Mėlyna ekrano šviesa kenkia akims, tačiau naujas tyrimas parodė, kad naktinis išmaniųjų telefonų režimas gali būti ne ką mažiau pavojingas sveikatai  ()

Jau ne vienerius metus išmaniuosiuose telefonuose naudojamas vadinamasis „naktinis režimas“, kuris sumažina trumpųjų bangų (mėlynojo) spektro šviesos srautą, neigiamai veikiantį miego hormono – melatonino gamybą. Tai pasiekiama sumažinus ryškumą arba visiškai išjungiant mėlynus vaizdo taškus (paliekant raudoną ir žalią spalvas), kurių yra bet kurio įrenginio spalvotame ekrane. Gamintojai tvirtina, kad tai padeda sumažinti kenksmingą ekranų spinduliavimo poveikį akims ir miegui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau nauji Mančesterio universitete su pelėmis atlikti tyrimai parodė, kad ne viskas taip paprasta: naktinio režimo pranašumą turbūt nusveria kitas veiksnys, susijęs su tuo, kaip kūgio formos ląstelės akyse suvokia geltoną šviesos atspalvį. Paaiškėjo, kad jos yra daug jautresnės geltonam atspalviui, o tai gali sukelti stiprų balansavimo efektą. Kitaip tariant, nakties režimo naudojimas gali dar labiau pakenkti miegui nei jo nebuvimas.

Be tos, ryškios šiltos spalvos klaidina biologinį laikrodį tiek gyvūnams, tiek žmonėms, nes asocijuojasi su dienos metu.

Mokslininkai mano, kad prislopinta mėlyna spalva geriau veikia organizmą tamsoje nei silpnai geltona. Vienas iš tyrimo autorių pažymėjo, kad „pelės neturi telefonų, tačiau mes turime svarią priežastį manyti, kad ši taisyklė tinka ir žmonėms“.

Vienaip ar kitaip, geltonojo naktinio režimo pranašumai, taip pat galima žala dar neįrodyti. Ko negalima pasakyti apie paprasčiausią ir patikrintą sprendimą – atsisakymą naudotis išmaniaisiais telefonais ir kompiuteriais prieš pat miegą. Galų gale, pagrindinę įtaką miego hormono gamybai daro šviesa, nepaisant jos spalvų spektro, o tai reiškia, kad geriausias būdas lengvai užmigti yra naktį tiesiog nežiūrėti į savo išmanųjį telefoną, planšetinį kompiuterį, monitorių ar televizorių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()