Patys geriausi virtualios realybės akiniai 2018 m. Kokie yra, kuo skiriasi, kokius dažniausiai rekomenduoja apžvalgininkai, kiek kainuoja ir kur gauti? (Video)  (3)

Jei kartais nusprendėte nusipirkti virtualią realybę užtikrinančius akinius, tikriausiai nustebote ir pasimetėte – pasirinkimas yra tiesiog milžiniškas. Ir jei virtualios realybės akiniai prieš keletą metų atrodė egzotika, dabar praktiškai kiekvienas galime mėgautis šia technologija. Tačiau, kaip išsirinkti tinkamus, kodėl vieni akiniai kainuoja 12 eurų, o kitiems gali būti mažai ir 900 eurų? Apie visą tai ir išsiaiškinsime šiame tekste.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokie apskritai būna virtualią realybę užtikrinantys akiniai?

Labai stipriai neišsiplečiant ir kalbant itin paprastai yra trijų rūšių virtualios realybės akiniai (VR): jungiami prie kompiuterio, prie konsolių, mobiliųjų telefonų virtualios realybės akiniai ir visiška naujiena – autonomiški akiniai.

Tad kuo jie skiriasi? Naudojimo ypatumais, galimybėmis ir, žinoma, kaina. Šiame tekste pagrindinį dėmesį skirsime mobiliųjų telefonų virtualios realybės akiniams, kadangi tai yra pats geriausias būdas susipažinti su šia technologija ir stipriai neišlaidauti. Tačiau prieš tai trumpai apžvelkime kitų kategorijų VR akinius ir į ką būtina atkreipti dėmesį.

Prie kompiuterio jungiami akiniai

Iškart galima pasakyti, kad šis malonumas yra brangus. Nenustebkite jei pamatysite, kad jų kaina perkopia ir 1000 eurų ribą. Plius, reikės turėti ir itin galingą kompiuterį, kitu atveju iš VR akinių nebus jokios naudos. Iš esmės, tokie VR akiniai yra skirti pažengusiems vartotojams, kurie puikiai žino kas yra VR technologija.

Jų veikimo principas yra nesudėtingas – jie prie kompiuterio yra jungiami specialiu laidu, o kūno bei rankų judesius seka specialūs sensoriai arba kameros, kaip „Windows Mixed Reality“ atveju.

Geriausi ir plačiausiai žinomi šios kategorijos VR akiniai yra: „HTC Vive“, „Vive Pro“, „Oculus Rift“, „Asus Mixed Reality“ ir dar keletas kitų.

Prie žaidimų konsolių jungiami akiniai

Ties šia kategorija yra gana nykoka, nes iš esmės čia yra vienintelis žaidėjas - „Playstation VR“. „Sony“ kompanija sukūrė VR akinius savo žaidimų konsolių mėgėjams ir toks jų sprendimas visiškai pasiteisinęs. Kas gi nenorėtų patirti papildomų potyrių žaidžiant su žaidimų konsolėmis?

Sėkmę nulėmė ir ganėtinai įkandama kaina bei tai, kad jų veikimui nereikia kompiuterio, o užtenka jau namuose esančios „Playstation“ konsolės.

Veikimo principas analogiškas, kaip ir prie kompiuterio jungiamų VR akinių – judesius seka kameros.

Ateityje galima tikėtis, kad šiuo žingsniu paseks ir „Nintendo“ su „Xbox“, tad šioje kategorijoje turėsime daugiau pasirinkimų.

Prie išmaniųjų telefonų jungiami VR akiniai

Būtent išmaniesiems telefonams skirti VR akiniai ir išpopuliarino šią technologiją. Juk šimtus ir tūkstančius eurų kainuojanti įranga tapo daugeliui prieinama, kai kainos nukrito iki keletos dešimčių eurų.

Tad jei turite išmanų telefoną ir norite išmėginti šią technologiją, belieka įsigyti virtualios realybės akinius. Teisybės dėlei, šioje srityje pasirinkimas yra milžiniškas. Ir nesuklysime teigdami, kad kainos svyruoja dešimtimis kartų.

Bet reikia suprasti esminį dalyką, kad kompiuterų VR akiniai stipriai skiriasi nuo išmaniesiems telefonams skirtų VR akinių. Su telefonais veikiantys VR akiniai užtikrina gana paprastus žaidimus bei programas, kurie nereikalauja daug resursų, nes akiniai naudoja telefonų galią.

Veikimo principas visiškai paprastas – į virtualios realybės akinius įdedamas telefonas, kurio techniniai parametrai ir ekranas yra naudojami, norint mėgautis virtualia realybe.

O kas gi tie autonomiški akiniai?

Tai absoliučiai naujas dalykas, kuris plačiosioms masėms pasirodė tik šiais metais. Tad kuo jie skiriasi nuo kitų VR akinių? Tuo, kad jiems nereikia jokių papildomų prietaisų: nei kompiuterių, išmaniųjų telefonų ar žaidimų konsolių. Užtenka turėti šiuos VR akinius ir galima mėgautis jų suteikiamomis pramogomis.

Visgi, nors tai atrodo, kaip puikus dalykas, bet jie turi didelį minusą – galios trūkumą. Tiek pagal pajėgumus, tiek pagal žaidimų ir programėlių kokybę išmaniųjų telefonų VR akiniai yra geresnis pasirinkimas. Tiesiog su autonomiškais akiniais labai gerų žaidimų dar nepavyks kokybiškai pažaisti. Na, bet tokie akiniai dar tik skinasi kelią ir tikėtina, kad jų galimybės augs.

Žinomiausi autonomiški akiniai yra „Oculus Go“, „Lenovo Mirage Solo“ ir „Oculus Santa Cruz“.

Dar egzistuoja ir papildytos realybės (AR) akiniai, bet jie tarsi išeina iš VR akinių kategorijos, nors daugelis technikos ekspertų teigia, kad per ateinančius keletą metų tai taps itin plačiai naudojama technologija.

Tad AR akiniai veikia kiek kitokiu principu – į realų pasaulį yra įterpiami skaitmeniniai objektai. Tokiu būdu galima naudoti įvairias programas ir tarkime, užsiimti pastatų bei miesto projektavimu, ar tiesiog žaisti įvairius žaidimus savo namuose ir matyti po kambarį vaikštančius padarus, kurie egzistuoja tik skaitmeniniame pasaulyje.

Tokių AR akinių yra. Vieni jų jungiasi prie kompiuterio, o kiti yra autonomiški, bet bendras bruožas tas pats – siaubingai brangūs. Štai keletas geriausiai žinomų šios kategorijos atstovų: „HoloLens“, „Star Wars 2“ įranga, „Google Glass“.

Tad kaip išsirinkti mobiliesiems telefonams skirtus VR akinius ir į ką atkreipti dėmesį?

Ekrano dydis

Prieš perkant VR akinius būtina atsiminti, kad standartiniai VR akiniai gali dirbti su įvairaus dydžio ir įvairiomis operacinėmis sistemomis dirbančiais išmaniaisiais telefonais. Tačiau norint pilnai panirti į virtualią realybę, telefono ekranas turi būti bent 4,5-5,5 colio įstrižainės, kad tilptų į VR akinius. Žinoma, kiekvienu atveju reikia žiūrėti ką rašo gamintojas ir su kokiais telefonais yra suderinami jo VR akiniai.

Labai svarbu ir tai, kad rezoliucija akinių būtų FHD (1920x1080) arba QHD (2560x1440), o kadrų dažnis (refresh rate) 2-5 ms. Pastarasis rodiklis nusako, kiek kartų per sekundę atnaujinamas ekranas. Kuo kadrų dažnis didesnis, tuo gražesnį vaizdą matysime.

Svoris

Esmė šiuo atveju labai paprasta – kuo VR akiniai lengvesni, tuo geriau. Juk nesinorėtų sau ant galvos užsidėti didelio svorio, dėl kurio jausis kaklo nuovargis? Tad į šį parametrą yra būtina atsižvelgti.

Lengvesnius akinius tiesiog patogiau dėvėti ir jie nespaudžia nosies bei nepalieka suspaudimo žymių ant vartotojo veido. Taip pat svarbu atsižvelgti ir į išmaniojo telefono svorį. Daugelis technikos ekspertų mano, kad išmanieji telefonai iki 200 gramų svorio yra pats geriausias pasirinkimas, norint kokybiškai išbandyti VR technologiją.

Matymo laukas (FoV) ir judesių sekimas

Šis FoV parametras gali tapti kritiniu, renkantis VR akinius. Kuo didesnis matymo laukas arba matymo kampas, tuo daugiau vartotojas matys vaizdo ir bus malonesni potyriai. Daugelio dabartinių VR akinių matymo kampas svyruoja nuo 75 iki 110 laipsnių.

Kitas svarbus dalykas yra ar VR akiniuose yra 3DOF, ar 6DOF. 3DOF technologija nepozicionuoja vartotojo judesių, bet seka galvos judesius aukštyn, žemyn, į kairę bei dešinę. 6DOF technologija seka ne tik galvos judesius, tačiau ir tikslią poziciją bei žingsnius į priekį, atgal, kairę ar dešinę. Kitaip tariant, judesių sekimas šešiomis kryptimis.

VR akinių ir jų kontrukcijos kokybė

Yra keletas svarbių detalių, į kurias būtina atkreipti dėmesį, prieš perkant virtualios realybės akinius. Iš ko pagaminta kontrukcija, ar ji yra padengta minkšta medžiaga, kuri apsaugos kaktą, veido dalis aplink akis ir galinę galvos dalį.

Taip pat svarbu išsiaiškinti koks yra VR akinių užtvirtinimas, ar keičiami lęšiai ir ar akiniai yra draugiški toliaregystės ir trumparegystės problemų turintiems žmonėms ir juose galima reguliuoti objektų atstumą. Gamintojas tikrai pateikia šią aktualią informaciją, tad verta į tai atkreipti dėmesį.

Ar visi išmanieji telefonai palaiko VR akinius?

Beveik. Daugelis šiuolaikinių išmaniųjų telefonų yra lengvai sinchronizuojami su virtualios realybės akiniais, tačiau būtina atkreipti dėmesį į minimalius reikalavimus.

Paprastai reikalaujama, kad telefonas darbuotųsi bent su „Android 4.1“ operacine sistema ir naujesnėmis bei su naujesnėmis nei „Windows 7.0“ ir „iOS 6.0“ operacinėmis sistemomis.

Taip pat reiki atkreipti dėmesį ir į tai, kad išmaniajame telefone būtų bent viduriniosios klasės grafikos modulis arba kuo naujesnis. Kadangi VR akiniai yra priklausomi nuo telefono pajėgumų, tai esant senesniam išmaniajam telefonui, nebus pilnai išnaudojami VR akinių gebėjimai.

Kokie yra geriausi, išmaniesiems telefonams skirti, virtualios realybės akiniai?

Iš tikrųjų tai yra siaubingai sunkus klausimas. Čia turbūt tas pats, kaip paklausti „Samsung“ telefono savininko ką jis galvoje apie „iPhone“ ir atvirkščiai. Vienos tiesos nėra, o ir pasirinkimas VR akinių šiame segmente – milžiniškas.

Tad pateikiame tik geriausiai žinomus, plačiai aptariamus ir jau spėjusius įgauti gerą vardą VR akinius, skirtus išmaniesiems telefonams.

1. „VR BOX VR 2.0“ - geriausias kainos ir kokybės santykis

Gearbest šie VR akiniai kainuoja tik 12 eurų + nemokamas pristatymas į Lietuvą.

Norint pasinerti į virtualią realybę nebūtinai reikia stipriai išlaidauti ir geriausias to pavyzdys yra „VR BOX VR 2.0“ akiniai. Jų konstrukcija yra pagaminta iš matinio plastiko, o veidą apsaugo minkšta apdaila. Išmanusis telefonas yra įdedamas į specialų laikiklį ir tada įdedamas į visą VR akinių konstrukciją.

Pliusas tas, kad yra nuotolinio valdymo pultas. Jis prijungiamas per „Bluetooth“ ir tada ekrane atsiranda žymeklis – analogiškai, kaip prie kompiuterio prijungus pelę.

Prietaiso matymo kampas siekia 95-100 laipsnių ir tai yra išties labai daug, kaip tokiame kainų segmente. Taip pat galima reguliuoti vaizdo plotį bei aštrumą ir prisitaikyti prie individualių poreikių.

VR akiniai yra pritvirtinami ant galvos su reguliuojamais dirželiais, todėl jie puikiai tinka tiek vaikui, tiek suaugusiems.

Nepaisant žemos kainos, „VR BOX VR 2.0“ akiniai yra tvirti ir dizaino atžvilgiu ganėtinai panašūs į „HTC Vive“, kurie kainuoja žymiai brangiau.

Vienintelis trūkumas, kad šie „VR BOX VR 2.0“ akiniai yra silpnai optimizuoti, naudojant „iOS“ įrenginius, tačiau puikiausiai darbuojasi su „Android“.

2. „BOBOVR Z4“ - stiprus vidutiniokas

Gearbest šie VR akiniai kainuoja nuo 18,66 eurų + nemokamas pristatymas į Lietuvą.

Dar vienas įperkamas Kinijos gaminys, kuris puikiausiai darbuojasi su bet kokiais išmaniaisiais telefonais, kurių ekranas yra nuo 4 iki 6 colių įstrižainės.

Matymo kampas siekia 95 laipsnius, o tai yra tikrai geras rodiklis. Taip pat yra įmontuotas objektyvo reguliavimas ir šie VR akiniai draugiški toliaregystės ir trumparegystės problemų turintiems žmonėms.

3. „Xiaomi Mi VR Play 2“ - antros kartos lengvesni VR akiniai

Geekbuying šie VR akiniai kainuoja nuo 23,83 eurus + nemokamas pristatymas į Lietuvą.

„Xiaomi Mi VR Play 2“, priešingai nei jo pirmtakas, gavo vizualiai malonesnę išvaizdą bei naujų funkcijų. Tarp kurių: atnaujintas dizainas, sumažintas svoris daugiau nei 100 gramų, taip pat pagerintos papildomos oro angos, kad būtų geriau aušinamas išmanusis telefonas.

Visgi, šie patobulinimai „Xiaomi Mi VR Play 2“ pabrangino, lyginant su pirmosios kartos VR akiniais, tačiau logiška, kad tokie patobulinimai ir padidina akinių kainą.

4. „Xiaomi VR 3D“ – kaina, kaip pigiausių, o technologiniai sprendimai, kaip brangiausių VR akinių.

Gearbest šie VR akiniai su valdikliu kainuoja 55,53 eurus + 11,27 eurai už pristatymą.

Kalbant apie techninius šių „Xiaomi“ virtualios realybės akinių aspektus reikėtų pabrėžti pačią esmę. Šie VR akiniai turi specialų 1600 Hz judesio sensorių, 16 ms atsako greitis užtikrina sklandų kadrų rodymą, o 103 laipsnių platus matymo kampas ir 360 laipsnių panoraminis vaizdas garantuos nepamirštamus virtualios realybės potyrius.

9 ašių inercinis judesio valdiklis turi 2 valdymo mygtukus bei į prisilietimus reaguojantį jutiklinį kilimėlį ir užtikrina dar patogesnį VR akinių suteikiamų potyrių valdymą. Jame yra giroskopas, akcelerometras ir magnetometras. Valdiklis palaiko „Bluetooth 4.0“ ryšį ir yra maitinamas 2 AAA tipo baterijų.

„Xiaomi VR“ akiniai yra draugiški toliaregystės ir trumparegystės problemų turintiems žmonėms, kadangi VR akiniai palaiko objektų atstumo reguliavimą. Jis atliekamas su ant VR akinių esančių reguliavimo ratuku.

Taip pat VR akiniai yra padengti mikšta kašmyro medžiaga, kuri apsaugo kaktą, veido dalis aplink akis ir galinę galvos dalį, tad juos bus itin malonu dėvėti.

5. „Zeiss VR One Plus“ – vieni iš brangesnių VR akinių išmaniesiems telefonams su puikia optika

Skytech.lt šie akiniai kainuoja 120,39 eurus.

Tai yra vieni iš brangiausių VR akinių, skirtų išmaniesiems telefonams. Tačiau šie akiniai pasižymi puikia optika ir darbuojasi su telefonais, kurių įstrižainė yra nuo 4,7 iki 5,5 colių.

Be pagrindinių funkcijų, šis prietaisas gali būti jau naudojamas ir kaip papildomos realybės akiniai. Maksimaliai patogiam naudojimuisi rekomenduojama įsigyti ir valdiklį.

6. „Samsung Gear VR“ akiniai – patys pažangiausi VR akiniai išmaniesiems telefonams su vienu trūkumu

Skytech.lt šie akiniai su valdikliu kainuoja 198,29 eurus.

„Samsung Gear VR“ akiniai turi interaktyvų valdiklį, kuris leidžia vartotojui patogiai valdyti tai, kas vyksta virtualioje realybėje.

Įrenginys padengtas minštu pamušalu ir prie veido švelniai priglunda bei užtikrina, kad į regėjimo lauką nepatenks išorinis apšvietimas.

Dideli objektyvai, kurių matymo kampas siekia daugiau kaip 100 laipsnių, o giroskopas ir akcelerometras užtikrina naudotojo galvos judesių sekimo tikslumą.

Žinoma, kaina yra rimtas trūkumas, ypač tiems, kurie dar tik ketina išbandyti VR akinius, skirtus išmaniesiems telefonams. Kitas trūkumas, šie „Samsung Gear VR“ akiniai yra suderinami tik su „Samsung“ išmaniaisiais telefonais, o tai yra gana rimtas apribojimas.

Keletas minčių pabaigai

Tikėtina, kad gerai išmanantys VR akinių technologijas ir specifinius niuansus gali suabejoti šių VR akinių išdėstymu. Ir jie gali būti visiškai teisūs. Kiekvienas prietaisais yra savaip įdomus ir naudingas. Kiekvieni VR akiniai turi tam tikrų pliusų ir minusų. Nėra nei vienų, kurie būtų tobuli. Taip tiesiog negali būti. Net jei visi techniniai parametrai bus puikūs, kaina gali būti lemiamas veiksnys, kodėl VR akiniai netiks. Net ir dizaino sprendimai nelieka paskutinėje vietoje.

Tačiau tikimės, kad po šio teksto visiškai „žaliems“ ir dar tik žengiantiems į besiplečiančią VR akinių rinką taps kažkiek drąsiau ir jau žinos bent pačius pagrindus, į ką būtina atkreipti dėmesį, renkantis virtualios realybės akinius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(1)
(38)

Komentarai (3)