Niekas net nepastebėjo kas ką tik įvyko, bet tai tikras žygdarbis – pirmą kartą Vokietijos miestas sėkmingai atsijungė nuo pagrindinio elektros tinklo ir naudojo vien atsinaujinančią energiją (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

laurius 2019-12-17 13:47
Visą valandą naudojo baterijose sukauptą elektrą. Tai bent pasiekimas. Juokdariai. Kai atsijungs bent mėnesiui, tada bus pasiekimas, o dabar tai eilinis pirstelėjimas.
amas 2019-12-17 16:06
Nu tas atsijungimas tai ir kažkoks klaidingas veiksmas. Kam to reikia? Kad kažką įrodyt? Aš suprantu kad kuo daugiau galimų šaltinių tuo viskas turėtu būt stabiliau, įpač jei norima atsinaujinančios energijos, kuri labai nepastovi.
AAA000 2019-12-17 16:32
juokinga net skaityt. 10 megavatvalandziu talpos energijos kaupykla kainuoja vien akumai kazkur 2 milijonu euru eiles. cia be visokiu keitikliu, pajungimo projektu ir t.t. realiai investuota suma greiciausiai 10-50 kartu didesnes eiles... gyventoju 7500. vadinas isledo ne maziau!!! 2-3 tukstanciu euru vienam gyventojui, kad galetu viena valanda pabut elektriskai autonomiski o gal net ir 10-50 kartu daugiau. issinuomok koki benzinini generatoriu parai, nusipirk apie 20-30 litru benzo ir pamusi sita "autonomiskos" elektros rekorda net 24 kartus. isleides 10 kartu maziau. plius energijos saltinis gausis kaip ir nemokamas, nors ir neatsinaujintis... o jie juk dar pirko is kazkokiu tiekeju ta atsinaujinancia energija ir uz ja mokejo papildomai... kur cia revoliucija? cia faktiskai kazkas prasyko miestelio maziausiai pusmecio biudzeta...o gal ir keliu metu... straipsny nepateikta duomenu...
mindaugas.vaitiekūnas 2019-12-17 20:00
Xdmin 2019-12-17 20:03
Sitas miestas yra puikus pavyzdys, kaip bukas bandymas buti zaliu ir ekologisku padaro tik dar daugiau zalos. 1. Norint pastoviai kompensuoti nepagaminama kieki elektros reikia labai daug bateriju. Nei pigia elektra, nei ekologija tai nekvepia. 2. Neparasytas laikas kada atsijungta, ar butu uzteke energijos valandai piko metu? 3. Pats miestas yra problema. Kazkoks mazas miestelis, kurio gyventojai turbut kasdien vaziuoja 100km i viena puse darban, dziaugiasi ekologija.
Xdmin 2019-12-17 20:06
150 of those 15 MWh (48k Li-Io ) capacity would allow all of Germany & 5 other countries to go off grid.
AAA000 2019-12-17 23:47
Kruonio talpa jei gerai pamenu apie 15GWh. jei cia su kaip raso Xadmin su 15MWh valanda istempe. tai su Kruoniu toks miesteliukstis istemptu net 42 dienas pilnos autonomijos primeskit kaip yra brangu tikra elektrine autonomija smulkiais masteliais. Lietuvai reiketu bent 200 tokiu objektu kaip Kruonis, kad elektros tinkla isskaidyt bent iki atskiru "nepriklausomu" autonominiu rajonu. kai visos Lietuvos masto tinklui pakaktu gal apie 10-20 objektu. o kai esam globaliam tinkle su keliom salimis - pilnai pakanka 2-3 Kruoniu, kad pereit prie atsinaujinancios netoli 100%. jei suziedint visa pasauli i bendra elektros tinkla - faktiskai kaupimo beveik ir nebereiketu. tinklo parametru svyravimai nebebutu dideli, nes viena dalis zemes visada i saule. atsinaujinancios elektros kainos piguma lemia butent mastas. smulkint elektros tinklus nera jokios finansines prasmes. daug geriau statyt ekologiskos elektros gamybos pajegumus, pvz jungt vejo jegaines i didelius masyvus ir tiesiog gamint pagal poreiki. o energijos pertekliu naudot pvz miestu sildymui ar automatizuotai pramonei. balansuot tik minimaliai. visiska autonomija energetikoje deja nepraktiska
gytis13 2019-12-18 09:36
Na, pasaulio sužiedinti elektros linijomis turbūt neišeis...Per daug galios turi jomis tekėti kai viena pasaulio pusė maitins kitą pusę.
Tomasziukas 2019-12-18 14:02
Viskas daug paprasciau, miestelis naudoja energija is vejo jegainiu (trukatant energijos jos pasiima is tinklo). Pastacius "akumuliatorine" pertekline energija jie pakrove akumuliatorius ir bandymo metu visiskai atsijunge nuo tinklo. Elektros kaina yra mazdaug 27-30cnt uz kw. Tarkime "akumuliatorines" kaina 4,5mln. Klausimas buhalteriui/ekonomistui - kiek energijos turi buti sukaupta kad atsipirktu investicija? Tada klausimas inzinieriui, ar gali paatatyta "akumuliatorine" tiek sukaupti? Pridekime kad elektros kaina tik kyla ir ji nepigs, plius tie 4,5 mln buvo isleisti prekems,darbams ir nuo viso to buvo mokami riebus vokiski mokesciai kurie grizo vel i biudzeta
HardAxe 2019-12-18 15:30
jeigu sužiedinsi pasaulį - tai užteks saulės energijos - kažkur diena Baterijas statė turbūt ne dėl atsiperkamumo, bet kiti sprendimai įtakono (gal jungties galios neužteko ir pigiau buvo baterijos nebu jungtį modernizuoti?)
Evil Goku 2019-12-18 18:45
Jei norim ir pigios atsinaujinančios energetikos, tai reikia naujų energijos balansavimo būdų. Tesla prieš pora metų turėjo subalansuoti vienos Havajų salos elektros energiją, kad jie galėtų atisakyti dyzelinių generatorių, įdomu kaip jiems sekasi.
AAA000 2019-12-18 22:03
ta projekta kazkas svarste, kai superlaidininku bumas buvo cia gana senai. ten siule apziedint pasauli skystu heliu saldomomis linijomis ar kazkas tokio. vario kiekius pamenu skaiciavo ir ar pramone susidoros o tada jokiu saules elektriniu is esmes nebuvo bumo kaip dabar. vejas irgi buvo dar prastai isvystytas. ten grynai tik del nuostoliu tinkluose kazkokias problemas sprende laidu galia yra gana salyginis dalykas. ju reikia storu - nes jie kaista, ir storis tam, kad pavirsiaus plotas ir turis savaiminiam atvesimui-silumos sukaupimui didetu. bet kai pasiekiamas superlaidumas - jie faktiskai nebekaista de pratekancios sroves ir galingumas vos ne neribotas. aplamai musu tinklai yra medzio principo. is galingiausio issisakoja iki ploniausio. bet galima didziuosius perdavimo tinklus suziedint daug dazniau. ir manau pakaktu tiesiog padengimo pakankamai plonom linijom pagal teritorini apgyvendinima. tiesiog kita principa reiketu taikyt - kad gedimo atveju issimestu ne pagrindines linijos didejimo tvarka, o tik kazkurie susikirtimo mazgai. ir aisku tektu standartizuot pasauliniu mastu va cia tai didele problema - susitart visokiems politiniams ufonautams jei pasauli valdytu technologai - manau seniai rojus butu bent jau energetikoj. ir elektra kaip resursas butu visiems nemokamas ar bent jau nemokamos normos butu. nes sitas resursas yra galima sakyt neribotai atsistatantis.
AAA000 2019-12-18 22:18
ten del kitko state, kad reciau uzkurinet reiketu - nes brangu kura atvezt. ten tiesiog kuro pristatymo logistika tokia. jei projektas butu atsiperkantis visur - statytu akumu kaupyklas masiskai. realiai jie neatsiperka. vien del tos priezasties - kad elektra nupinga greiciau paskaiciuoja projektus kai buna brangi - o konkurencija gamintoju padideja. ir viskas - atsiperkamumas issitempia kartais... kaupykla kad atsipirktu - ji turi but neriboto naudojimo laiko - panasiai kaip Kruonis. vienakart investuoji i vandens baseina ir viskas. toliau tik remontai ir irangos pamodernizavimai. o akumai - juos reikia keist. o cia kaip Kruonio baseinus statyt is naujo kas keli metai... vat elektros balansavime irgi taspats. tos galingosios linijos labai ilgaamzes. remonto ir prieziuros minimaliai. medzius kokius prapjauna, padazo atramas ir panasiai. problemos is esmes tik paciam paskutiniam tiekimo etape - kur jau elektrikai namu instaliacijas vedzioja. per nauja ir per nauja balansuot galima tiesiog paciu elektros tinklu - tik jis turi but labai pralaidus. ir jo turi but tiek - kad privedziot galima butu visus gamintojus. dabar juk veja net ne visur statyt gali - tik arciau galingu liniju o kvotos jau baigiasi - kaikur perpildyta... o kad naujas perdavimo linijas statyttu - kazkaip tylu ramu... viena linija tik kazkur prie Siauliu perdarys biski i galingesne ir viskas nors manau turetu kaip minimum pajuryje dvigubint. ir dar kokia viena i Lietuvos giluma pravaryt bent iki Kruonio. vietoj to rusams mokes milijardus is Europos kisenes - kad jie suardyta brel zieda kompensuotu ta prasme mokesim mokescius - kad jie pasistatytu infrastruktura... o galetu juk pas mus nusest tie pinigai, pvz pravest alternatyvu brel rytiniais Lietuvos-Latvijos-Estijos regionais ir dar galetume imt is rusu babkes uz ju tinklo balansavima . dalbajobizmas visiskas pagal mane dabartine elektros politika
HardAxe 2019-12-19 09:25
Nepataikei. Reikia storų, kad mažėtų varža ir galėtum apkrauti didesnėmis srovėmis. Deja kuo storesnis - tuo paviršiaus plotas (santykinai) mažesnis.