Kodėl sovietiniuose daugiabučiuose kartais virtuvę ir vonią jungdavo langas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

UltimaTimatum 2018-12-18 12:43
Tai mokslininkai gali issiaiskinti, ka valge egiptieciai pries tukstancius metu,kaip vyko dydysis sprogimas pries milijardus metu, bet nezino tiksliai, kam reikalingi langai pries kelis desimtmecius pastatytuose daugiabuciuose ? Nepanasu i absurda ?
gytis13 2018-12-18 12:51
Aš prieš 20 metų namuose įrenginėjau WC. Ir kadangi mūrijau pats sieną palubėj įrengiau langą. Tuometinė priežastis - kai perdega elektros lemputė gali puikiausiai naudoti WC, nes šviesa sklinda iš kitos patalpos. Nors tiesą sakant labai retai taip būna ir labai retai elektra pas mane dingsta. Bet vis tiek gerai natūrali šviesa, nors tai ir WC.Buvau matę tuos tarybinių butų langus, man idėja patiko.Ir dabar taip daryčiau, kuo mažiau belangių patalpų namuose.
sub 2018-12-18 13:02
Man patinka erdvės ir suprantu, kad langai suteikia jos, bet man tie maži langai žiauriai baisūs. Visų pirma tuometiniai projektuotojai šitų vadinamų chruščiovkių neturėjo jokio suvokimo apie interjerą, patogų interjerą ir erdves. Darė dėžutes ant dėžučių su dar didesnėm dėžėm. Būtent tokios staybos namuose tie kambariai kaip dėžutės atrodo. Man asmeniškai labiau patinka vonios kambarys atskirai prie miegamojo, su stikline pertvara ir stiklinėmis durimis (stiklas tonuotas, valdomas pulteliu tamsumas). Virtuvės yra pačios baisiausios sovietiniuose namuose, mažiukės, kokie 3x3 m. arba net mažiau. Normali virtuvė yra sujungta su svetaine, kad būtų erdvesnė, kad valgomasis stalas būtų svetainėje, o ne apkrautų ir taip mažas virtuves.
jilted 2018-12-18 14:31
Daug erdvės gerai, bet dažnai tokios virtuvės turi didelį minusą, kad net ir su garų surinktuvu, bet po visa svetainė prisipildo kvapais iš virtuvės. Nežnau ar čia dizaino klaida ar šiaip taupumas ir nekokybiškas garų surinktuvas, bet šitas dalykas tikrai erzina. Vonios kambarys vėlgi gerai, kol gyveni tik su antra puse ir dar nebent mažu vaiku. Bet vaikui paaugus, paauglystės metais jau reikėtų daugiau privatumo, galbūt atskiros vonios, kad nereikėtų vaikščiot per tevų miegamajį. Aišku jei per artimiausius 10 metų planuoji keisti butą ar namą, tai gal ir neproblema, bet jei žadi gyvent ten ilgiau, tai tokie dizaino sprendimai gali sukelti tam tikrų nepatogumų.
audriusn 2018-12-18 15:32
1. planas buvo, kad zmogai valgys obscepituose, o kazkokius pusrycius sumeistraut didele virtuve nereikalinga. Blogiausiapos tik chrusciovkese, stalinkese patalpos buvo dideles ir erdvios. sovoko pabaigos blokiniai ir monolitai pakenciamai. kai kurio tipo namuose realiai atlinkdavo dar vieno kambario vaidmeni 2. nu nx.
HardAxe 2018-12-18 16:34
priklauso ką gamini. Jeigu tik šildai pusfabrikačius ar kepi kepsnį orkaitėj gali būt virtuvė/svetainė. Bet kai sugalvoji kepti blynus ar virti balandėlius - virtuvė svetainėje tampa blogas sprendimas. Lyg ir smagu, kai gali su šeima bendrauti gamindamas valgyt, bet kai pradeda po visus namus sklisti kvapai ir per gartraukio garsą sunku susikalbėti(kazkiek perdedu) tampa nebe taip gerai Pulteliu valdoma tamsinama vonia miegamajame? Na jei įperki tokį stiklą turbūt butas turi du sanitarinius mazgus. Gražu, patogu. Na stiklą valyt užknis, bet ką jau čia... Tačiau nevisuomet turi tiek ploto namie (ypač gyvendamas su vaikais), akd norėtum papildomų 4m vonios šalia lovos Ir šiaip tie visi pulteliai... protingiausias daiktas mano namie - šaldytuvas. Jis visada taip uždega šviesą, kad viduje būna šviesu, niekada nešokinėja temperatūra ir reikalauja minimalios priežiūros. Kitiem smarthouse sprendimam iki tokio lygio dar toli (kad uždarius duris į wc būtų tamsu, o įeinant visada būtų šviesu).
Niemand 2018-12-18 17:19
Išdykėlis
Ar_as? 2018-12-18 17:20
Na, jeigu tos virtuvės su seifinėmis durimis neuždarai, žmonėm įeiti/išeiti neuždraudi, tai dzin, kad ta virtuvė nesujungta, vistiek visi namai balandėliais kvepės. Ne tik butas, bet ir laiptinė užsikvėpina dažnoj chruščiovkei... O ta virtuvė atskirai yra senas geras reikalas - boba ten tegul sukus, vyram užkandėles neša, baliavot su savo piktu snukučiu netrukdo. Laikai pasikeitė, moteris iš virtuvių išleidom, namie baliavoja normalūs žmonės retai, tai ir tos atskiros kamūrkės nereikia...
Niemand 2018-12-18 17:25
Mano namas ikikarinis, bet tie langeliai viršuje tiek tualete, tiek ir vonioje yra. Remontuodami palikom, gražu visai. Taigi ne sovietai tą sugalvojo. P.S. Man asmeniškai, kaip gaminančiam praktiškai vienam šeimoje (ryšium su artimu nuliui žmonos kulinariniu raštingumu), maža virtuvė labai patogu, viskas po ranka.
Niemand 2018-12-18 17:27
O ne chruščiovkėje tai jau neužsikvėpina?
mindaugas.vaitiekūnas 2018-12-18 18:09
Kai pas motiną gyvenau blokiniame bute, tai tie kvapai iš virtuvės ne taip jausdavosi. Nors tuo metu nebuvo net garų surinktuvo. O dabar renovuotam name (bute) gyvenu, tai šakės kokia čia problema su kvapais. Aišku irgi nėra garų surinktuvo, tai kaip ir sąlygos panašios. Bet skirtumas tai didžiulis - atrodo išsikepi blynus ir jeigu nepalieki praviro lango, tai vakare po visą butą jau blynų kvapas. Sakau gal dar ir nuo baldų, visokių kilimų tas labai priklauso. Kadangi butą nuomojuos, tai nieko čia per daug ir neįsirenginėju. Bet principas išlieka daug maž toks pat: žiema ar vasara - virtuvėj langas praviras
sangvinic 2018-12-18 21:04
Nuotraukos apraše klaida: "Sovietiniai daugiabučiai pasižymėjo ne pačiu geriausiu dizainu". Turėtų būti: "Sovietiniai daugiabučiai pasižymi iki dabar (nes naujų pastatyti nesugebame) ne pačiu geriausiu dizainu".
AAA000 2018-12-18 21:30
man tai patinka baseinas vonioj... bet cia sikinyku-langeliniams nesuprast...
sub 2018-12-19 09:27
Prašyčiau
SaMaras 2018-12-21 18:46
Šitą absurdą galima greitai su matine plėvele išspręst.
AAA000 2018-12-21 19:48
o tu pozityviai mastyk. per langeli iskart matai tavo maisto gaminimo ciklo galutini rezultata. tiesiogine ir nesuklastota reakcija i savo pastangas. tada neprigaminsi belenko belenkiek belenkaip. kulinarines savybes isugdysi. atsirinksi geresnius produktus naturalios atrankos budu, nes matysi nuo kuriu apsitriedzia nebereiks klausinet - skanu ar ne, ir klausyt visokiu melu... isivaizduok, kad per ta langeli tiesiog matai savo kulinarines ismones bandomuosius triusius
SaMaras 2018-12-21 21:58
Na dėl durnumo nesutikčiau, tiesiog dauguma chruščiovkių buvo projektuota kažkas ~trisdešimčiai metų, taigi atitiko to meto poreikius (automobilių mažai kas turėjo, elektros tiekimas nepatikimas, šaldytuvų nebuvo ir pan..) patys rajonai irgi planuoti, pagal tuometinius gyventojų srautus, o namų išdėstymas, mano žiniomis buvo planuojamas pagal Hirošimos ir Nagasakio pamokas, taip, kad kuo labiau slopintų atominio sprogimo bangas su kuo mažiau sugriautų pastatų.. o mums dabar žiūrint į 50-70 metų senumo rajonus ir atrodo protu nesuvokiami trumparegiški sprendimai.. bet pažiūrėkit kaip dabar dygsta nauji priemiesčių rajonai, parkavimo vietų dažniausiai trūksta iš karto, atsikraustai tai planuose patvirtinti parkai, kurie greitai pavirsta kitų daugiabučių statybvietėmis, keliai siauri, ir pakloti tik pridavimui.. iš esmės nieko naujo..