Kad ir ką bedarytume – vis tiek beprasmiška? Vienintelis D. Trumpo veiksmas leis į aplinką išmesti tiek taršos, kiek jos išmeta visa Europos Sąjunga per metus  (13)

Tyrimas rodo, kad nuo to momento, kai JAV prezidentu tapo Donaldas Trumpas, iki šių metų balandžio mėnesio rinkai buvo pasiūlyta išsinuomoti 153 mln. hektarų valstybinės žemės ir vandenų plotų, kuriuose leidžiama išgauti naftą ir dujas. Ir remiantis šiuo tyrimu, tai gali sukelti didesnį neigiamą efektą klimato kaitai, nei visa Europos Sąjunga sukuria per metus laiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Wilderness Society“ vertinimu, išgaunant ir deginant iš šių plotų išgautą iškastinį kurą, į aplinką papildomai patektų nuo 854 mln. iki 4,7 mlrd. tonų anglies dioksido. Žinoma, viskas priklauso nuo išteklių gavybos masto.

Tuo tarpu 28 ES šalys narės 2014-aisiais metais į aplinką bendrai išmetė 4 mlrd. tonų CO2 dujų.

„Šie sprendimai dėl [valstybinių žemės ir vandenų plotų] nuomos turi reikšmingų ir ilgalaikių padarinių mūsų klimatui bei mūsų galimybėms išvengti blogiausių globalinio atšilimo padarinių“, - teigia „Wilderness Society“. „Toks [Trumpo] administracijos sprendimas tik dar labiau apsunkina šią [klimato kaitos] problemą.“

„Wilderness Society“ pabrėžia, kad JAV vyriausybė pasiūlė išsinuomoti beveik 153 mln. hektarų valstybinių žemių ir vandens plotų ir juose išgauti naftą bei dujas. Ir šis plotas pats didžiausias, koks tik yra kada nors siūlytas.

JAV vyriausybė reguliariai nestebi iškastinio kuro plėtros valstybinėse žemėse metu išmetamų teršalų pokyčių ir teismai jau priekaištavo vidaus reikalų departamentui, kad priimant nuomos sprendimus buvo neatsižvelgta į klimato krizę.

Trumpo administracija taip pat bandė panaikinti Obamos prezidentavimo metu pasirašytą moratoriumą dėl federalinių žemių nuomos anglies gavybai.

Keletas politikų, siekiančių 2020-aisiais tapti naujuoju JAV prezidentu, pareiškė, kad uždraus naujus gręžinius valstybinėse žemėse. Taip jau pareiškė Elizabeth’a Warren, Bernie Sanders’as, Joe Biden’as, Kirsten Gillibrand, Cory'is Booker’is, Jay’us Inslee’is, Pete’is Buttigieg’as ir Tim’as Ryan’as.

David’as Hayes’as, Obamos prezidentavo metu buvęs vidaus reikalų sekretoriaus pavaduotoju, teismo posėdyje liudydamas prieš JAV įstatymų leidėjus teigė, kad tam tikra naftos ir dujų veikla valstybinėse žemėse galima ir turėtų vykti, „tačiau tai turėtų būti subalansuota veikla ir padėti spręsti klimato krizę“. Turėtų...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(34)
(14)
(20)

Komentarai (13)