Vėl ateis Šaltasis karas? JT vadovas A.Guterresas perspėjo, kad žlunga tarptautinė ginklų kontrolės sistema  (3)

Tarptautinei ginklų kontrolės sistemai gresia žlugimas, pareiškė Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas, ragindamas Rusiją ir JAV neleisti, kad žlugtų svarbi branduolinės ginkluotės kontrolės susitarimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Būsiu atviras. Griūna svarbiausi tarptautinės ginklų kontrolės architektūros komponentai“, – sakė JT generalinis sekretorius A.Guterresas JT konferencijoje nusiginklavimo klausimais Ženevoje.

Vašingtonas anksčiau šį mėnesį pradėjo pusmetį truksiantį pasitraukimo iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties procesą, atsakydamas į Maskvos sprendimą dislokuoti raketas 9M729. Rusija savo ruožtu taip pat paskelbė, kad nebedalyvaus sutartyje.

„Mes tiesiog negalime leisti grįžti prie tamsiausių Šaltojo karo dienų nekontroliuojamų branduolinės (ginkluotės) varžybų“, – kalbėjo A.Guterresas.

„Raginu visas INF sutarties šalis per likusį laiką pradėti nuoširdų dialogą įvairiais iškilusiais klausimais, – pridūrė jis. – Labai svarbu išsaugoti šią sutartį.“

Daugelis analitikų sako, kad abiejų šalių pasitraukimas iš INF sutarties faktiškai skelbia naujų ginklavimosi varžybų pradžią.

INF sutartį 1987 metais pasirašė JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Ji padėjo išspręsti krizę dėl branduoliniais užtaisais apginkluotų sovietų raketų, nutaikytų į Vakarų šalių sostines.

Oficialiai iš šios sutarties JAV pasitraukia rugpjūčio mėnesį, todėl dar lieka šeši mėnesiai susitarimui išgelbėti. Tačiau ekspertai beveik neturi vilčių, kad tai įvyks, o NATO perspėja pasaulį pasiruošti sutarties anuliavimui.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (3)