„Viduje yra labai daug baimės. Kai kurie žmonės yra labai pikti, kad mes taip darome“: „Google“ viduje kyla daug nepasitenkinimo dėl naujo projekto Kinijoje  ()

„Google“ kuria paieškos variklį, kuris būtų draugiškas itin griežtoms Kinijos interneto cenzūros taisyklėms, naujienų agentūrai AFP pranešė bendrovės darbuotojas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-08-06 „Viduje yra labai daug baimės. Kai kurie žmonės yra labai pikti, kad mes taip darome“: „Google“ viduje kyla daug nepasitenkinimo dėl naujo projekto Kinijoje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Google“ dėl cenzūros savo paieškos variklį Kinijoje išjungė prieš 8 metus, bet dabar įmonė dirba ties projektu kodiniu pavadinimu „Dragonfly“, sako anoniminis darbuotojas.

AFP šaltinis sako, kad paieškos variklį, kuris veikia kaip filtras, iš rezultatų išmetantis tam tikras temas, galima išbandyti vidiniuose įmonės tinkluose.

Projektas įmonės viduje kelia daug įtampos. „Google“ anksčiau šiais metais jau susilaukė kritikos iš savo darbuotojų, kurie pasirašė peticiją prieš 10 mln. JAV dolerių vertės sutartį su JAV kariuomene.

„Viduje yra labai daug baimės. Kai kurie žmonės yra labai pikti, kad mes taip darome“, – sako anoniminis šaltinis.

Tuo tarpu „Google“ atstovas atsisakė patvirtinti ar paneigti projekto egzistavimą.

Žmogaus teisės ir demokratija – išfiltruoti

Pirmieji apie šią istoriją informavo naujienų portalas „The Intercept“, kuris rašė, kad paieškos variklis kuriamas „Google“ operacinei sistemai „Android“.

Pasak portalo, tokios temos kaip žmogaus teisės, demokratija, religija ar taikūs protestai paieškos variklyje būtų išfiltruotos. Programėlė automatiškai identifikuotų bei išfiltruotų internetinius puslapius, kuriuos blokuoja vadinamoji „didžioji Kinijos ugniasienė“ – Pekino valstybinė interneto reguliavimo ir cenzūravimo sistema.

Tuo tarpu „New York Times“, remdamasis dviejų informuotų šaltinių informacija, pridūrė, kad nors įmonė jau pademonstravo variklio veikimą Kinijos vyriausybės atstovams, projekto egzistavimas savaime nereiškia, jog „Google“ sugrįžimas į Kiniją yra neišvengiamas.

Nevyriausybinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ paragino „Google“ pergalvoti šį projektą.

„Interneto laisvei bus juoda diena, jei „Google“ susitaikys su ekstremaliomis Kinijos cenzūros taisyklėmis dėl rinkos prieigos“, – sako „Amnesty International“ Kinijos tyrėjas Patrickas Poonas.

„Prioritetizuodama pelną prieš žmogaus teises, „Google“ nustatytų itin neraminantį precendentą bei suteiktų pergalę Kinijos vyriausybei“, – pridūrė jis.

JAV interneto milžinai ilgą laiką turi problemų Kinijoje, kuri blokuoja politiškai jautrų turinį, pavyzdžiui, apie 1989 metų Tianamenio aikštės žudynes.

Kinija blokuoja tokius interneto puslapius kaip „Twitter“, „Facebook“ ar „New York Times“.

„Google“ savo paieškos variklį Kinijoje dėl cenzūros ir programišių atakų išjungė 2010 metų pradžioje. Tačiau bendrovė šalyje vis dar samdo 700 žmonių, kurie dirba su kitais projektais.

Gruodžio mėnesį „Google“ paskelbė atidarysianti naują dirbtinio intelekto tyrimų centrą Pekine. Anksčiau 2017-aisiais Kinijos interneto reguliuotojai leido naudoti „Google Translate“ programėlę išmaniuosiuose telefonuose.

Naujienos apie „Google“ Kinijai skirto paieškos variklio plėtrą pasirodė Pekinui ir Vašingtonui įsivėlus į prekybos karą. Abi šalys apmuitino dešimtis milijardų JAV dolerių vertės eksporto, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas kaltina Kiniją intelektinės nuosavybės vagystėmis iš amerikiečių įmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()