Lietuvoje prasidės nauji atsinaujinančios elektros energijos aukcionai – skelbiamos kainų ribos  ()

Po mėnesio bus skelbiami atsinaujinančios energijos gamybos aukcionai. Rugpjūčio 2 d. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) priėmė galutinius sprendimus, kurie leis surengti skaidrius, atvirus ir konkurencingus aukcionus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Po penkerių metų pertraukos skelbiami aukcionai pradės naują atsinaujinančios energetikos plėtros etapą ir leis siekti strateginių atsinaujinančios energetikos tikslų. Lietuva yra tarp pažangiausių ES šalių pagal žaliosios energetikos tikslus, todėl svarbu neatidėliojant pradėti šių ambicingų planų įgyvendinimą“, – sako energetikos ministras  Žygimantas Vaičiūnas.

VERT patvirtintuose aukcionų rengimo nuostatuose numatoma, kad 2019 m. rugsėjo 2 d. bus paskelbta svarbiausia informacija apie pirmąjį aukcioną bei jo sąlygų aprašas. Šiame apraše bus nustatytas aukcione paskirstomas elektros energijos kiekis, skatinimo laikotarpis, aukciono dalyvio mokestis bei gegužės pabaigoje VERT patvirtinta didžiausioji kaina (48,93 Eur/MWh), atskaitinė kaina (45,07 Eur/MWh) ir kainos priedas (3,86 Eur/MWh). Išsami informacija apie aukcionus pateikiama www.vert.lt

„Tikimės, kad pagal VERT patvirtintas sąlygas aukcione dalyvaus pakankamas dalyvių skaičius ir bus  pasiūlytas konkurencingas kainos priedas prie elektros energijos biržos kainos. Visi rinkos dalyviai aukcione su skirtingomis technologijomis dalyvaus lygiomis sąlygomis ir vienodomis teisėmis“, – sako VERT pirmininkė Inga Žilienė.

2018 m. pabaigoje Seimas pritarė naujam atsinaujinančios energetikos plėtros modeliui, pagal kurį parama AEI elektrinėms bus skirstoma technologiškai neutralių aukcionų būdu. Technologiškai neutralūs aukcionai reiškia, kad juose dalyvauti galės įvairias atsinaujinančios energetikos technologijas elektros energijos gamybai naudojančios elektrinės. Technologiškai neutralūs aukcionai leis atrinkti tik ekonomiškai pačius naudingiausius projektus.

Svarbiausias kriterijus, lemsiantis naujų aukcionų laimėtojus – mažiausias priedas prie elektros energijos rinkos kainos „Nordpool“ biržoje, kuris bus mokamas 12 metų laikotarpiu.

Nacionalinėje energetikos strategijoje numatoma, kad 2025 m. AEI naudojančios elektrinės pagamins iki 5 TWh elektros energijos (2018 m. „Litgrid“ duomenimis buvo pagaminta 2 TWh) ir tai leis 30 proc. sumažinti elektros energijos importo poreikį.

Iki 2025 metų ne mažiau kaip 38 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros energijos bus pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių. Iki 2030 metų ne mažiau kaip 45 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros energijos bus pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių ir sudarys ne mažiau kaip 7 TWh.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()