antenos masyvui „nukreipti" į konkrečią kryptį taip, kad abiejų ryšių galai (siųstuvas ir imtuvas) keistųsi signalais su didžiausia galia.

Tačiau, naudojant RF fazių keitiklius, atsiranda tam tikrų komplikacijų ir ne visai sumažina 5G įrenginius.

Mokslininkai, vadovaujami doc. Kenichi Okada iš Tokijo technologijos instituto, sukūrė 28 GHz siųstuvų imtuvą, kuriame naudojamas vietinis osciliatoriaus (LO) fazės poslinkis.

Vietoj to, kad naudojate kelis RF fazių keitiklius, jie sukūrė grandinę, kuri leidžia transceiveriui perkelti 0,04 laipsnio laipsnius į vietinį osciliatorių fazę su minimalia paklaida.

Savo ruožtu tai leidžia išlaikyti 0,1 laipsnio skerspjūvio valdymą, kuris yra didesnis nei ankstesnių modelių, o tai reiškia, kad antenos masyvas gali būti tiksliai nukreiptas į norimą kryptį.

Siūlomas LO fazės poslinkio metodas išsprendžia dar vieną problemą, kai naudojami keli RF fazių keitikliai: kalibravimo sudėtingumas.

RF fazių keitikliai reikalauja tikslios ir sudėtingos kalibravimo, kad jų pasiskirstymas būtų fazės nustatymo metu nenutrūkstamas, o tai yra labai svarbus reikalavimas tinkamam prietaiso veikimui. Padėtis blogėja, nes masyvas didėja.

Kita vertus, siūlomas fazės poslinkio metodas lemia pasikartojimo prieaugį, kuris yra labai artimas nuliui visame 360 laipsnių diapazone.

Siųstuvas kurį sukurė komanda, buvo įdiegta tik 4 mm x 3 mm išmatavimo plokštėje, naudojant minimalius komponentus.

Jie palygino savo įrenginio ir kitų 5G įmonių siųstuvų imtuvų našumą.

Duomenų perdavimo sparta, kurią jie pasiekė, buvo apie 10 gigabitų per sekundę (Gb/s) didesnė nei ta, kuri buvo pasiekta naudojant kitus metodus, tuo tarpu išlaikant fazės paklaidą ir padidėjusį svyravimų kiekį mažesniu laipsniu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Donatas Vertelka
(16)
(2)
(14)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: