Kaip privaloma visuotinė saulės energijos idėja virto tikru skandalu: ginčai jau 15 mėnesių, stambus verslas tai vadina „visos šalies švyturiu“, statytojai ir draudėjai iniciatyvą deda į šuns dienas  (34)

Kalifornijos valstijos statybos standartų komisija pritarė gyvenamųjų namų naujų energijos standartų iniciatyvai. Valdininkai rengiasi įvesti įstatymą, pagal kurį nuo 2020 metų valstijoje bus galima statyti namus tik su saulės elementų baterijomis ant stogo ir termoizoliacijos sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Graži valstijos išvadavimo nuo iškastinio kuro idėja greitai virto skandalingu projektu, kurio svarstymas užtruko ilgiau nei 15 mėnesių ir oficialiai dar nesibaigė. Paaiškėjo, kad visų objektų aprūpinti vien atsinaujinančia energija nepavyks, nes jos pakanka tik 40 procentų sunaudojamos normos. Tad, ir toliau teks deginti dujas. Be to, kalnuotose vietovėse daug kur krenta šešėliai, todėl teko numatyti specialias zonas, kur elektros gamyba iš saulės nėra privaloma.

Oficialiai, dėl naujų standartų namo statybos pabrangs $10 000. Statytojai tokius vertinimus vadina „atitolusiais nuo realybės“. Valdininkų skaičiavimuose baterijų komplektas kainuoja $8400, nors sąmata – pusantro karto didesnė, ir neįskaičiuojant montažo kaštų. Dėl statinio energetinio efektyvumo reikalavimų gali nepavykti greitai atstatyti sudegusių per miškų gaisrus gyvenviečių. Draudimo kompanijos savo vertinimo metodų keisti nesirengia. O statytojai konstatuoja, kad norint įsitekti į papildomus $1500, kad namas atitiktų naują standartą įmanoma, tik totaliai taupant viskam kitam.

Pagrindinė problema – maža fotovoltinių elementų tiekiama energija, kurios nepavyks tiekti tiesiogiai į kondicionierių ar šildytuvą. Ją reikės nukreipti į bendrą elektros tinklą, ir atlikti abipusę apskaitą. Tai reiškia naujus, tradiciškai nenaudingus kontraktus su energijos kompanijomis, naujus tarifus, naujus gyventojų migravimo apribojimus. Būsto kainos Kalifornijoje ir taip aukščiausios JAV, o naujos taisyklės žmonėms dar labiau susiaurina gyvenimo vietos pasirinkimą. Tačiau stambus verslas nusiteikęs ryžtingai ir iniciatyvą vadina „istoriniu įsipareigojimu“, paversiančius Kaliforniją „visos šalies švyturiu“.


(14)
(4)
(10)

Komentarai (34)