Naujos galimybės daugiabučių gyventojams – patiems gaminti ir vartoti žalią elektrą  ()

Seimui pritarus Energetikos ministerijos parengtiems Atsinaujinančių išteklių energetikos ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimams, atvertos galimybės daugiabučių namų gyventojams tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais ir naudoti iš atsinaujinančių energijos išteklių pagamintą elektrą. Lietuva tapo viena pirmųjų šalių Europoje, įgyvendinusi mažosios žaliosios energetikos plėtros modelį, kai elektros energiją galima gaminti vienoje vietoje, o vartoti kitoje. Ši nauja sistema įsigalios nuo spalio 1 d.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dedame visas pastangas sukurti patrauklią, lanksčią ir pažangią sistemą, kuri skatintų gyventojus gaminti ir vartoti žalią ir švarią elektros energiją, leistų greičiau atsipirkti investicijoms ir neilgai trukus pajausti apčiuopiamą naudą per mažesnes sąskaitas už elektros energiją“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Viena svarbiausių atsirasiančių naujovių – sudaroma galimybė gyventojams elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių gaminti ir vartoti geografiškai skirtingose vietose. Kitaip tariant, vartotojas galės pasistatyti elektrinę vienoje vietoje, o joje pagamintą energiją vartoti kitoje vietoje – pavyzdžiui pasigaminti sodyboje Alytaus rajone, o suvartoti bute Vilniaus mieste.

Tokioje elektrinėje pagaminama elektros energija būtų patiekiama į elektros tinklą, o kaupimo laikotarpiu t. y. nuo einamųjų metų balandžio 1 d. iki kitų metų kovo 31 d. kiekvienas gyventojas galės iš tinklo susigrąžinti į tinklus patiektą elektros energijos kiekį, sumokėdamas tik tam tikrą nustatytą pasinaudojimo elektros tinklais mokestį. Šiuo metu gyventojai gali rinktis iš keturių pasinaudojimo tinklais mokesčių variantų.

Tokios naujovės ypač aktualios daugiabučių namų gyventojams, kurie galės vartoti elektros energiją, pagamintą nutolusiuose žemės sklypuose įrengtose atsinaujinančius išteklius naudojančiose elektrinėse.

Iki šiol daugiabučių namų gyventojai tokias elektrines galėjo įsirengti tik ant daugiabučio namo stogo. Tačiau dėl riboto ploto ir kitų techninių apribojimų, tokios elektrinės nepagamindavo pakankamai elektros energijos, kad galėtų reikšmingai sumažinti gyventojų sąskaitas už elektrą.

Taigi, tokių elektrinių įrengimas ir pagamintos elektros energijos apskaita buvo komplikuota. Pakeitimai leis elektros energiją gaminančiais vartotojais tapti individualiems butų gyventojams nepriklausomai nuo kitų daugiabučio namo gyventojų sprendimo.

Be to, gyventojai, kurie norės tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais, nebūtinai turės patys statyti elektrines – individualaus ar daugiabučio namo gyventojai galės įsigyti savo suvartojamą elektros energijos kiekį tenkinančią elektrinės galią iš atsinaujinančios energetikos projektus plėtojančių asmenų – tai galės būti ir įmonės, ir fiziniai asmenys.

„Tai revoliucinis pokytis, nes pradėjus veikti šiai sistemai, elektros energijos gamintoju bus galima tapti per keletą valandų – tiesiog nusipirkti jau įrengtos elektrinės norimą dalį“, – sako energetikos ministras.

Seimas panaikino ir apribojimus elektrinių galingumui – gaminantys vartotojai galės įsirengti iki 500 kilovatų (kW) galios atsinaujinančius išteklius naudojančias elektrines. Vienintelė sąlyga – tokios elektrinės įrengtoji galia neturės viršyti vartotojo objektui suteiktos leistinos naudoti galios. Šiuo metu fiziniai asmenys gali įsirengti ne didesnės kaip 10 kW galios elektrines, o juridiniai – 100 kW.

Taip pat padidinta gaminančių vartotojų leidžiamų įsirengti elektrinių suminė galia nuo 100 megavatų (MW) iki 200 MW, paskirstant po 100 MW buitiniams ir nebuitiniams elektros energijos vartotojams.

Nuo liepos pradžios bus supaprastintos mažų – iki 30 kW – galios elektrinių įrengimo procedūros, atsisakant dalies leidimų bei diferencijuojant elektrinių prijungimo prie elektros tinklų mokestį. Tai leis greičiau ir pigiau įsirengti iki 30 kW galios elektrines – planuojama, kad šis procesas truks tik apie tris savaites, o naujus namus besistatantys gyventojai taip pat mokės ir mažesnį elektrinės prijungimo mokestį. Iki šiol paprastesnės sąlygos buvo taikomis elektrinėms iki 5 kW.

Taip pat, siekiant apsaugoti elektros energiją gaminančių vartotojų teisėtus lūkesčius dėl į elektrines atliktų investicijų atsipirkimo, nustatoma, kad elektros energijos kaupimo tinkle principas galios iki  2040 m. balandžio 1 d.

Mažosios energetikos, orientuotos į elektros energiją gaminančius vartotojus, plėtra – vienas iš Energetikos ministerijos prioritetinių darbų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()