Ar atpažintumėte, koks ginklas yra pavaizduotas nuotraukoje? Štai ką gamina Šiaurės Korėja ir kitos valstybės  (17)

AK-47 yra taip plačiai žinomas ginklas, kad jį daugelis gali atpažinti vien iš silueto. Tačiau ar tikrai galite vien pažvelgę atpažinti šį šturmo šautuvą? Štai šioje nuotraukoje yra ne AK-47, o Šiaurės Korėjoje gaminama kopija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AK-47 garsėja savo patikimumu ir pakankamai paprasta konstrukcija. Šis šturmo šautuvas nebijo purvo, dulkių ir drėgmės, o ir priežiūros jam nereikia. Galų gale, net ir gamyba AK-47 yra labai paprastas. Būtent dėl šių priežasčių tai yra teroristų ir Trečiojo pasaulio pamėgtas ginklas.

Sovietų sąjunga AK-47 dosniai dalino visoms draugiškoms valstybėms. Šio ginklo konstrukcija nebuvo valstybinė paslaptis. Todėl kai tarp tų draugų atsirado Šiaurės Korėja, ir ji gavo tą dovaną - galimybę gaminti savo AK.

Taip 1958 metais pasirodė „Type 58“ - Šiaurės Korėjos nuosavas AK-47. Tai - labai paprasta ginklo versija, naudojanti tą pačią 7,62×39 mm amuniciją. Skirtumas tas, kad „Type 58“ yra ilgesnis už originalą (890 mm prieš 870). Po to sekė ir naujesnės to paties ginklo versijos „Type 68“ ir „Type 88“.

O kas šioje nuotraukoje? Kaip jau atspėjote, tai - irgi ne AK-47.

Tai - kiniškas „Type 56“. Jis naudoja tą patį kalibrą kaip ir originalus AK-47. Kaip ir AK-47 bei „Type 58“, „Type 56“ buvo eksportuojamas ne tik į kitas Azijos šalis, bet ir į Afriką bet ir Vidurinius Rytus. Dažnai šie ginklai keliaudavo ne į valstybinių pajėgų rankas, o sukilėliams ir įvairioms neinstitucinėms grupuotėms. „Type 56“ nuo originalo skiriasi taikikliais, kai kuriomis konstrukcijos smulkmenomis. Su laiku tų skirtumų padaugėjo ir „Type 56“ tapo AK-47 ir AKM dalių kombinacija.

Ir tokių ginklų yra labai daug. Pakistane gaminamos nelegalios kopijos PK-10, Sudane kiniško „Type 56“ pagrindu gamintas MAZ, Etiopijoje gamintas AK-103 ir taip toliau. Šalių, kur gamintos AK-47 kopijos, yra labai daug. Žinoma, šie ginklai vis tiek vadinami AK-47 ir veikia identiškai. AK-47 savo prastą reputaciją užsitarnavo tikrai ne be reikalo. Tačiau nemaža dalis AK-47, kuriuos matote per televiziją, techniškai vadinasi kitaip. „Type 56“ ir „Type 58“ yra geri tokio AK-47 skleidimo pavyzdžiai, todėl juos čia ir paminėjome. Iš tikrųjų, apgalvotai dalintos AK-47 gamybos licencijos, lėmusios tokį beprotišką šio šturmo šautuvo paplitimą, prieš AK-47 šlovės prisidėjo ne ką mažiau nei paties ginklo savybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(9)
(13)

Komentarai (17)