Kur povandeninių laivų įgulos deda šiukšles? Kaip skalbia savo drabužius?  ()

Tarnavimas povandeniniuose laivuose yra visiškai kitoks nei sausumoje. Itin nedidelė erdvė, ilgi mėnesiai po vandeniu, kelių tūkstančių kilometrų kelionės, gaivaus oro ir žemės ilgesys. Tačiau nemažai problemų yra tiesiog buitinės. Pavyzdžiui, kur dėti šiukšles? Gali būti, kad lengvai atspėtumėte, kur po vandeniu gyvenantys jūreiviai deda įvairias pakuotes ir asmenines šiukšles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiukšlių povandeniniuose laivuose nėra taip jau daug. Juk niekas negali nueiti apsipirkti, todėl įvairių pakuočių čia nėra daug. Kita vertus, jų tikrai yra. Įvairios daržovės yra pakuojamos į maišelius, patys jūreiviai su savimi kartais pasiima saldumynų, į šiukšliadėžes keliauja ir vienas kitas butelis. Šiukšlės povandeniniame laive nėra laukiamos, nes pradėjusios irti jos ima dvokti. Kitos atliekos gali būti pavojingos gaisro atveju, o ir vietos povandeniniuose laivuose nėra tiek daug, kad dalį jos būtų galima skirti nedideliam sąvartynui.

Taigi, supratote teisingai - povandeninių laivų šiukšlės keliauja tiesiai į vandenyną. Visų pirma, vienas įgulos narys turi iš specialios skardos lakšto išlankstyti atliekų kapsulę. Ji yra cilindro formos ir turi daugybę skylučių. Šių kapsulių dydis skiriasi priklausomai nuo laivo dydžio ir pačios šiukšlių išmetimo sistemos dizaino. Dažniausiai naudojamos 20-30 litrų talpos kapsulės.

Tokia kapsulė yra prikraunama šiukšlėmis, kurios yra suspaudžiamos. Dažnai šiuolaikiniai laivai turi ir smulkinimo sistemas, kurios leidžia į vieną kapsulę sutalpinti daugiau atliekų. Kuomet šiukšlių kapsulė yra pilna, į ją įdedamas svarmuo ar šiek tiek metalo laužo ir ji yra uždaroma. Joks sandarumas čia nėra įmanomas, nes pats kapsulės korpusas turi daugybę skylučių. Tuomet atliekos įdedamos į specialią atliekų šalinimo šachtą.

Uždarius šio įrenginio liuką, į jį ima plūsti vanduo. Jis visiškai užpildo šią šachtą, kad išsilygintų slėgis viduje ir išorėje. Tuomet atidaromas liukas laivo apačioje ir atliekų kapsulė iškrenta žemyn. Būtent todėl jos korpusas yra perforuotas,  o į jį dar dedamas ir svarmuo - kas kapsulė neiškiltų į paviršių ir neišduotų laivo pozicijų. Aišku, atliekų nebūtų atsikratoma, jei laivas būtų medžiojamas, nes pati procedūra sukelia nemažai burbulų. Tačiau niekas nenori palikti trupinių kelio, kuriuo priešas galėtų pasinaudoti sekdamas laivo buvimo vietą.

Įdomu tai, kad pasenę kiaušiniai yra sudaužomi prieš juos išmetant. Jie vis tiek būtų sutraiškyti vandens slėgio, bet tai sukeltų šiokį tokį triukšmą, kurį galėtų išgirsti kiti laivai. Vėlgi, šiukšlės nebūtų išmetamos, jei priešo laivai būtų netoliese, tačiau vis tiek stengiamasi išlaikyti triukšmo mažinimo įpročius.

Buitis povandeniniame laive yra pakankamai unikali. Į vandenyną išmetamos ne tik šiukšlės, bet ir kanalizacijos atliekos, o įvairios laivo sistemos turi pašalinti ir žmonių iškvepiamą CO2. Tačiau ne viskas yra taip sudėtinga. Štai drabužiai skalbiami pakankamai įprastai. Nešvarią aprangą jūreiviai renka į maišus su savo vardais, kurie yra surenkami ir išplaunami. Skalbimu jūreiviai užsiima paeiliui. Povandeninis laivas turi vieną itin tylią skalbimo mašiną ir prie jos derančią džiovyklę, tačiau pats darbas nedaug kuo skiriasi nuo to, kurį jūs atliekate savo namuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()