Kodėl vėjo jėgainės yra dažomos baltai ir ką reiškia, jei ant sparno pamatote vieną ar dvi juosteles? (Video)  ()

Nors Lietuvoje vėjo jėgainių daugiausia galima pamatyti tik keliaujant link pajūrio, ar kada nors susimąstėte kodėl jos yra dažomos baltai? Atsakymas tikrai nustebins, nes pasirodo, kad balta spalva ne tik prailgina jų veikimo trukmę, bet yra svarbi dėl dar daugybės kitų priežasčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visame pasaulyje specialistai stengiasi vėjo jėgaines užmaskuoti, o balta spalva yra laikoma neutralia spalva ir dėl to mažiau rėžia akį. Be to, žvelgiant į baltas jėgaines iš apačios, jos susilieja su fonu, o iš aukštai – padeda išsiskirti.

Štai Vokietijos kompanija „Enercon“ nusprendė šias strukūtas dažyti pilkai, o kai kurias iš jų apačioje pažymėti žaliais dryžiais – kad mažiau išsiskirtų iš aplink esančios žolės.

Jei kada pastebėjote ant jėgainių sparnų galų esančias juosteles – tai jų skaičius ar spalva taip pat nėra atsitiktinė. Jos gali padėti išsiaiškinti, kad esate 5 km. atstumu nuo oro uosto. Vokietijoje įstatymais reikalauja, kad netoli oro uostų esančių jėgainių sparnai būtų pažymėti viena oranžinės spalvos juostele.

Jei artimoje zonoje nėra oro uosto, tada jėgainių sparnai dažniausiai turi dvi juosteles. O kas, jei kas nors oro uostą pastatytų? Taip, darbuotojams reikėtų perdažyti visus netoliese esančių vėjo jėgainių sparnus.

Spalva, reiškianti ilgaamžiškumą

Baltos vėjo jėgainės gali geriau atspindėti ultravioletinius spindulius. Kaip žinote, šie spinduliai kenkia įvairioms medžiagoms ir ilgainiui jas gadina. Tokia ultravioletinių spindulių atspindėjimo savybė padeda kompanijoms sutaupyti nemažai pinigų.

Tamsios spalvos yra linkusios sugerti saulės šviesą ir šilumą – tuo tarpu balta spalva to nedaro. Nuo šilumos daiktai plečiasi, sausėja ir dėl to spartėja jų dėvėjimasis. Baltose jėgainėse medžiagų plėtimasis yra sumažinamas ir taip apsaugomos itin svarbios struktūros dalys. Specialistų manymu, bet kuri kita spalva padidintų jėgainių išlaikymo ir remonto kaštus.

Tačiau 2010 m. atliktas tyrimas parodė, kad balta vėjo jėgainių spalva nors ir padeda struktūroms išlikti, bet kenkia laukinei gyvūnijai. Štai vabzdžius balta spalva itin traukia, o vabzdžiai traukia jais mintančius didesnius gyvūnus. Neretai nuo vėjo jėgainių žūsta šikšnosparniai ir įvairūs paukščiai.

Parengta pagal engineersjournal

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()