Įdomus taškas automobilių raidos istorijoje - elektromobiliai populiarumu lenkia tuos, su kuriais nekonkuruoja  (1)

Nieko nebestebina faktas, kad elektromobiliai tampa vis populiaresni. Taip yra dėl to, kad naujos technologijos juos pavertė praktiškais, o „Tesla“ pastangos - ir šauniais, ir geidžiamais. Ir dabar elektromobiliai pardavimais JAV pirmą kartą pralenkė automobilius su mechaninėmis transmisijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 2015 metais 1,9 % naujų automobilių pirkėjų JAV rinkosi automobilius su mechaninėmis transmisijomis. Daugiausia tai buvo pigiausi miesto automobiliai, kuriuos pirko labai jauni žmonės tiesiog norintys sutaupyti. Mechanines pavarų dėžes vis dar mėgsta ir didelė dalis vairavimo entuziastų - visų galūnių įtraukimas į procesą ir daugiau įgūdžių reikalaujanti konfigūracija traukia nemažai žmonių.

Tačiau, aišku, mechaninių transmisijų pardavimai krenta. Auganti ekonomika jau seniai nebeverčia ieškoti pigesnių automobilių, o ir automatinės transmisijos jau seniai atpigo. Šiais metais tik 1,1 % naujų automobilių rinkos JAV sudaro mechanines transmisijas turintys automobiliai.

Tuo tarpu elektromobilių pardavimai auga. 2015 metais elektromobiliai sudarė tik 0,3 % JAV naujų automobilių rinkos. Dabar šis skaičius jau siekia 1,9 %. Iš tikrųjų, 2019-ieji tapo pirmaisiais metais, kuomet elektromobiliai aplenkė automobilius su mechaninėmis transmisijomis.

Ką tai reiškia? Na, nelabai ką. Kad ir kaip pažiūrėsi, elektromobiliai nekonkuruoja su mechanines transmisijas turinčiais automobiliais. Tai yra tiesiog neblogas pavyzdys, kaip greitai keičiasi vaizdas naujų automobilių rinkoje. Elektromobiliai dar visai neseniai buvo retas pasirinkimas, o dabar jų pardavimai auga taip sparčiai, kaip krenta pirkėjų noras patiems junginėti pavaras. Taigi, galite tik įsivaizduoti, kaip automobilių rinka atrodys dar po 5 metų.

Įdomu tai, kad gamintojai mechanines pavarų dėžes vis dar siūlo apskritai. JAV parduodama 40 skirtingų mechanines transmisijas turinčių modelių, o štai skirtingų elektromobilių - tik 16. Vėlgi, vienas nėra konkurentas kitam, tačiau akivaizdu, kad jau visai greitai gaminti mechanines transmisijas tiesiog neapsimokės. Tokią modelių gausą lemia tik tai, kad gamintojai gali naudoti tas pačias transmisijas, o tai mažina jų kainą.

Taigi, jau visai netolimoje ateityje galite tikėtis, jog mechaninės transmisijos taps tik išskirtinių automobilių (tokių kaip „Porsche 911“) atributu. Šį procesą skatins ir perėjimas prie elektromobilių, kurie greitai net JAV turėtų sudaryti ženklią naujų automobilių rinkos dalį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (1)