Kaip Klaipėdos daugiabutis panaudojo saulės energiją karštam vandeniui ruošti: patirtis po kelių metų eksploatacijos ir faktiniai energijos suvartojimo rezultatai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2019-09-16 11:09
Gerai kai daugiabučio namo pirmininkas yra inžinierius, tada galima tokius projektus įgyvendinti. Sistema padaryta kuo pigiau ir jau ko gero atsipirko su kaupu. Va čia yra renovuotas namas su vakuuminiais saulės kolektoriais ant stogo. https://www.google.lt/maps/place/55%C2% ... 21.1530605 Kolkas visi gyventojai moka lygiai tą patį, kaip ir prieš renovaciją, tik skirtumas tas, kad moka visus metus, o ne tik šildymo sezono metu, nepaisant mandrų saulės kolektorių
Creatium 2019-09-16 11:12
Labai įdomu būtų pamatyt galutines vieno buto sąskaitų lenteles, kaip keitėsi mokama suma, kiek buvo sutaupyta. Plius turbūt būtų labai super, jeigu detalus visko aprašymas būtų patalpintas internete nepriklausomai, įskaitant ir open source kodą valdikliui. Nes dabar atsidariau pirmą straipsnį ir ten nebelikę jokių grafikų, nebėra nei vieno vaizdo. Net neabejoju, kad daugelyje daugiabučių atsirastų inžinierių, kurie suprastų. Turint prieigą prie kodo, galima būtų nesunkiai sistemą dubliuoti kituose daugiabučiuose.
SILORAKAS 2019-09-16 13:47
Spendžiant iš aprašymo sistema įrengti medžiagos kainavo apie 1000 eurų (be darbo). Šioje situacijoje labai svarbu kad buvo turimas senas šilumokaitis (jo nesant sistema gerokai išbrangtų). Grubiai skaičiuojant namui sistema atsiperka per vieną sezoną.
sigun 2019-09-16 16:30
Dėkui, tikrai labai laukiau pradinio straipsnio tęsinio, kaip viskas atrodo po kelių metų.
AAA000 2019-09-16 19:35
dekui uz issamu komentara. as paskaites straipsni sukau galva, kaip ten jie ilieja ta siluma i namo sistema ant to plastiko. juk ten silumininkai prisileist nelabai leidzia prie savo sistemu pasirodo per papildoma silumokaiti - o jie nepigus. straipsnyje pasigedau kitko. sanaudu. juk reikes isleidinet-prileidinet sistema. kazkam tvarkyt. juk yra cirkuliacijos sanaudos ir pan. taip pat ka ten pirko, kiek kainavo ir kokius statybinius darbus dare. juk slangos iki silumokaicio pacios nenuejo ir neprisijunge ir visas sitas sanaudas reiketu korektiskai ipaisyt i karsto vandens suvartojima. sutaupymas aisku buna. bet tokios sistemos kai mazas suvartojimas net neatsiperka. jos tinka tik kai vartojama daug. -------------- aplamai as esu nuomones - kad tokiom saviraiskom daugiabuciu gyventojai net neturetu uzsiiminet. turetu but REALI rinka silumos pirkime. visi butai turetu turet individualia apskaita. ir turetu but daug silumos tiekeju. kurie konkuruotu del kiekvieno savininko. ir cia patys silumos gamintojai turetu diegtis tokias taupymo sistemas. tam kad numustu savo tiekiamos silumos kainas. ir vartotojai perbegtu pas juos. dabartine silumos tiekimo tvarka yra monopoline ir zlugdo Lietuva ekonimiskai. padekokit konservams monopolis teturetu but tik silumos perdavime nuo gamintojo iki galutinio vartotojo (buto savininko ar komercinio vieneto). ir monopolis turetu but silumos apskaitos aptarnavime. panasiai kaip elektros tinkluose yra ar bandoma daryt. dabartine tvarka silumos gamyboje centralizuotims tinklams yra dar nuo rusu laiku ir deja nesikeicia i vakaru naudojama tvarka... ====== as manau daugiabuciu gyventojai daugiausiai islosia - jei visiskai atsijungia nuo monopolio. kam ji sert? o cia tarpinis variantas... na uzdejo monopoliui apynasri sioki toki. bet silumininkai kompensuosis netektis kilsteledami bendra tarifa visiems... nu ir viskas. taupysit likusiu daugiabuciu saskaita... tikrai geras sprendimas turi but tinkamas visiems ir nepazeist likusiu interesu... o tiokie yra tik arba bendru salygu pakeitimas (silumos istatymo keitimas). arba visiskas atsijungimas nuo monopolio (esi ne silumos istatymo zonoje, nes buni autonominis). Lietuvoje silumos istatymas ant tiek korupcinis, kad net draudzia daznu atveju but atsijungus nuo sildymo centralizuotu tinklu... cia yra aplamai nuosavybes teisiu i tam tikro turto tipus, (kaip pvz butas) tiesioginis pazeidimas. nesuprantu kaip musu silumininkams europos sajungoje aplamai leidziama taip naglai veikt???
Paramotoras 2019-09-16 20:16
Pagarba. Verksniam vienintelis atsakymas kas daro tas padaro o kas nedano tas nepadaro bet verkia.
AAA000 2019-09-17 02:33
tie kur verkia - rasineja butent tokio tipo komentarus - apie verkimus
daynewss 2019-09-17 08:57
AAA000 yra teisus. Sistema iki tokio absurdo korupcinė, sukurpta monopoliui, kad kiekvienas, bent minimaliai skaitęs įstatymus ir bandęs svajoti apie atsijungimą nuo centrinio supranta, jog tai yra arba neįmanoma, arba kainuos tiek laiko ir pinigų, kad net neverta kovoti. Ypač dėl homo-sovieticus kaimynų, kurie tik ima, bet patys nieko nedaro, ala, jūs jauni, jūs viską suprantat, padarykit. Been there - done that. Dėl monopolio perdavime ar aptarnavime, čia ilga diskusija. Kad šilumininkai niekada nebus minuse tai absoliuti tiesa. Vienas namas sutaupė - nuo visų likusių nulups. Nereikės grobti milijonų, užteks po 1 centą nuo buto ir atsipirks su kaupu. Bet būtų geriau po 1 €. Kiekvienas supranta (nors gal ir nebūtinai), kad sąnaudos yra pastovios ir kintamos. Šilumininkai dėl tokio namo kintamųjų išlaidų turės mažiau, bet pastovios vis vien lieka, ir keliauja į karšto vandens kainą. Creatium komentaras irgi teisingas, BET... turbūt tas inžinierius, prasėdėjęs prie raspberio kelias dienas ar savaites, nelabai norės dykai kam nors atiduoti programinį kodą. "Žaba dūsit". Tas pats ir su sąmata bei darbų aprašymais. Įtariu, kad nelabai norisi tiek laiko ir jėgų paaukojus dykai viską dalinti. PS šiemet renovuotai chroščiovkei pirko šilumokaitį, tai kainavo 1500 € su darbais. Pirkta per namo administratorių, tai reali kaina turbūt buvo ~700-800€. Įtraukus tai į sąmatą (ir visą savo laiką apskaičiavus pinigine išraiška) ne visai ta žolė žalia pasidarytų...
amas 2019-09-17 12:45
O kam čia reikalingas papildomas šilumokaitsi? Neužtenka šaltą vandenį pieš patenkant į šilumokaitį nukreikt ant stogo? Kam čia dar vienas šilumokaitsi? Ir pire ko čia atsijungimas nuo kažko. Bet tai čia be entuziazmo neiperkur. Nes sutaupimas toks mizernas, kad jaučiu nepadengtu administravimo ir aptarnavimo išlaidų, jei tai darytu kokia atskira kintora. Bet va tai daryti ir pasimti tą dalį gal ir apsimoka.
X-log 2019-09-18 21:42
1. Geriamo vandens vamzdziai ir kitos dalys yra zymiai brangesnes. 2. Vamzdis turi buti atsparus UV/karsciui ir pritaikytas dirbti vamzdyno slegiu, kas vel kelia kaina. 3. Ta sistema kazkaip tau reiks periodiskai dezinfekuoti nuo legioneliozes (nors is dabar tam pirmam silumkaityje ir vamzdyje iki antrojo gali uzsiveisti, idomu, kaip sitai sprendziama. 4. I uzdara sistema gali pripilti ivairiu priedu nuo uzsalimo ir t.t. 5. kazkur atsiradus sistemos pazeidimui, neuzsiters visas geriamas vanduo.
immortallt 2019-09-18 22:39
Reikia bent elementarių žinių apie fiziką turėti, prieš bandant aiškinti, kad atsijungimas nuo centrinės šildymo sistemos neįmanomas ar korumpuotas. Vakaruose net minties nėra leisti. Čia pas mus atsiranda tokios iškreiptos mintys, nes vienas pastatas priklauso daugiau nei vienam savininkui. Paaiškink man, kaip turėtų mokėti už šildymą tribučiame name, kur vienas paeiliui kito išsidėstę kaimynai ir pirmas ribojasi tik su antru kaimynu, antras su pirmu ir trečiu, o trečias tik su antru. Situacija 1: pirmas ir trečias šildosi ir palaiko viduje 22 laipsnius temp., antras nesišildo visai, bet nuo vidinių neapšiltintų sienų kambaryje laikosi pastoviai 18 laipsnių. Situacija 2: pirmas ir antras šildosi, trečias nesišildo, viduje 16 laipsnių. Situacija 3 (kontrolinė): šildosi visi, pas visus 22 laipsniai. Klausimas 1: Kiek mokės kiekvienas butas kiekvienoje situacijoje. Klausimas 2: Jei leidi vienam atsijungti nuo centrinio šildymo, kaip užtikrinsi, kad jis nebus tas parazituojantis ir vagiantis iš kitų? Klausimas 3: Kodėl manot, kad galima šildytis pigiau nei centriniu šildymu, jei kūrenti ne malkas, vogtas knygas ar šiukšles?
AAA000 2019-09-19 01:24
kaltini fiziniu ziniu demonstravimu, o pats demonstuoji visiska neismanyma nei fizikoje, nei apsildymo technologijose. eilini kart pezi kaip buhalteris cia tu varineji silumininku ideologija - kuri kilusi is sovietiku eros. kur tipo "visiem pagal poreikius" - bet "vienodai" tokios situacijos kur tu aprasei vakaruose yra issprestos ir elementariai tiesiog nekyla. cia klausimas yra tik tame - ar mes pasieksim vakaru standartus, ar ir toliau murkdysimes sude - spresdami problemas, kuris sukelia butent centralizacija ---------------- kaip sprendziama vakaruose? jau statybos etape kas liecia visa nekilnojama nuosavybe. jei pvz statomas daugianuosavybinis namas - tarp atskiru vienetu - butu - daromos reikiamo storio sienos. su papildomais visokiais izoliaciniais sluoksniais. tame tarpe ir silumines izoliacijos. pas mus sito net nera... vakarai nuejo normaliu vystymosi keliu. jei stato dvibuti - jis normaliai pastatomas - pvz kotezo tipo - su bendra storesne vakarietisko gyvenimo standarto aitinkancia pertvara jie neignoruoja problemu!!! pas mus tai "neaktualu" - geriau gaudom dirbtinius "priesus" ir dalinam "po lygiai"... -------- dabar tavo "situacijos" 1. visu pirma tu demonstratyviai meluoji. jei vidinis butas is triju nesisildys - jame niekada nebus 18 laipniu "nuo kaimynu", jei jie palaikys 22 laipsnius. jei imt tipinius sovietinius siluminis balansas nusistoves kazkur po 22 laipsnius kur sildosi ir kokie iki 2-5 kaipsniai viduriniam bute - jei lauke minusine temperatura. ar net vidinis butas uzsals - jei jauke zemiau minus 15. sita situacija akivaizdziai demagogine. nezinau del ko tu ja ipiesei ar delneismanymo, ar del to kad atstovauji kazka - pvz debilu dauguma - kuriem neidomu 2 situacija - ta pati isgalvota pirma - tik kita "versija" - del - nes cia teisingas klausimas i tavo demagogines "situacijas". as tematau tik viena paaiskinima - buhalteriai per daug valdzios gave vadovauja o turet specialistai svarstyt probema... ------------ 1 klausimas - koks isvis skirtumas kiek mokes? kiek jiem reikes silumos - tiek vartos - atitinkamai ir mokes. kai yra sovietinis sanaudu islyginimas - kaip yra butent musu silumos istatyme - visi priversti kest kazkoki bendra apsildymo standarta. ta prasme but toliau dirbtinai kazkoke sovietikai - nes UZDRAUSTA GYVENT VAKARIETISKAI!!! butent tokiu istatymu. kur ten iteisinta sovietine padalinimo sistema. ir visokie nurodinejimai is valdzios - kada pradet ar baigt sildyt. visokios "komisijos" ant "komisiju". ir pan. ta isvis reikia naikint - tokias silumos paskaiciavimo tvarkas ir sitas beprasmiskas nurodinetoju strukturas... jie gi visi parazitai ir musu mokesciu edejai. vakaruose isvis tokiu nera... galetu visi pirkt siluma vakarietiskai, ir galetu sildytis butent kiek nori ar kiek isgali. nes cia ir yra vakarietiskas gyvenimo standartas. kuris pas mus kazkodel uzdraustas silumos istatyme kuris akivaizdziai sovietinis, korupcinis ir monopolinis, ir akivaizdziai kenkiai Lietuvai... o tu situ kenkeju bury kaip matau is komentavimo pobudzio nas atseit "yra probema" 3. klausimas -prie ko cia vel visokios vogtos malkos ar ten kazkoks demagoginis meslas apie kngas ir siuksles. yra leistini budai. ir yra kontrole. viskas. vagis reikia gaudyt. o tarsumo pazeidejus baust. o pas mus draudzia pacius sildymosi budus - draudzia alternatyvas - draudzia ivairove ir konkurencine technologiju kova sildyme. turmpai sakant istatymas tiesiog draudzia atpigima!!!nors ivairove nei dirbtinai skatina vogt, nei dirbtinai skatina terst. kad ten kazkas vagia ar tersia - cia isvis atskira problema. nepriklausoma. centralizuoti tiekejai ta daro dar labiau nei mazi. ir mastai sito vogimo ar tersimo yra dar didesni - nes vyksta valstybes mastu. ir valstybini lygi pazabot yra daug sudetingiau - nes jau pjaunasi kontrole valstybes lygyje su poreikiu taupyt valstybes lygiu. patys saves juk neskriaus.... nes lygiareiksmis interesas. ir tas priveda prie valstybes nusmukimo prie Afrikos lygio - kas vyksta butent Lietvoje. o vat necentralizuotus bent jau gali efektyviau kontroliuot. kas ir daroma butent normaliuose vakaruose cia pas mus butent ignoruojamas tersimas i vogimas - valstybiniais mastais - tik rekiama ir daroma paxazuxa. ir dar stebimasi - kad sudinai gyvenam ar ten masine emigracija is durnyno... vat sildymo istatymas - viena is priezasciu...manau net vos ne esminiu siam momentui... as aplamai visuomenes isankstini izeidinejima - vadinant visokiais isankstiniais vagimis ir pazeidinetojais siulyciau baust. ta prasme pas mus ne vagis gaudo - o istatyme iteisina butent nuostata, kad dalis visuomenes bus GARANTUOTI vagys ir pazeidejai... kai realiai vagys yra silumininkai ir tokiu istatymu kurejai...