Ar tikrai kruiziniai laivai tualetų turinį išpila tiesiai į jūrą? O gal viską saugo triume?  (2)

Didžiuosiuose kruiziniuose laivuose telpa 8-9 tūkstančiai žmonių. Jie valgo, geria, pramogauja ir ilsisi. Toks didžiulis kiekis žmonių tikrai sukuria ir nemažai atliekų, bet ar jos tikrai keliauja į vandenyną? O gal viskas saugoma iki atvykimo į uostą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laivų taršą reglamentuoja tarptautinės laivybos normos, kurios į vandenyną šiukšlių pilti tikrai neleidžia. Tačiau kai laive daugiau nei 8000 žmonių, tikėtis visiškos švaros tiesiog neverta. Štai „Harmony of the Seas“ yra paruoštas 6700 keleivių ir 2300 įgulos narių. Galite įsivaizduoti, kiek daug atliekų šie žmonės sukuria.

Nemažai šiukšlių, beje, yra tinkamos perdirbimui, todėl yra kruopščiai rūšiuojamos. Įgulos nariai atskiria kartoną, kurio visada būna daugiausia, stiklą, metalą, plastiką. Viskas išrūšiuojama į kiek įmanoma tikslesnes kategorijas. Kai kurie didieji laivai turi ir spaustuvus, kurie šiukšlių krūvas leidžia fiziškai sumažinti, kad šios triume neužimtų per daug vietos. Vėliau visos šios atliekos yra iškraunamos artimiausiame oro uoste.

Kiekvienas kruizinis laivas turi už atliekas atsakingą pareigūną, kuris prižiūri visos sistemos darbą ir įsitikina, kad visos atliekos bus tinkamos perdirbimui. Na, beveik visos - žmonių tualetuose nuleisto gėrio perdirbti neįmanoma, bet jo negalima nei išpilti. Tai kaip šios gamtinės atliekos tvarkomos?

Dažnai juokaujama, kad laivai ir lėktuvai atliekas tiesiog palieka po savęs, taip stipriai teršdami aplinką. Tai nėra tiesa. Kita vertus, kaip ir lėktuvai, laivai šį tą visgi išpila. Tualete nuleidus vandenį atliekos keliauja į biologinio valymo įrenginius, sumontuotus kažkur laivo apačioje. Iš pradžių jos pereina filtrus, kurie atskiria kiečiausias atliekas (keleiviai dažnai klozete nuleidžia nepageidaujamas šiukšles). Tuomet ši masė patenka į biologinio valymo įrenginius, kur bakterijos ją suskaido į vandenį ir vadinamąjį dumblą - kietos atliekos yra atskiriamos. Tuomet vanduo dar yra apdorojamas ultravioletiniais spinduliais, kurie sunaikina bakterijas. Na, o tada jis iš tiesų yra išpilamas į jūrą.

Šis vanduo yra labai švarus - tikrai bent jau toks švarus, kokį į upes išleidžia miestų atliekų valymo įrenginiai. Visgi uostai turi apribojimus, kokiu atstumu nuo kranto laivai gali išleisti šias atliekas. Kieta masė gali būti iškrauta krante pasibaigus kruizui, o tada dažnai yra tiesiog sudeginama kokioje nors elektrinėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai (2)