Atradimas, kuris galbūt leis pigiau, lengviau ir greičiau pagaminti kai kuriuos elektronikos komponentus – genetiškai modifikuotas virusas pavirto auksiniu nanorutuliuku  (1)

Bakterijos ir virusai gali būti labai produktyvūs maži sutvėrimai ir mes juos galime panaudoti įvairiais būdais: kurdami naujas medžiagas, degalus, deguonį, antibiotikus ir t.t. Dabar mokslininkai iš Kalifornijos Riverside universiteto rado būdą kaip virusus panaudoti auksinių nanorutuliukų gamybai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie auksiniai nanorutuliukai vėliau galėtų būti panaudoti vandens valymui ir galiausiai gerokai sumažinti išlaidas ir reikalingą laiką naujų elektronikos komponentų gamybai.

Kalbama apie virusą bakteriofagą, kuris dar žinomas kaip M13. Per pastaruosius keletą metų šis virusas susilaukė ganėtinai daug dėmesio ir jam buvo skirta įvairių tyrimų. To priežastys yra M13 lankstumas, paprastumas ir genetinio manipuliavimo lengvumas.

Anksčiau M13 buvo genetiškai modifikuotas taip, kad sugebėjo surišti aukso jonus. Tad mokslininkai sugebėjo sukurti ilgą ir ploną aukso nanovamzdelį. Šiuo atveju tyrėjai norėjo pakeisti viruso formą ir sukurti naują, auksinę nanostruktūrą.

Norėdami tai padaryti, jie pirmą kartą panaudoję vandenį ir chloroformą privertė M13 transformuotis į sferoidinę formą. Tada pridėjo aukso jonų tirpalo ir virusai pradėjo darbuotis. Galutinis rezultatas buvo kelių dešimčių nanometro pločio auksiniai nanorutuliukai su išsikišusiais spygliais ir įdubomis. Tyrėjai taip pat sugebėjo šiuos auksinius virusus surikiuoti į vientisą vieno mikrometro ilgio eilę – nanovamzdelį.

„Per tūkstančius metų gamta sukūrė sudėtingas, gerai organizuotas nanostruktūras, kurių tikslumas ir specifiškumas yra gerokai pranašesnis už pačius pažangiausius technologinius metodus“, - sakė Elaine Haberer, vyresnioji tyrimo autorė. „Suprasdami ir pritaikydami šias galimybes mes galime sukurti pažangias medžiagas, kurios pasižymės dabar dar sunkiai pasiekiamu našumu.“

Mokslininkai teigia, kad jau dabar aišku, jog auksiniai nanorutuliukai gali būti panaudoti kaip fotokatalizatoriai nuotekų valymui. Šis tyrėjų procesas gali būti panaudotas ir su kitais, giminingais virusais, tad ateityje galime išgirsti ir daugiau intriguojančių naujienų apie netikėtus virusų panaudojimo būdus.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti moksliniame žurnale „Nanoscale“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (1)