Šis keistas dronas kvėpuoja oru ir gali skraidyti neribotą laiką (Video)  ()

Šis seną aviacinę bombą ar dirižablį primenantis orlaivis - tai jau tris metus Jungtinėje Karalystėje kuriamas „Phoenix UAV“. Tai - ypatingas dronas, kuris nenaudoja degalų, skrenda visiškai tyliai ir ore gali praleisti praktiškai neribotą laiką. Na, beveik neribotą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau ar vėliau „Phoenix UAV“ sulauktų savo kelionės pabaigos - tai visi suvokia. Šio 15 metrų ilgio ir 10,3 metrų pločio orlaivio viduje yra helio, o ateityje gali būti ir vandenilio. Šios dujos yra gana „slidžios“ ir su laiku pasprunka net iš sandariausių talpų. Kadangi pusę savo skrydžio laiko „Phoenix UAV“ praleidžia būdamas lengvesnis už orą, šios dujos jam yra būtinos ir jų netektis su laiku reikštų ir misijos pabaigą. Pala, tik pusę laiko šis orlaivis yra lengvesnis už orą?

Taip, kad ir kaip keistai tai skambėtų, „Phoenix UAV“ į priekį iriasi kvėpuodamas oru. Šio drono sparnai turi saulės kolektorius. Jie surenka pakankamai nedaug energijos jau vien dėl to, kad jų yra nedaug - jokio funkcionalaus varikliuko jie nepasuktų. Kita vertus, tos energijos pakanka, kad „Phoenix UAV“ prisisiurbtų oro. Taip padidėja orlaivio svoris ir jis ima leistis. Tuomet „Phoenix UAV“ pasisuka nosimi žemyn ir ima greitėti. Tai yra, manevruodamas jis gali pakeisti judėjimo kryptį iš vertikalios į labiau horizontalią. Vėliau oro balasto atsikratoma ir „Phoenix UAV“ vėl kyla aukštyn.

Šio orlaivio korpusas yra pagamintas iš „Vectran“ vadinamo kompozito, o sparnai - iš anglies pluošto. Nepaisant to, mokslininkai teigia, kad „Phoenix UAV“ bus toks pigus, kad nereikės jaudintis dėl orlaivio praradimo. „Phoenix UAV“ galės skraidyti tol, kol nebegalės, o tada jį bus galima tiesiog išmesti (tikimės, perdirbti).

Žinoma, nereikia stiprios vaizduotės, kad suvoktum „Phoenix UAV“ potencialą. Šis dronas kartais galės pavaduoti palydovus. Jis padės išlaikyti komunikaciją tarp skirtingų karinių dalinių, vykdyti žvalgybos misijas, veikti kaip įvairių jutiklių platforma. Kadangi šie orlaiviai bus labai pigūs ir lengvai paruošiami skrydžiui, karinės pajėgos galėtų įsigyti didelius jų kiekius ir laikyti juos rezerve, kol prireiks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()