Kas vyksta su naujuoju naikintuvu „Suchoi Su-57“? Rusija ką tik padidino stringančio orlaivio užsakymą  (5)

2010 metais naujasis Rusijos naikintuvas „Suchoi Su-57“ pakilo pirmajam 47 minutėms. Šis įvykis nustebino stebėtojus iš Vakarų - nebuvo žinoma, kad Rusija kuria naujos kartos naikintuvą. Tačiau dabar staigmenos virsta keistenybėmis - stringant programai Maskva penkiskart didina užsakymą


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo planuojama, kad „Su-57“ gamyba prasidės iki 2020-ųjų. Tai yra pirmasis rusiškas radarais sunkiai pastebimas  penktosios kartos naikintuvas - panašios kategorijos orlaivis, kaip amerikietiškas F-22 ir kinų J-20. „Su-57“ gali pasigirti STEALTH dizainu, galingu radaru ir galimybe ilgą laiką skristi greičiau už garsą. Tai yra išties manevringas naikintuvas, galintis vykdyti įvairias misijas. Tačiau ne viskas ėjosi taip sklandžiai, kaip buvo tikimasi. Iš pradžių programoje dalyvavo ir Indija, tačiau ši šalis vėliau pasitraukė ir Rusija liko viena.

„Su-57“ gamyba 2020-aisiais neprasidės. Techninės problemos ir finansavimo stygius sulėtino naikintuvo vystymą iki sraigės greičio. Greičiausiai didžiausia problema yra naujasis variklis, kuris jau seniai turėjo būti užbaigtas. Šiuo metu „Izdelije 30“ variklis tebėra bandomas ir vis aptinkama naujų problemų. Tai nėra patvari ir patikima jėgainė. Problemos yra išsprendžiamos, tačiau menkas finansavimas lėtina šį procesą.

Taigi, tik devyni „Su-57“ prototipai buvo užbaigti. Indija programai skyrė 6 milijardus dolerių, tačiau erzinančiai lėtas orlaivio vystymas privertė šalį visiškai pasitraukti iš projekto. Pati Rusija, suvokdama lėtą programos progresą, užsakė tik 16 „Su-57“ naikintuvų iki 2027 metų pabaigos. Tiesa, prieš šį užsakymą prognozė buvo visai kitokia - 400-450 vienetų 2020-2040 metų laikotarpyje buvo optimistinis užsakymo variantas. Tačiau, nepaisant trikdžių, Rusijos „Su-57“ užsakymas ką tik padidėjo iki 76 iki 2028 metų.

Tai - didelė staigmena. Ne vienas ekspertas teigė, kad ir tas 16 naikintuvų užsakymas yra optimistinis, o dabar jis padidėjo iki 76. Vieną naikintuvų pulką įprastai sudaro 24 orlaiviai, todėl naujas užsakymas užpildytų tris pulkus ir paliktų 4 naikintuvus atsargoje. Tačiau tokio užsakymo didinimo priežastis yra dar keistesnė - lėktuvai ką tik atpigo.

„Suchoi“ pranešė, kad „Su-57“ kaina nukrito 20 %. Kodėl stringančio orlaivio kaina krenta? Tikriausiai siekiant užtikrinti programos tęstinumą. Prezidentas Vladimiras Putinas naują naikintuvą jau siūlo ir Turkijai, kuri planavo įsigyti amerikietiškų F-35, tačiau jų gali ir negauti. Turkijos, kuri yra NATO narė, ir JAV santykiai nėra patys geriausi, nes Turkija pirko rusiškas ilgo nuotolio priešlėktuvines raketas S-400. Padidintas užsakymas taip pat gali būti marketingo triukas - siekiama parodyti, kad tikima orlaivio ateitimi. 

Rusų žiniasklaida praneša, kad „Su-57“ bus ginkluotas hipergarsinėmis (5 machų) oras-žemė raketomis. Jos, beje, tilps vidiniuose raketų skyriuose, todėl ir su jomis naikintuvas išlaikys radarams sunkiai pastebimą siluetą. Bet ar tai tikrai yra revoliucinė ginkluotė ar tik dar vienas bandymas įrodyti, kad „Su-57“ programa yra sėkminga, o orlaivis bus geriausias savo kategorijoje?

„Suchoi Su-57“ programa jau kelerius metus yra persekiojama nesėkmių. JAV 2019 metais įsigys 141 F-35 naikintuvą. Tuo tarpu Rusija dabar svajoja iki 2028-ųjų įsigyti 76 „Su-57“. Tik kokie tai bus naikintuvai? Ir ar programos istorija pasisuks triumfo link? Kol kas galimi Rusijos priešininkai dėl naujojo naikintuvo gali būti ramūs - jų tiesiog bus labai mažai, net po užsakymo padidinimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(6)
(32)

Komentarai (5)