Kodėl šis lygiavamzdis šautuvas vietoje buožės turi kablį? Kam jis skirtas?  ()

„Franchi SPAS-12“ - Italijoje sukurtas lygiavamzdis pompinis šautuvas, gamintas 1979-2000 metais. Tikriausiai jis niekuo ir neišsiskirtų iš kitų panašių visame pasaulyje gaminamų ginklų, jei ne vienas keistas bruožas - kai kurie SPAS-12 vietoje buožės nešioja keistą kablį. Tai, beje, yra pakankamai genialus sprendimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, egzistuoja kelios „Franchi SPAS-12“ versijos. Kai kurios turi įprastas buožes, kitos - kablius. Skiriasi ir dėtuvės talpa, ir dar kai kurios smulkmenos. Tačiau vizualiai būtent SPAS-12 su kabliu atrodo keisčiausiai.

Buožė leidžia atremti šautuvą į petį, taip jam suteikiant daugiau stabilumo. Tai leidžia šaudyti taikliau ir šiek tiek palengvina apkrovą rankoms. Tokie pompiniai šautuvai kaip SPAS-12, gali būti naudojami ir visai be jokios buožės, tačiau po kiekvieno šūvio vamzdis šokteltų į viršų, taip sutrukdydamas paleisti taiklų antrąjį šūvį.

Tai kam tada tas kablys? Na, SPAS-12 buvo sukurtas karinėms pajėgoms ir policijai. Buvo numatyta, kad kartais šiuo ginklu gali tekti naudotis viena ranka. Pavyzdžiui, jei kita tektų laikyti skydą ar net laikytis automobilio viduje.

SPAS-12 buožę pakeitęs kablys gali būti užkabinamas už žasto, taip suteikiant ginklui daugiau stabilumo. Šautuvas su įprasta buože vis tiek privalo būti laikomas abiem rankomis, nes niekas netrukdo buožei slankioti aukštyn-žemyn. O štai kablys išlaiko SPAS-12 stabiliai vienoje vietoje.

SPAS-12 buvo modernus ir patikimas lygiavamzdis šautuvas, turintis daug įdomių savybių. Pavyzdžiui,šaulys galėdavo trumpam sustabdyti šovinių tiekimą iš dėtuvės, kad galėtų greitai panaudoti kokią nors specifinę amuniciją (vietoje guminių kulkų paleisti ašarines dujas). Nors SPAS-12 yra pompinis šautuvas, iš tikrųjų darbuotis apsodu nereikėjo, nes tai - pusiau automatinis ginklas. Pompinis mechanizmas buvo skirtas silpnesnei amunicijai, kurios sukeliama atatrankos jėga buvo nepakankama ginklo mechanizmo veikimui.

Tai, kad „Franchi SPAS-12“ iš pradžių buvo laikomas tik karinėms pajėgoms ir policijai tinkamu ginklu, sutrukdė šio šautuvo pardavimams. JAV, kur pompiniai šautuvai vis dar yra labai populiarūs, tokių ginklų importui 1994 metais buvo įvesti apribojimai. 2004 metais jie baigėsi, tačiau SPAS-12 gamyba buvo nutraukta dar 2000-aisiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()

Susijusios žymos: