Kodėl kai kurie Antrojo pasaulinio karo povandeniniai laivai priekyje turėdavo į pjūklą panašų įtaisą? Ar juo taranuodavo kitus laivus?  ()

Jei gerai įsižiūrėtumėte į Antrojo pasaulinio karo povandeninius laivus, pastebėtumėte, kad kai kurie iš jų priekyje turėjo į pjūklą panašius įtaisus. Agresyviai atrodantis daiktas atliko svarbią funkciją kare ir svariai prisidėdavo prie operacijų sėkmės. Taip pat pastebėtumėte, kad nuo laivo priekio iki bokštelio dažnai būdavo ištiestas kabelis. Kam skirti šie įtaisai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma pasakysime svarbiausią dalyką - povandeniniai laivai retai taranuodavo priešų laivus. Tai nėra gera strategija, nes savo laivą gali apgadinti labiau nei priešo. Povandeninio laivo priekyje yra sonaras, kiti svarbūs įrenginiai, todėl pažeisti jo tikrai nesinori. Kita vertus, užkirsti kelią priešo povandeniniams laivams yra tiesiog būtina, kad jie neterorizuotų uostų, įlankų ar pavienių didžiųjų karinių laivų.

Antrojo pasaulinio karo metu plačiai naudoti tinklai, į kuriuos povandeniniai laivai turėjo įsipainioti ir įstrigti. Jie būdavo įrengiami palei svarbiausius uostus ir įlankas. Kartais - aplink prišvartuotus laivus. Šie plieniniai tinklai įpainiodavo povandeninius laivus, o plūdurų judėjimas leisdavo anksti pastebėti jų atvykimą. Taip povandeniniai laivai galėdavo būti neutralizuoti labai greitai. Net jei povandeninis laivas sugebėdavo išsipainioti, tinklas sutrukdydavo operacijai arba ją bent jau sulėtindavo.

Tačiau kur yra problema, yra ir sprendimas. Laivų priekyje imta montuoti specialius pjautuvus. Šie dantyti ašmenys, primenantys medžio pjūklą, galėdavo perpjauti plieninį tinklą, jei tik povandeninis laivas plaukdavo didesniu greičiu. Kai kurie vėlesni tinklų pjautuvai galėjo būti pastiprinti ir sprogstamaisiais užtaisais, kurie dar labiau suardydavo tinklus.

Taip pat naudotas ilgas plieninis kabelis, kuris būdavo nutiestas nuo laivo nosies iki bokštelio (tiltelio) ir iki laivo galo. Jis turėdavo perkelti tinklą per laivo viršų ir neleisti bokšteliui užsikabinti. Kabelis padėdavo saugantis ne tik nuo specialiai prieš povandeninius laivus ištiestų tinklų, bet ir nuo žvejybinių tinklų ar šiaip nepastebėtų neaiškių kabelių bei virvių. Pjautuvas ir kabelis geriausiai veikė kartu, tačiau dabar tokie kabeliai nebėra naudojami.

Plaukiant dideliu greičiu, toks kabelis vibruodavo aukštu dažnių. Tai keldavo hidrodinaminių probemų - didesnis pasipriešinimas sulėtindavo dideliu laivus. O kartu susidaręs triukšmas leisdavo šiuos laivus lengviau pastebėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(61)
(3)
(58)

Komentarai ()