Kaip Klaipėdos daugiabutis panaudojo saulės energiją karštam vandeniui ruošti: patirtis po kelių metų eksploatacijos ir faktiniai energijos suvartojimo rezultatai  (12)

Prieš keletą metų technologijos.lt portale publikavau straipsnį kaip atpiginti daugiabučio namo karšto vandens paruošimo sąnaudas. Straipsnyje aprašinėjau, kaip tiesiog virš namo stogo susukti spirale juodi plastikiniai vamzdžiai dalinai pašildo daugiabučio namo naudojamą karštą vandenį, todėl nebereikia reikšmingos energijos dalies pirkti iš šilumos tiekėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mano pasirinktas būdas paprastas bei pigus, tačiau tikrai netradicinis, tikriausiai, todėl dalis žmonių į projektą žiūrėjo skeptiškai. Sistemą karštam vandeniui dalinai pašildyti naudojame nuo gegužės mėnesio vidurio, kuomet pajūryje baigiasi šalnos iki spalio mėnesio pradžios. Prieš šalnas sistema yra išleidžiama ir laukia kito pavasario (gegužės mėnesio vidurio). Po straipsnio publikavimo nemažai žmonių skambino ir klausė, kaip iš viso taip gali būti, kiti ar tokia karšto vandens šildymo sistema atsipirko, ar pasiteisino, treti tiesiog kraipė galvas ar sukiojo rodomąjį pirštą aplink smilkinį.

Taigi objektyviai atsakant į klausimus, pateiksiu objektyvius ir oficialius duomenis. Mano daugiabutis yra taip vadinamajame Klaipėdos Gedminų mikrorajone, adresu Statybininkų pr. 8, Klaipėda.  Tokio pat statybos projekto (blokinių gelžbetoninių, penkių aukštų, šešių laiptinių daugiabučių yra tikrai nemažai), o du yra pastatyti tiesiog šalia manojo (Statybininkų pr. 6 ir statybininkų pr. 4).

Anksčiau aptarti daugiabučiai stovi visai šalia vienas kito (ne didesniu nei 50 m. atstumu) pastatyti 1975m. pagal vienodą tipinį projektą 1-464Ли-K15/1. Visiems daugiabučiams vandenį tiekia AB „Klaipėdos vanduo“, šilumą AB „Klaipėdos energija“, visi minėti daugiabučiai šilumos paskirstymą skaičiuoja pagal vienodą patvirtintą metodologiją (taip vadinamą 7 metodą), visuose stovi vienodo tipo ir markės šilumos apskaitos prietaisai.

Pasinaudoju atvirais ir viešai kiekvienam prieinamais šilumos tiekėjo duomenimis, kuriuos publikuoja  AB „Klaipėdos energija“ savo tinklapyje.

Iš internetinio puslapio tiesiog įvedu daugiabučių namų adresus ir matau, jog situacija yra tokia (žiūrėti apačioje esančią lentelę).

Taigi iš oficialių pateiktų AB „Klaipėdos energija“ duomenų, matyti, jog mano daugiabutis vasaros laikotarpiu sunaudojo nuo 2,5 iki 3,3 kartų  mažiau AB „Klaipėdos energija“ tiekiamos šilumos 1m3 karšto vandens paruošti nei šalia esantys tokio paties tipo daugiabučiai namai!

Ar karšto vandens šildymo sistema pasiteisino ar ne palieku spręsti jums patiems. Pagal oficialius šilumos tiekėjo rodmenis mano daugiabutis sistemos veikimo laikotarpiu sunaudojo:

Visa sistema yra pilnai automatizuota, su duomenų surinkimo ir atvaizdavimo sistema, cirkuliacinis siurblys bei elektrinės sklendės yra valdomos ir nuotoliniu būdu  pigiausio serijinio raspberry pi 3 pagalba (automatika kainavo apie 50EUR, tiesa programavau pats visuomeniniais pagrindais, jausdamas vidinį pasitenkinimą (ar daug žmogui reikia?)), bet apie tai kitame straipsnyje.

Baigti norėčiau keletu savo minčių (įsitikinimų):

1) Pagal išsilavinimą esu diplomuotas inžinierius (dirbu inžinerinį darbą), todėl tikiu tik moksliškai įrodytais ir jau  paaiškintais fizikiniais dėsniais, bei faktais.

2) Atmink, jog šiais laikais niekuo negalima pasitikėti (tačiau tu turi teisę domėtis, abejoti bei žinoti).

Jei kas turite kokių nors klausimų rašykite

antanas1981@gmail.com

+37064879972

DNSB “AŠTUNTAS NAMAS”

Valdybos pirmininkas

Antanas Paulauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Antanas Paulauskas
(165)
(8)
(157)

Komentarai (12)