Perlamutras ir LEGO kaladėlės padės sukurti naujos kartos neperšaunamas liemenes  ()

Perlamutras - tai vidinėje moliuskų kriauklių dalyje susidaranti kalcio karbonato medžiaga, dažnai naudojama juvelyrikoje. LEGO - tai plastikinių kaladėlių prekės ženklas, žinomas iš kūrybiškumą skatinančių žaislų ir konstruktorių. Ką perlamutras ir LEGO gali turėti bendro? Beveik nieko, bet jie abu bus savotiškai panaudoti naujos kartos neperšaunamose liemenėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perlamutras ir perlai iš esmės yra ta pati medžiaga. Jį sudaro kalcio karbonato ir kai kurių organinių medžiagų struktūrą. Kalcio karbonatas nėra labai stiprus. Tiesą sakant, jis yra pakankamai trapus. Tvirtumo perlamutrui suteikia ne pats kalcio karbonatas, bet tai, kaip jis išdėstytas - skirtingos plokštelės persidengia viena su kita tarsi plytos mūrinėje sienoje.

JAV mokslininkai sugalvojo, kaip perlamutrą panaudoti asmeninėse karių apsaugos priemonėse. Teks modifikuoti jo struktūrą - reikia, kad kalcio karbonato plokštelės tarpusavyje susijungtų tarsi LEGO kaladėlės. Tokia medžiagos struktūra jai suteiks nepaprastą kietumą, tačiau kartu leis sukurti ir labai lengvus šarvus.

Už perlamutrinio sluoksnio bus minkšta, smūgius gerai sugerianti sintetinė medžiaga, kuri neleis šūvio energijai persiduoti į kario kūną. Šis sluoksnis bus sudarytas iš silicio dioksido nanodalelėmis praturtinto lengvo polietileno. Tokio plastiko plokštės bus 14 kartų stipresnės nei plienas, bet jų tankis bus 8 kartus mažesnis. Rezultatas - puikiai smūgius sugerianti apsauga, kuri bus labai kieta ir tvirta, bet kartu ir lengva.

Mokslininkai taip pat džiaugiasi, kad ši apsauga pasižymės puikiomis terminio laidumo savybėmis. Tai reiškia, kad tokie šarvai leis išsisklaidyti smūgio metu susidarančiam karščiui, todėl antrą ir trečią smūgį tokia apsauga atlaikys taip pat sėkmingai kaip ir pirmąjį. Galiausiai, naujos medžiagos yra lengviau apdirbamos nei plienas, todėl bus galima lengvai sukurti įvairių formų šarvus.

Tokie perlamutro ir LEGO įkvėpti šarvai bus naudojami ne tik karių apsaugai (liemenės ir šalmai), bet ir karinės technikos šarvuotėje. Manoma, kad tokias plokštes bus galima integruoti į laivų, ypač mažųjų katerių, sraigtasparnių, visureigių ir kitų mašinų šarvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()