Esate kairiarankis? Leiskite savo kompiuteriui ir išmaniajam telefonui prisitaikyti prie jūsų  ()

Žirklės, gitara, užrašinė, liniuotė, čiaupas, skardinių atidarytuvas – kaip manote, ką visa tai turi bendro? Įprastai šie ir daugybė kitų kasdien mūsų naudojamų daiktų būna pritaikyti dešiniarankiams. Ne išimtis ir technologijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kas dešimtas pasaulio gyventojas yra kairiarankis ir visi jie kone kasdien patiria įvairių nepatogumų. Jų sukelia ir įvairūs įrenginiai. Pavyzdžiui, ar kada susimąstėte, kad skaičių kompiuterio klaviatūra standartiškai būna dešinėje pusėje ir tai nėra patogu kairiarankiams? Kai kurios kompiuterinės pelės taip pat turi būtent dešinei rankai pritaikytus išlenkimus. Galima vardinti ir vardinti: išmaniuoju telefonu, išmaniaisiais laikrodžiais, žaidimų konsolių valdymo pultais, telefonų dėklais ir daugybe kitų dalykų yra patogiau naudotis dešiniarankiams“, – pranešime žiniasklaidai pastebi „Telia“ produktų ir paslaugų plėtros vadovė Elina Dapkevičienė.

Tiesa, tiek klaviatūrų, tiek kompiuterinių pelių, telefonų dėklų ir kitų daiktų, skirtų būtent kairiarankiams, geriau paieškojus tikrai rasti galima. Bet yra ir keletas nustatymų gudrybių, kurios kairiarankiams leis kompiuterius ir išmaniuosius telefonus kasdien valdyti žymiai lengviau ir patogiau.

Kompiuterių nustatymai kairiarankiams

Jei esate kairiarankis, ko gero, savo kompiuteryje esate nustatę, kad pagrindinis pelės mygtukas būtų ne kairysis, o dešinysis. Jeigu to nesate padarę ir norėtumėte išbandyti – sekite instrukcijas:

„Windows 10“ operacinėje sistemoje: spauskite „Windows“ mygtuką ekrano kairėje apačioje, pasirinkite krumpliaračio piktogramą („Nustatymai“), tuomet „Įrenginiai“ ir „Pelė“. Čia beliks pakeisti pagrindinio mygtuko nustatymą.

„MacOS“ operacinėje sistemos meniu juostoje paspauskite „Apple“ logotipą, pasirinkite „System Preferences“ ir tuomet „Mouse“. Pagrindinio mygtuko nustatymą galite pakeisti skiltyje „Primary mouse button“.

„Android“ nustatymai kairiarankiams

Išmanųjį telefoną valdyti kaire ranka sudėtingiau, mat aktyvavimo mygtukai dažniausiai būna ekrano dešinėje. Taip yra todėl, kad laikant telefoną dešinėje rankoje juos būtų lengviau pasiekti. Vis tik ir čia yra būdų, kaip technologijas priversti paklusti jūsų poreikiams.

Jei turite išmanųjį su „Android“ operacine sistema, pirmiausia jums reikės aktyvuoti „Kūrėjo parinktis“. Tai galite atlikti nuėję į „Nustatymai“, pasirinkę „Apie telefoną“ ir 5 kartus greitai paspaudę ant „Versijos numeris“. Telefone pasirodys užrašas, kad „Kūrėjo parinktys“ aktyvuotos.

Tuomet grįžkite į pagrindinį „Nustatymų“ langą, eikite į „Sistema“, tuomet „Kūrėjo parinktys“ ir ties „Atvaizdavimo“ skiltimi aktyvuokite punktą „Išdėst. iš dešin. į kairę“. Tokiu atveju į kitą pusę bus ne tik perkeltas meniu punktų išdėstymas, bet ir vietomis sukeisti apačioje esantys valdymo mygtukai. Patogiau valdyti bus ir kai kurias vidines programėles, tokias kaip skambučių ar žinučių rašymo. Tiesa, šios galimybės neturi „Huawei“ išmanieji.

„iPhone“ nustatymai kairiarankiams

Palengvinimų kairiarankiams turi ir „iPhone“ telefonai. Pavyzdžiui, jei dažnai rašote viena ranka, galite aktyvuoti sumažintą klaviatūrą: eikite į „Settings“, pasirinkite „General“, tuomet „One Handed Keyboard“ ir pasirinkite, prie kurios ekrano pusės – kairės ar dešinės – ji bus „prilipusi“.

Dar vienas palengvinimas, kuris gali būti naudingas tiek kairiarankiams, tiek dešiniarankiams „iPhone“ naudotojams, yra ekrano paslinkimo žemyn funkcija. Ją rasite „Settings“, „General“, „Accessibility“ ir aktyvavę „Reachability“. Norėdami pasiekti ekrano viršuje esančius punktus viena ranka, braukite pirštu žemyn ekrano apačioje ir jie nusileis žemiau. Ši funkcija veikia ne tik pačiame telefone, bet ir kitose programėlėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()