„Huawei“ vėl pralenkė „Samsung“? „Jie neturi jokio realaus produkto“ (Video)  (2)

Kinų įmonės „Huawei“ vartotojams skirtos elektronikos padalinio generalinis direktorius Richardas Yu, Berlyne vykstančioje parodoje pristatydamas naujausią savo įmonės procesorių „Kirin 990“, tvirtino, kad ne „Samsung“ yra pirmoji įmonė, pateikusi mobiliąją platformą su integruotu 5G modemu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-09-11 „Huawei“ vėl pralenkė „Samsung“? „Jie neturi jokio realaus produkto“ (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Pietų Korėjos įmonė oficialiai savo naują platformą „Exynos 980“ pristatė prieš dvi dienas, R.Yu tvirtina, kad realaus produkto konkurentai neturi ir telefonų, sukurtų naujos platformos pagrindu šiemet nepasiūlys. Tuo tarpu „Huawei“ ketina naujus „Mate 30“ serijos telefonus pristatyti greičiau nei po dviejų savaičių – rugsėjo 19 dieną – ir jie jau bus gaminami naujosios platformos pagrindu.

Tiesa, nebūtinai bus gaminamos dvi skirtingos „Kirin 990“ versijos – su 5G ir be 5G. Ir galima būtų lažintis, kad didžiąją dalį įrenginių, kuriuos parduos Kinijos įmonė, sudarys būtent pastarieji: kol kas nėra prasmės mokėti papildomą kainą (veikiausiai galima galvoti apie 100 eurų brangesnius telefonus) už įrenginius, kurie dalies savo numatytų funkcijų tiesiog negali išnaudoti – veikiančių 5G tinklų iš esmės nėra, ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Bet jau labai greitai turėtų prasidėti spartus šių tinklų vystymas. Pavyzdžiui, 5G technologijoms reikalingų dažnių aukcionas Lietuvoje (ir kitose Baltijos šalyse) teoriškai turėtų įvykti dar šiemet, o iškart po to ryšio operatoriai galės netrukdomi imtis savo tinklų tobulinimo.

Kita vertus, „Kirin 990“ nėra vien 5G ryšiui skirta mobilioji integruota platforma (System on a Chip, SoC) – joje ir be spartesnio ryšio esama nemažai privalumų, kurių atrasime artimiausių metų „Huawei“ telefonuose – „Mate 30“ serijoje šį rudenį ir, tikriausiai, P40 serijoje, kuri teoriškai dienos šviesą turėtų išvysti pavasarį. Nors skirtumų tarp šios platformos versijų tikrai bus.

Versijos su 5G pranašumai

Didysis skirtumas, panašu, bus susijęs su dirbtinio intelekto išnaudojimu. Anot R.Yu, ankstesni „Kirin“ procesoriai – 970 ir 980 – vartotojams galėjo pasiūlyti „Mobile AI 1.0“ versiją: privati dalis mašininio mokymosi komandų įrenginiuose su šiais procesoriais apdorojamos pačiame telefone, viešoji dalis, kuri yra prieinama visiems „Huawei“ įrangos naudotojams – šios kompanijos tarnybinėse stotyse.

O štai naujasis procesorius su 5G technologija leistų realizuoti „Mobile AI 2.0“, kur privatūs ir vieši duomenys būtų apdorojami tais pačiais principais, kaip ir iki šiol, tačiau vartotojas dirbtinio intelekto viešosios dalies naudą dėl didelio 5G ryšio tinklų pralaidumo galėtų patirti realiu laiku.

Kitas savaime suprantamas skirtumas – duomenų perdavimo sparta: vidiniai „Huawei“ bandymai parodė, kad per 5G tinklus duomenis galima siųstis 1,7 Gbps sparta. Žinoma, rezultatą galėjo gerokai pagražinti tai, kad šiuo metu 5G tinklai – ten, kur pastatyti bandomosios stotys – yra visiškai tušti, o kai atsiras daugybė šio ryšio standarto įrenginių, vartotojai kovos dėl pralaidumo ir greitis teoriškai turėtų kažkiek sumažėti. Tiek – sunku prognozuoti.

Naujuosiuose „Kirin“ procesoriuose (vėl gi veikiausiai – tik tuose, kurie bus su 5G moduliu) „Huawei“ sutalpino 10,3 mlrd. tranzistorių. Įvertinus tai, kad technologinio proceso šuolio šįkart nebuvo – 7 nm procesas taikytas jau pernykščiame „Kirin 980“ – tai yra gana įspūdingas pasiekimas, mat ankstesnės kartos procesoriuje jų buvo „vos“ 6,8 mlrd. tranzistorių.

R.Yu tvirtina, kad viena iš didžiausių mobiliųjų 5G modemų bėdų yra didelės energijos sąnaudos duomenų perdavimui. Tačiau kurdami „Kirin 990“ Kinijos inžinieriai pasiekė, kad dėl taupesnio dažnių juostos pločio panaudojimo jų gaminio energijos sąnaudos būtų net iki 44 proc. mažesnės, nei analogišką funkciją atliekančio „Snapdragon 855“ su X50 5G modemu.

Susijęs kriterijus, kuriuo gyrėsi „Huawei“ vadovas, yra geriausias rinkoje 5G duomenų perdavimo energetinis efektyvumas – jis yra maždaug 10 proc didesnis lyginant su „Snapdragon 855“ procesoriumi ir X50 modemu ir apie 20 proc. didesnis lyginant su „Samsung Exynos 9825“ procesoriumi su 5100 modemu.

„Huawei“ tikina išsprendę ir duomenų siuntimosi problemą, su kuria susiduria išskirtinai keliautojai: važiuojant dideliu greičiu duomenų siuntimosi greitis krenta, nes ryšio antena turi suformuoti duomenų perdavimo spindulį, nukreiptą į įrenginį, ką judėjimas apsunkina. Kinijos įmonė tikina, kad pritaikius mašininio mokymosi pagrindu vykdomą ryšio kanalų priderinimą įmanoma net 19 proc. padidinti duomenų atsisiuntimo greičius, lyginant su X50 5G modemo galimybėmis.

Dirbtinis intelektas

R.Yu didžiavosi ir tuo, kad dirbtinio intelekto našumo sintetinis testas rodo, jog „Huawei“ per 2 metus – nuo „Kirin 970“ iki „Kirin 990“ išleidimo – savo procesorių dirbtinio intelekto našumą sugebėjo išauginti 12 kartų – maždaug dukart per pirmuosius metus ir daugiau nei 6 kartus per antruosius. Bet vėl su išlyga: procesoriuose su 5G moduliu yra papildomas dirbtinio intelekto užduočių apdorojimo branduolys.

Tarp paminėtų naujosios platformos privalumų – gerokai padidintas DI operacijų vykdymo energetinis efektyvumas: pirmą kartą „Kirin“ procesoriuose pritaikyta „Big.tiny“ logika – didžiajam AI procesoriaus branduoliui pateikiamos „stambios užduotys“, o mažajam – „smulkios užduotėlės“. Toks išteklių perskirstymas leido, pavyzdžiui, veidų atpažinimo operacijų energetinį efektyvumą išauginti net 24 kartus.

Bendras našumas

Žinoma, jeigu naujausias procesorius – ypač „Huawei“ – nepasižymėtų didžiausiu našumu pasaulyje, tai jo net pristatinėti nebūtų prasmės. Gi šiuokart R.Yu tvirtina, kad „Kirin 990“ savo našumu yra tikrai nepralenkiamas: jame sumontuoti 8 pagrindinio procesoriaus branduoliai. Du iš jų – „Cortex A76“ – veikia 2,86 GHz dažniu ir atlieka sunkiausią darbą. Vidutinėje grandyje – taip pat „Cortex A76“ branduoliai, bet veikiantys 2,36 GHz dažniu. Mažieji branduoliai yra „Cortex A55“, veikiantys 1,95 GHz dažniu.

Lyginant su „Qualcomm Snapdragon 855“ platforma, naujojo „Kirin 990“ našumas turėtų būti didesnis maždaug 10 procentų, o energijos efektyvumas, priklausomai nuo to, kurie branduoliai dirba, nuo 12 iki 35 proc. didesnis, lyginant su „Qualcomm Snapdragon 855“.

Prie didesnio našumo apdorojant grafinę informaciją prisidėjo ir grafikos procesoriaus patobulinimas: nors ir šioje platformoje bus naudojamas tas pats „Mali G76“ procesorius, kaip ir pernykščiame „Kirin“, skirsis tai, kad dabar „Huawei“ sumontuos nei 10, o 16 grafikos procesoriaus branduolių. Be to, specialiai žaidimų mėgėjams į procesorių įdiegta išmanioji spartinančioji atmintis, kuri savo ruožtu dar padidins procesoriaus našumą ir taupumą.

Fotografija

Jau keletą metų iš eilės pagrindinis „Huawei“ arkliukas, tempiantis įmonės mobiliųjų telefonų prekybos vežimą, yra fotografijų kokybė. O „Kirin 990“ šį arkliuką gerokai prišers steroidais. Anot R.Yu, naujoji platforma vaizdus apdoros 15 proc. greičiau, su 15 proc. mažiau energijos sąnaudų, su 30 proc. sumažintų nuotraukų triukšmingumu ir su 20 proc. sumažintu vaizdo įrašų triukšmingumu.

Maža to, procesorius naujos kartos įrenginiams leis vykdyti iki šiol neregėtus stebuklus. Pavyzdžiui, iš nufilmuoto fragmento išrinkti kelis judančius objektus – tą procesorius turėtų atlikti automatiškai, tiksliai atpažindamas judančio objekto kontūrą – o vėliau su jais atlikinėti bemaž bet kokius pageidaujamus veiksmus: pritaikyti norimą statišką foną, dalį objektų pašalinti, pakeisti jų pozicijas ar dydį ir netgi fokusavimą į dalį išrinktų objektų. Stebint tokios galimybės demonstracinį vaizdo įrašą susidarė įspūdis, kad ji kaip medus muses trauks instagraminių ir feisbukinių vaizdo įrašų kūrėjus.

O dar viena funkciją, kurią greičiausiai išvysime jau po dviejų savaičių pasirodysiančiuose telefonuose – pulso ir kvėpavimo dažnio matavimas vien pagal asmens veido filmavimą: vaizdo apdorojimo technologijos leis atpažinti itin silpnus veido spalvos pokyčius, įvykstančius kraujui pritekant į odos kapiliarus ir pagal tai nustatyti pulsą. Kvėpavimo dažnį nustatyti net paprasčiau – tą aiškiai išduoda besikilnojanti krūtinės ląsta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(17)
(3)
(14)

Komentarai (2)