JAV mokslininkai pagaliau sugalvojo, kaip leisti povandeniniams laivams tiesiogiai siųsti žinutes lėktuvams (Video)  ()

Povandeniniai laivai yra labai svarbus ginklas šiuolaikinėje karyboje. Tačiau komunikacija tarp jų ir ant žemės ar danguje esančių objektų yra labai sudėtinga. Būdami po vandeniu povandeniniai laivai gali užmegzti radijo ryšį tik su kitais laivais, o per juos - ir lėktuvais bei bazėmis sausumoje. Tačiau tai yra sudėtinga, bet dabar Masačusetso technologijos instituto mokslininkai sugalvojo naują komunikacijos tarp povandeninių laivų ir lėktuvų būdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Technologija, pavadinta „Translational acoustic-RF communication“ arba TARF, leis povandeniniams laivams tiesiogiai siųsti žinutes lėktuvams. TARF naudoja sonarą, kuris į vandens paviršių siunčia vibracijas, kuriose dvejetaine sistema gali būti užkoduota informacija. Tuomet lėktuvai aukšto dažnio (30GHz-300GHz) radarais šias vibracijas gali aptikti. Kompiuteriui beliks atskirti nulius nuo vienetų ir iššifruoti pranešimą.

Nors skamba kaip labai sudėtinga sistema, iš esmės jai nereikia naujos technikos - mokslininkai išrado metodą, o ne naują įrenginį. Geriausia tai, kad nereikia net ypatingai ramios jūros. Algoritmas ateityje gebės atskirti natūralias dideles bangas nuo mažyčių, kuriose ir slėpsis užkoduoti pranešimai. Aišku, šiuo metu technologija dar neveikia tobulai, nes yra tik pradinėse vystymo stadijose.

Kol kas TARF patikimai veikia tik vandenyje, kurio bangų aukštis siekia iki 16 cm, tačiau mokslininkai žino, kad šią problemą galima išspręsti. Ateityje net ir stipriai banguotas vanduo problemų neturėtų sukelti. Šiuo metu informacijos perdavimo greitis siekia vos kelis šimtų bitų per sekundę. Tai, žinoma, yra labai lėtai, bet esminę informaciją perduoti turėtų pavykti. Na, ir aišku, veikimo nuotolis kol kas nėra labai didelis, o ir galimybės lėktuvams tiesiogiai siųsti pranešimus povandeniniams laivams dar nėra išnagrinėtos.

Povandeniniai laivai galės lėktuvams pranešti apie pastebėtą priešą, paprašyti pagalbos ar informuoti apie misijos sėkmę. Visgi TARF, jei technologija kada nors bus naudojama, tikriausiai nepakeis įprastos radijo komunikacijos ir bus naudojama tik ypatingais atvejais, nes tokius signalus nesunkiai aptiktų ir priešas.

Tačiau TARF galimybės neapsiriboja vien karyba. Mokslininkai jau dabar mato, kad technologija būtų naudinga nuskendusių lėktuvų ir laivų paieškoje, vandenynų faunos stebėjime ir taip toliau. Tokiais sonarais galėtų būti aprūpinti ne tik kariniai povandeniniai laivai, bet ir įvairūs sensoriai, mokslinė ir kitokia įranga.

Masačusetso technologijos instituto TARF technologijos pristatymas


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()