Skaitytojo projektas: daugiabučio namo oro šalinimo stotelė savomis rankomis (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

daynewss 2018-11-29 11:04
1. Kaip reaguoja kaimynai, gyvenantys virš šilumos punkto į papildomą triukšmą? 2. Kokios mėnesinės elektros sąnaudos šios sistemos? 3. Iš kur sandarioje sistemoje oras? Sena supuvusi sistema?
AAA000 2018-11-29 12:58
man tai juokinga net skaityt... kai vietoj naudingu pastangu pasikeist sena, supuvusia, moraliai atsilikusia, sovietine sildymo sistema i vakarietiska dvivamzde individualaus paskirtymo su pilnaverte apskaita - deda bereikalingas pastangas ir islaidas kazkokiu megejisku nesamoniu konstravimui. nes tingi matai nusiorint kazkas... tai cia reikia butinai pasireikst kazkokiam sovietiniam "racionalizatoriui"... dar juokingiau - kai namas pasiima milijonines paskolas renovacijai - IR NEPASIKEICIA SILDYMO SISTEMOS! pervirina i tokia pacia, isidededa daliklius... arba isvis nieko jai nedaro. tai kam isvis toks beprasmiskas renovacijos projektas? kad namo spalva pasikeistu? jei nenusiorina kazkuris sildymo stovas - tai kitiems tik geriau. tik tas stovas kencia, o ne visi namo gyventojai. cia straipsny sitoj vietoj isvis meluoja... dar pasakysiu - jei sistema centralizuota sovietine - yra gyventoju islaikomas tarpinis parazitas - kokie nors komunalininkai - kur tvarko atseit "bendranuosavybine" sildymo sistemos dali. jei sildymo sistema vakarietiska - tokiu tarpininku isvis nebuna. yra silumos tiekejas. stovi skaitliukas. ir yra silumos vartotojas. kaip elektros tinkluose - be tarpininko. sito parazitinio tarpininkavimo islaidos siekia kazkur iki 20-35% metines sildymo saskaitos vertes... vien del karsto vandens dubliuojancios apskaitos 0 kuri irgi isvis nereikalinga ir beprasmiska. kai perki tik siluma (silumos apskaita su silumos tiekeju), tu vandeni perki tik salta (salto vandens apskaita su vandenviete). ir karsta vandeni pasiruosi pats be tarpininku. -------------- kaip aprasyta straipsny - pavadinciau tiesiog tokias pastangas - "durniu iniciatyvos"... nes cia deda labai dideles pastangas, kad ir toliau gventume sudinai... saugo atgyvenusia sildymo sistema... uztat ir gyvenam Europos Sajungoj paskutinej vietoj - nes ne tose vietose stengiames kur reiketu... sildymo technologijos isvis nestovi vietoje - dabar jau yra sildymo sistemu (akumuliaciniu) - kur isvis pats namas visa reikiama silumos kieki pasigamina... Europoje tokios sistemos statomos net miesto masteliu - o ne kazkokio susmirdusio sovietinio daugiabucio poreikiams...net sildymo tiekejai nebereikalingi, tik eksplotuotojai... i tai reiketu investuot pastangas... i ATEITI! o ne i kazkokia lavonu reanimacija...
SaMaras 2018-11-29 17:31
Kažkaip atrodo, kad pats nelabai gerai supranti ką šneki (arba galbūt tavo kažkoks žinomas variantas vienetinis). Nekalbant apie senas chruščiovkes, kur tarkim per rozetes galima ne tik išgirst ką kaimynas su žmona veikia, bet ir pamatyt.. tai vidinės sienos šiluminė varža būna juokinga ir atsiranda gudručiai, kurie nesišildo o kambari vistiek turi 14-15laipsnių kaimynų sąskaita (čia ~2005m statyba). Dėl autonominės apskaitos irgi (bent nesusidūriau) kur atsiskaitinėtų tiesiai šilumos tiekėjui. Dažniausiai būna bendras namo skaitiklis o butuose tik subskaitikliai o kas nesueina tai bendrų patalpų šildymui/gyvatukams ar dar kam pagal konkrecia situaciją paskirstoma.. bet prižiūrėtojo irgi neišvengia tokiu atveju..
Neprieko 2018-11-29 17:55
Stotelėj stovi 600W Wilo siurblys, iš jo garsas tikrai nėra didelis už šiluminio punkto durų nesigirdi (dalį garso slopina blokai). Kita esmė, jog valdiklis suprogramuotas taip, jog stotelė būtų jungiama tik antradieniais, nuo 11 iki 13 val. (kai sistema yra pilnai nuorinta stotelės jungti visą laiką nereikia). Taigi elektrinės sąnaudos lyginant su sutaupytom šiluminėm sąnaudom yra juokingos. Iš kur yra oras sistemoje? Geras klausimas (pasakysiu tiek kad jo tiesiog yra net jei galvoji, jog penkiaaukščio daugiabučio radijatorių 306 vnt. Kurie šalti stovi vasarą ir patrauksi šiltą švirkštą namuose, konstatuosi, faktą, jog oro sistemoje yra). Dėl dvivamzdžių sistemų privalumo, lyginant su vienvamzdėmis pasakysiu tik tiek, kolkas dvivamzdė sistema ne mūsų gyventojų daugumos mentalitetui (niekas ant manęs nepykit, nieko asmeniško). Laisvė reguliuoti savo kambario temperatūrą, tampa laisve vogti šilumą iš kaimynų per sienas (nuimant daliklius nuo radijatorių ir t.t.).
stdio 2018-11-29 23:41
Patiko, tiek negirdėtas sprendimas, tiek požiūris - nebambu ant sofos, o sprendžiu. Ačiū už pasidalinimą!
HardAxe 2018-11-29 23:54
Nekreipk dėmesio, AAA visada viskuo nepatenkintas. Net ir nauja statyba dažnai turi centrinį šildymą ir kainą dalina pagal matuoklius ant radiatorių bei buto padėties koeficientus.
Kilgoras Trautas 2018-11-30 10:10
Malačius autorius tokie žmones man patinka. Aišku dėl atlikimo kultūros visada galima geriau, bet tai remiasi į finansus. Galima įtarti tai buvo atlikta iš asmeniniu lėšų ir laiko. Dėl duju: Šiaip visi skysčiai turi ištirpusiu dujų, kuo mažesnis slėgis tuo mažiau dujų, be to dujos dar išsiskiria ir iš metalų ar plastikų (gazinasi), dar dujos išsiskiria ir reaguojant metalams su vandeniu ir jame esančiais elementais. Taip, kad net ir idealiai sandariausia sistema visada "gazinasi". https://www.youtube.com/watch?v=glLPMXq6yc0 p.s. Tarp kitko ištirpusios dujos gadina skysčio termo laidumo savybes, degazintas skystis visada turės geresnes temperatūros perdavimo savybes.
mindaugas.vaitiekūnas 2018-11-30 17:31
Tik kažin ar ne paprasčiau tą automatinį nuorinimo vožtuvą pastatyti viršutiniame taške, o kad užsikimšus nebūtų užlietas visas daugiabutis, tiesiog prie nuorinimo taško prijungti šlangą į kanalizacią?
Neprieko 2018-11-30 17:49
Jei kas įdėmiai skaitė straipsnį, tai suprato, jog penkiaaukštyje 90 butų name tų viršutinių taškų yra 30 (jei imsim paduodantį ir grįžtantį stovus atskirai (60)
mindaugas.vaitiekūnas 2018-11-30 18:07
Jei neklystu, tai taškų skaičius lygus kambarių skaičiui viename aukšte (per visas laiptines). Tai kai daug taškų, tai gal ir galima kažką sutaupyti (bent jau pradinėj fazėj). Kažin kaip veiktų jeigu būtų imami tik keli savaiminio nusiorinimo taškai: gal su laiku ir taip "išsibezdėtų"? Ar veikiau tas "su laiku" gautųsi iki šildymo sezono pabaigos?
mindaugas.vaitiekūnas 2018-11-30 18:24
Beje dar grįžtant prie pačios technologijos... Tas vožtuvas su savo pilotine skylute lygiai taip pat neatsparus šiukšlėm kaip ir savaiminio nusiorinimo vožtuvas. Tad prieš jį reikėtų pastatyti filtrą. Siurblyje silpna vieta yra "salnikas" toje vietoje, kur variklio ašis įlenda į siurblio dalį. Tad atsiradus nesandarumui šioje vietoje, tavo radiatorių vanduo ims varvėti per šią skylę, ko pasekoje vėl turėsi orą sistemoje. Tad už siurblio reikėtų pastatyti atbulinį vožtuvą. Dar būna kai prakiursta tas "salnikas", tai vanduo gali patekti ir į elektrinę dalį. Paprastai ant tų siurblių būna vandens išbėgimo kanalas (ar keli), tai statant siurblį reikia atkreipti dėmesį, kad tas kanaliukas būtų į apačią. Tas valdiklis su savo IP20 atsparumu dulkėms ir drėgmei kažin ar ilgai tarnaus taip įrengtas. Turi būti sandari dėžutė į kurią dar įmesčiau drėgmę surenkančių "maišiukų", kuriuos taip pat karts nuo karto reikėtų pakeisti. Ir aišku nepamaišytų nuotėkio relė.
Neprieko 2018-11-30 19:46
Tarkim, jog papraščiausias nuorinimo vožtuvėlis kainuoja 6 eurus (jis statomas ant paduodančio ir grįžtančio stovo) 6*60 =360 EUR (kokia čia taupymo logika?) Apie pramoninį valdiklį (programuojamą rėlę) tai tokie daiktai stovi sprogiose ir pavajingose patalpose (tokiose kaip medžio perdirbimo gamyklos, chemijos pramonė ir t.t.) su jais tikrai nieko nenutinka (šiltose sausose šiluminio punkto patalpose), ten beje paskirstymo dėžutė turi dangtelį, kaip ir Wilo siurbliui yra duodama 2 metai gamintojo pilna garantija (skirtas karštam vandeniui iki 60C), Jei kalbi apie salnikų susidėvėjimą, kažką maišai su kiniškais produktais
AAA000 2018-11-30 21:07
na nezinau - ten pagrinde 8-12 butu namuose irengineja - kur pilnai autonominis variantas. nes kaimynai labiau sutariantys ir ju maziau tiesiog. padaro tokia kaip didele spinta-sandeliuka kazkur ties kolidoriaus iejimu. sukisa ten silumos skaitliukus. ir suvedzioja po du vamzdelius is ten iki visu butu. bendras vaizdas kaip ir elektros bendru spintu, tik kad visokiu vamzdynu apibintuotu siltalais raizgalyne cia jei domina kaip atrodo. atsiskaitymas tiesiai silumos tiekejui. aptarnaujantys nama nebedalyvauja tiesiogiai sildymo sistemos reguliavime ar ten derinime kazkokiam. ju fizinio tarpininkavimo nebelieka. ir jei ir islieka ju dalyvavimas - tai tik nebent saskaitu persiuntinejime. ta ir maksima gali daryt, ir bankas. tu jau gali rinktis - kur tau pigiau popierius siuntinet ar atsiskaitinet kokiu budu tau pigiau. ar pacia apskaita isvis atiduot. tu faktiskai kaip nuosavam name gyveni tik pasijunges silumos tinkluose - tik individualiam name su vienetine apskaita ir trasa silumininkai nutiesia individualiai. dar tau nereguliuoja visokie pizdukai savivaldose kada sildyma "paleidines". jis visaaik buna isskyrus kai remontas trasu ar profilaktika. bendros patalpos lieka - bet nebera teisinio pagrindo israsinet uz bendru patalpu sildyma - nes nebeturi techniniu galimybiu - jie pasalinti tiesiog fiziskai is daugiabucio namo. va sita vieta daug kam reiketu suprast! komunalininkai tada gali nebent kokius elektrinius sildytuvus pastatyt ir paiminet uz sildyma per elektros bendraji skaitliuka nebent. nieks ten ju prie pakeistos sildymo sistemos nebeprileidzia -------- ir gal neplatink tu pezalu apie tas visokias bendras sienas ir silumines varzas su "kaimynai vagiais sedinciais su megstiniais". siluma pagrinde migruoja aukstyn, o ne per sienas. cia viena. vagys pagrinde butu palepe, stogas arba virsutiniai . o ne soniniai. arba butu apatiniai "perkaitinetojai-eikvotojai" - kuriems vis per salta. antra. jei skirtumas tarp vidiniu kaimynu tik kokie 3-5 laipsniai, net per skuduru uzdengta skyle tevyktu labai leta silumos migracija. visi isikande terminus "silumine varza" - bet pacio proceso nelabai suvokia... blogai butu kai kaimyno butas ne nesildomas, o kai jame temperatura kaip lauke. va tada vyksta didelis nuotekis. o kai pas ji tik keli laipsniai zemiau - nuotekis mazesnis, nei per keliais metrai siltalu aprisikineta isorine siena. faktiskai nesvarbus ir niekinis. viska pagrinde lemia temperaturu skirtumas, o ne vien tik sienu storis ir apsiltinimo kokybe. sitoj vietoj silumininkai gudrauja ir sukure legenda neismanantiems subtilybiu glusams gazdint.... nu ir varto ja kolkoxnikams kaip tu... o tu cia toliau platini aiskina, kad biski nuotekio "pavagiantys" kaimynai (kelis centus prarandi) - baubas, o vat kelis simtus euru pavagiantys silumininkai ir visokie aptarnavimo "sildymo prieziuroje" tarpininkai - cia jau gerio dievai ir jiems buciuot reikia kojas zinoma jei kaimynai negyvena ir buto isvis nesildo, langai kaimyniniam bute isdauzyti ir bomzai ten siaucia - gali but ir bloga situacija. tada sita silumininku pasaka teisinga. sito neginciju bet tada klausimas - kur tu ten gyveni? ir ar tau isvis sildymo apskaita ir REALUS SUTAUPYMAS aktualu? gal tau tada geriau lauzus bute kurent ir pasistatyt kamina?
Endless Nameless 2018-11-30 21:19
Pas mane tokia situacija. Daugiabutis senas, aukštas paskutinis. Šildymo sezono metu vieno kambario radiatorius neišyla daugiau 3jų sekcijų, viso 12 sekcijų. Kasmet bendrauju su namo administracija, žadama kad ieškos priežasties/taisys. Atėję meistrai šneka pasakas, kadangi bendrauju kasmet, visų istorijų/pasiaiškinimų kiekis jau išseko, praktiškai išeina nuleistomis galvomis. Klasika - "paskutinis aukštas, ko norėt, taip visi žmonės gyvena". Šiluminė trasa jų teigimu tvarkinga. Radiatoriai nauji ir sumontuoti tinkamai. Žiema nepavyksta pasiekti minimalios 18 laipsnių temperatūros. Rašau nepabėdavot, bet gal kas susiduriate su panašia bėda? Radot sprendimą? Beje buvo kilusi mintis ar įmanoma paduoti ieškinį administruojančiai įmonei ar šilumos tinklams dėl nesugebėjimo teikti paslaugos, kurios gavimą vertinčiau max 30proc, o moku kaip už 100proc.
AAA000 2018-11-30 21:23
va cia jau paistalai ir silumininku reklama. ========= P.S. oras termofikate aisku problema. bet tik didelese sistemose! individualios sistemos mazytes ir ten net pati probema neaktuali. nes skyscio kiekiai mazyciai - uzdari kontureliai, nusiorina viskas sumontavimo metu ir nebekelia bedu. o jei ir aktuali - isprendziama invidualiai ir labai pigiai. o cia dabar situacija: mazdaug vazineju su kamazu, padangos brangios - perlopytos - oras iseidineja. ir pasistaciau kilowatini kompresoriu ir parasiau straipsni - koks as gudrus - ane? sunaidoju tonas kuro - keli litrai kompresoriui cia man kapeikos - vistiek su tom litrom tik kelis km tenuvaziuociau kai reikia ta kamaza i metalo lauza priduot ir uz gautus pinigus lengva auto nusipirkt, kur ir padangos pigios ir pigiau bus pasikeist kai suplis ir net tos kapeikos - galesi bent simta papildomu km nuvaziuot...
AAA000 2018-11-30 21:33
pirma gal pakomentuok "Kasmet bendrauju" "kadangi bendrauju kasmet" "Radiatoriai nauji ir sumontuoti tinkamai." o ypac "sumontuoti tinkamai." man cia jau poste nesueina galai - problema daugiamete kaip ir. o neveikia tik su naujais radiatoriais? nauji radiatoriai pvz paaiskintu gedima, kad radiatorius neuzkalkejes - jei butu senas - galimetu itart. bet jei trasa uzkalkejus ar ten kas ikrite - nu tai ir su nauju liks sena beda. arba radiatoriu brokas - jei cia su nauju atsirado. ------------ sumontuoti tinkamai - cia lygiai taspac kaip "šneka pasakas" ir toliua visas tavo postas tinka butent apie tave - nes as tokiu pasakoriu irgi zinau kruvas jiem ten viskas "tinkamai" - o kalta vos ne prezidente... meistrai irgi buna visokie. bet jei mato situacija, kad tau reikia prezidentiniu rekomendaciju (kitaip jie tiesiog ivertina kad tu svelniai tariant neadekvatus klientas) - tada ir prasideda pasakeles skirtos butent tokiems kaip tu. ne sita situacija kartais?
Endless Nameless 2018-11-30 21:51
AAA000, toks netolygus šilimas turbūt prasidėjo po 90ųjų. Nežinau padavimo temperatūra, slėgis ar kas pasikeitė. Bandžiau spręsti pakeičiant senus radiatorius, naujais aliumininiais radiatoriais. Tai nedavė jokio apčiuopiamo skirtumo. Meistras su šildymo sistemomis dirba virš 20 metų, kasmet nauji administracijos pasiųsti darbuotojai jokių bėdų, netinkamo kampo, netaikytinų sprendimų montavime nerasdavo. Vienintelis kažkuriais metais siūlė radiatorių gale apačioje ties atidavimu atvesti padavimo vamzdį ir tai jo teigimu 100proc padės recirkuliuotu po visą plotą šilumą. Nenuskambėjo man kaip gera įdėja taip "chimičint".
Neprieko 2018-11-30 21:54
atsakant. AAA000 Šildymo sistemos būna: vienvamzdės, dvivamzdės ir kolektorinės. Įvardindamas dvivamzdę šildymo sistemą kalbi apie kolektorinę. (Senuose daugiabučiuose dėl realizuotų architektūrinių sprendimų kolektorinės sistemos įrengti praktiškai negalima). Jei patalpų temperatūra skiraiasi 5 C į sieną gali žiūrėti, kaip didelio ploto radiatorių (kur šiluma eina iš šildančiojo patalpų į nešildomasias. Dėl elektros energijos ėmimo. Degazavimo stotelę sudaro išcentrinis siurblys 600W Elektromagnetinis vožtuvas 8W Pramoninis valdiklis 8W Jei degazavimo stotelė dirba į savaitę 2 val, pats išcentrinis siurblys dėl technologinio proceso tik valandą ir per valandą sunaudoja 0.6KW *1 val = 0.6kWh , o tai yra 0,114 EUR * 0,6 kWh = 0.0684 EUR Per mėnesį gaunasi 4 savaitės 0,0684 *4 =0.27 EUR Kitų komponentų sąnaudų dėl mažos galios tiesiog neskaičiuosiu 30 Euro centų per mėnesį 90 butų namui nėra didelės sąnaudos
AAA000 2018-11-30 21:57
cia kaip tik gera ideja siule - priverstini pratekejima istrizai. kai mazi srautai - ji veikia. aisku maksimalios temperaturos nebus, bet visu plotu bent siluma atidavines. problema kaip supratau sena. nu tai trasos uzpuve ir tiek
AAA000 2018-11-30 22:19
taip manai? as manau kad paryskinta vieta - nesamone. o tu nepagalvoji - kad nuorinimas kaska pakeite sistemoje? sistema persibalansavo. kazkurie butai dabar taupys. kiti gabut sils nepakankamai, kur anksciau buvo karsti. o kiti, kur saldavo - galbut dabar vesinsis nuo pertekliaus ir svaistys siluma vedindami per langus... bendras namo suvartojimas isvis gal zenkliai padides - nes pasikeite bendra namo silumine pusiausvyra - ir sistema efektyviau siluma atidavines (o ne racionaliau )... ir siti tavo racionalizaciniai centai tepadare tik kazkuriems butams tokius "nezymius keliu simtu euru nuostolius" metinese sildymo sakaitose...