„Tokio ekstremalaus vaikų išnaudojimo aš dar nemačiau. Šis stulbinantis žiaurumas ir godumas turi būti sustabdytas“ – šeimos duoda į teismą technologijų gigantus dėl jų vaikų mirčių kobalto gamyklose (Video)  (26)

„Apple“, „Microsoft“, „Dell“, „Alphabet“ ir „Tesla“ yra kaltinamos „ekstremaliai dideliu ir plataus masto nekaltų vaikų išnaudojimu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kobaltas yra būtinas gaminant įkraunamas ličio jonų baterijas, o tai reiškia, kad korporacijoms prekiaujančioms praktiškai viskuo – nuo išmaniųjų telefonų iki elektromobilių – reikalingas nuolatinis šio metalo tiekimas.

Ir toji tiekimo grandinė įprastai prasideda Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Skurdi centrinė Afrika šiuo metu patenkina daugiau kaip 60 proc. pasaulinio kobalto poreikio ir apie siaubingas darbo sąlygas kobalto kasyklose esame girdėję ne kartą ir ne du.

Vaikų išnaudojimas, labai pavojingos ir tiesiog vergiškos darbo sąlygos yra plačiai aptartos ir tai pažymi daugybė atliktų tyrimų.

Todėl žmogaus teisių firma „International Rights Advocates“ 14-os Demokratinės Kongo Respublikos piliečių vardu šį sekmadienį Vašingtone pateikė ieškinį prieš „Apple“, „Microsoft“, „Dell“, „Alphabet“ ir „Tesla“ kompanijas, tvirtindama, kad technologijų milžinai žino, jog jų naudojamą kobaltą išgauna vaikai, kuriems kyla tiesioginė grėsmė gyvybei.

„Jauni vaikai, kasantys Kaltinamųjų (paminėtų technologijų kompanijų aut. past.) kobaltą, nėra vien tik verčiami ekstremaliomis sąlygomis dirbti visą dieną ypač pavojingus kasybos darbus savo išsilavinimo ir ateities sąskaita. Jie taip taip yra nuolatos sužalojami ir žūsta dėl kasyklų tunelių griūčių ir kitų žinomų pavojingų priežasčių, susijusių su kobalto gavyba Kongo Demokratinėje Respublikoje“, - rašoma pateiktame ieškinyje.

Ieškinyje nėra nurodyta nei vieno ieškovo vardo, bet atkreipiamas dėmesys į tai, kad kai kurie vaikai dirbdami šiose kasyklose vos už 2 JAV dolerių dienos uždarbį patyrė visam gyvenimui liksiančias traumas. Kiti ieškovai yra vaikų, kurie buvo sužeisti ar net nužudyti kasant kobaltą, šeimos.

Į ieškinį yra įtraukta ir širdį draskančių detalių apie keleto vaikų, dirbusių kobalto kasyklose, žiaurią patirtį, įskaitant stiprius sužeidimus, sutraiškytas galūnes ir baigiant paralyžiumi. Kai kurios šeimos neteko savo vaikų, kai juos užgriuvo jų pačių rankomis kasami tuneliai.

Ką apie šiuos kaltinimus sako technologijų milžinės?

„Dell“ teigia analizuojanti pateiktus kaltinimus ir štai ką atsakė Futurism.com:

„Mes niekada sąmoningai savo veikloje nenaudojome bet kokio priverstinio darbo, nesąžiningos įdarbinimo praktikos ar vaikų įdarbinimo.

Mes dirbame su tiekėjais, kad būtų įgyvendintos atsakingo įsigijimo programos. Bet kuris tiekėjas, apie kurį gauname pranešimą, jog jis elgiasi netinkamai, yra tiriamas. Ir jei aptinkame netinkamo elgesio požymių, jis yra pašalinamas iš mūsų tiekimo grandinės.“

„Apple“ teigia esanti įsipareigojusi atsakingai žiūrėti į tiekiamas žaliavas ir tiekėjus, kuriems yra taikomi griežti standartai.

„2014 m. mes pirmieji pradėjome stebėti reikalingo kobalto tiekimo grandinę iki pat kasyklos. O nuo 2016 m. mes kiekvienais metais skelbiame išsamų mūsų identifikuotų kobalto žaliavos tiekėjų sąrašą ir 100 proc. šioms įmonėms yra atliekamas nepriklausomas trečiųjų šalių auditas.

Jei kobalto žaliavos įmonė nesugeba ar nenori atitikti mūsų standartų, jie bus pašalinti iš tiekimo grandinės. 2019 metais pašalinome 6 kobalto žaliavos tiekimo įmones.“

Kitos byloje minimos kompanijos nepateikė komentarų. Tik pagrindinis ieškovų advokatas Terry’is Collingsworth’as paskelbė pareiškimą.

„Per 35-erius kaip žmogaus teisių advokato darbo metus dar niekada nemačiau tokio ekstremaliai didelio ir plataus masto nekaltų vaikų išnaudojimo.

Šis stulbinantis žiaurumas ir godumas turi būti sustabdytas“, - teigia Terry’is Collingsworth’as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(61)
(8)
(53)

Komentarai (26)