Istorinis įvykis: pirmą kartą per 137 metus Jungtinėje Karalystėje atsinaujinantys energijos šaltiniai aplenkė iškastinį kurą – „mes mažiname taršą, auginame ekonomiką ir artėjame prie 2050 tikslo“ (Video)  ()

To dar nėra buvę nuo pat 1882-ųjų metų, kai Jungtinėje Karalystėje (JK) buvo atidaryta pirmoji elektrą gaminanti jėgainė. Naujausioje ataskaitoje teigiama, kad JK atsinaujinantys energijos šaltiniai pirmą kartą aplenkė iškastinį kurą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rekordas buvo pasiektas per šį, III-ąjį ketvirtį. „Carbon Brief“ atlikta analizė parodė, kad atsinaujinantys energijos šaltiniai, kaip vėjo, biomasės ir saulės jėgainės, per liepos – rugsėjo mėn. pagamino 29,5 teravatvalandes (TWh) elektros energijos.

Tuo tarpu iškastinio kuro jėgainėse buvo pagaminta 29,1 TWh elektros energijos.

Kaip praneša „The Guardian“, šis pasiekimas visiškai atitiko anksčiau „National Grid“ skelbtas atsinaujinančios energetikos plėtros prognozes.

Jose buvo numatyta, kad 2019-ieji bus pirmieji metai po pramoninės revoliucijos, kai elektros gamyba iš aplinkai draugiškų energijos šaltinių – atsinaujinančių ir branduolinės energijos – aplenks energijos gamybos apimtis iš tradicinių, iškastinio kuro šaltinių, kaip anglies ir dujų jėgainių.

„Carbon Brief“ ataskaitoje teigiama, kad vėjo energija yra stipriausias Jungtinės Karalystės atsinaujinantis energijos šaltinis. Jos pagamina 20 proc. šalies elektros energijos kiekio.

Biomasės jėgainės pagamina 12 proc. šalies elektros, o saulės jėgainės – 6 proc.

Prie šio JK pasiekimo ypač prisidėjo „Hornsea One“, prie Jorkšyro krantų esantis didžiausias pasaulyje jūrinių vėjo jėgainių parkas, šių metų vasario mėn. pradėjęs gaminti elektros energiją. Iki šių metų spalio mėn. jis pasiekė savo maksimalią galią – 1200 MW.

O šių metų vasarą šiaurės rytinėje Škotijos dalyje buvo pastatytas ir dar vienas didelis jėgainių parkas „Beatrice“.

JK Energetikos ministras Kwasis Kwartengas teigia, kad rekordinis atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimas yra „dar vienas etapas mūsų kelyje link 2050-ųjų tikslo“. Iki šių metų JK yra užsibrėžusi tikslą visiškai atsisakyti iškastinio kuro ir į aplinką neišmesti anglies dioksido.

Kwasis taip pat paneigia dažnai kritikų mėgstamą teiginį, kad atsinaujinantys energijos šaltiniai ir reikalavimai mažinti aplinkos taršą stabdo ekonomikos augimą.

„Jau nuo 1990-ųjų mes sumažinome teršalų kiekį 40 proc., kai tuo tarpu ekonomika paaugo dviem trečdaliais.

Dabar, kai ateityje bus dar daugiau jūrinių vėjo jėgainių projektų su rekordiškai žemomis [elektros energijos] kainomis, mes planuoja žengti dar toliau ir dar greičiau“, - teigia JK Energetikos ministras Kwasis Kwartengas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()