Kuo Izraeilis naikina rusiškas priešlėktuvines sistemas? Iš dangaus krenta „savižudžiai dronai“  (8)

Kad sunaikintų Rusijos gamybos priešlėktuvines Irano ir Sirijos gynybos sistemas „Pantsir-S1“ (rus. „Панцирь-С1“), Izraelio kariuomenė panaudojo taip vadinamą „loitering munition“. Paprastai kalbant, tai yra bepiločiai su sprogmenimis, teigia atsargos karininkas ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, tokia ginkluotė turi daug privalumų. Pavyzdžiui, paleidus tokį bepilotį, ji galima ir susigrąžinti neradus taikinio (kai raketos susigrąžinti turbūt nelabai norėtųsi). Taip pat tokie bepiločiai gali ilgą laiką būti ore, ir pats bepiločio operatorius gali ieškoti taikinio. Be viso to, tokia skraidyklė gali atlikti paprasto bepiločio užduotis.

„Skirtingai nuo raketų ar artilerijos, kai žvalgai turi būti „ant žemės“ ir nustatyti taikinį, arba bepiločiams, kurie skraido virš taikinio zonos, šiems „kamikadzėms“ nereikia žvalgų pavojaus zonoje, taikinį jie nustato patys, – teigia D.Antanaitis. – Be to, ugnies užduotį galima atšaukti bet kokioje fazėje iki sprogimo: gavus kitus duomenis, nustačius klaidingą taikinį arba dėl bet kokių kitų priežasčių.“

Atsargos karininkas pasakoja, kad tokiu „kamikadze“ Izraelio kariuomenė jau anksčiau buvo sunaikinusi vieną artimo nuotolio Sirijos oro gynybos „Pantsir-S1“ sistemą, o Azerbaidžanas „Skystrikeriais“ sėkmingai naikino Armėnijos kariuomenės Rusijos gamybos tankus.

Bet pasak ginkluotės entuziasto, jų minusas yra toks, kad jos neturi tokio didelio greičio kaip raketos, todėl teoriškai yra labiau pažeidžiamos tų pačių „Pantsir-S1“. „Kad kažkiek „kamikadzių“ buvo numušta – ne stebuklas. Svarbu, kad „Pantsir-S1“ negalėjo susidoroti su atakomis. O tokių bepiločių sistemų privalumas ir yra spiečiaus taktika“, – apibendrina karys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(59)
(6)
(53)

Komentarai (8)