Pasaulio energetikoje vyksta kardinalūs pokyčiai: 50 % augimas ir milžiniška galia – per ateinančius 5 metus atsinaujinantys energijos šaltiniai pasieks įspūdingus skaičius (Video)  ()

Tarptautinės energetikos agentūros (IEA) ataskaita rodo, kad per pastaruosius ketverius metus stebimas pats sparčiausias saulės, vėjo ir hidroenergijos šaltinių augimas. Ir IEA prognozuoja, kad šis augimas nesustos, netgi atvirkščiai – atsinaujinančių energijos šaltinių pajėgumai visame pasaulyje per artimiausius metus padidės net 50 proc. ir pasieks įspūdingus skaičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigiama IEA ataskaitoje, atsinaujinančių energijos šaltinių suminė galia 2024-aisiais pasieks 1,2 TW. Skaičius tiesiog milžiniškas – šiuo metu 1,2 TW atitinka visų (atsinaujinančių ir neatsinaujinančių energijos šaltinių) jėgainių, esančių JAV, suminę galią.

IEA ataskaitoje teigiama, kad šį atsinaujinančių energijos šaltinių augimą nulems ir toliau mažėjančios technologijų kainos bei besikeičianti šalių vyriausybių politika.

Didžiausias šio atsinaujinančių energijos šaltinių galios augimo kaltininkas bus saulės energija, kurios indėlis sudarys net 60 proc., o antroje vietoje su 25 proc. indėliu bus sausumoje statomos vėjo jėgainės.

Tikimasi, kad 2024-ųjų pabaigoje atsinaujinančių energijos šaltinių dalis bendrame pasauliniame energijos balanse sudarys 30 proc. - tai yra 4 proc. daugiau nei dabar.

„Atsinaujinantys energijos šaltiniai yra antras pagal dydį elektros energijos šaltinis pasaulyje, tačiau jų diegimas vis dar turi paspartėti, jei norime pasiekti ilgalaikius klimato, oro kokybės ir energijos prieinamumo tikslus“, - teigė IEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolas. „Kai [technologijų] išlaidos ir toliau mažėja, mes turime vis didesnę paskatą sparčiau diegti saulės [PV] fotoelementus.“

Prognozuojama, kad iki 2024-ųjų metų saulės energijos gamybos sąnaudos sumažės nuo 15 iki 35 procentų, todėl ši saulės fotoelementų technologija taps dar patrauklesnė.

Ataskaitoje taip pat įspėjama, kad norint nepadaryti žalos elektros energijos rinkoms, įstatymų leidėjai privalo suspėti su nuolat augančiais atsinaujinančių energijos šaltinių pajėgumais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(33)
(1)
(32)

Komentarai ()