Kas būtų, jei tankas dyzelino kurą purkštų tiesiai į išmetimo kolektorių? Pagrindinis JK kovos tankas „Challenger 2“ turi tokią technologiją ir kartais tai jį gelbėja nuo sunaikinimo  ()

Dūminės uždangos yra labai svarbi tanko apsaugos dalis. Štai Jungtinės Karalystės pagrindinis kovos tankas „Challenger 2“ gali šaudyti baltojo fosforo dūminiais sviediniais L34 ir prie bokštelio turi dešimt dūminių granatų L8 paleidimo įtaisų, bet rankovėje turi ir dar vieną būdą dūminei uždangai sukurti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų, tankai dūmais dengia ne tik save, bet ir šalia veikiančius karius bei kitą techniką. Dūminiai sviediniai gali būti paleidžiami priešo link, taip juos visiškai apakinant. Galiausiai, dūminės granatos ne tik uždengia tanką, bet ir paslepia jį nuo infraraudonųjų spindulių raketų. Tai yra išties naudinga technologija.

Visi šiuolaikiniai tankai turi kokius nors dūminių uždangų mazgus. Dūminės granatos, kurių paleidimo įrenginiai įprastai montuojami prie bokštelio, yra populiarus pasirinkimas. Britų „Challenger 2“ nėra išimtis - ir šis tankas turi tokius įtaisus - po penkis kiekvienoje pusėje. Baltojo fosforo sviediniai gali būti paleidžiami ir iš keistojo 120 mm pabūklo. Tačiau „Challenger 2“ turi ir trečią būdą dūminei uždangai sukurti.

„Challenger 2“ turi 26,1 litro „Perkins CV12-6A“ V12 variklį. Šis 890 kW monstras leidžia tankui pasiekti beveik 60 km/val. greitį, tačiau kartu leidžia ir susikurti neblogą dūminę uždangą.

Žinoma, didelis dyzelinis variklis ir taip savaime dūmija. Tačiau „Challenger 2“ turi ir įdomią dūminės uždangos sistemą - dyzelinas gali būti purškiamas tiesiai į išmetimo kolektorių. Į karštas išmetamąsias dujas patekęs dyzelinas kaip mat virsta tirštais dūmų kamuoliais, kurie virsta iš išmetimo vamzdžių. Taip šis tankas gali efektyviai užmaskuoti atsitraukimą.

Vėlgi, nuo žmogaus akių tai labai efektyviai nepaslėps - tankas yra ten, kur yra dūmai. Tačiau į jį nusitaikyti yra gerokai sunkiau. Didžiausias šio metodo privalumas - taupoma amunicija, kuri šiuo atveju yra tiesiog nenaudojama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()