Tik kai pačios ims skraidyti - Balio kiaulės nebegaus oro linijų maisto  ()

Balis- keliautojų pamėgta sala Indonezijoje. Čia kasmet apsilanko tūkstančiai turistų, kurie myli paplūdimius ir Aziją. Lankysis ir toliau, bet vietinės kiaulės tuo jau nesidžiaugs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorija labai paprasta. Keliautojai į Balį skrenda atostogauti ir oro linijos tai žino. Jiems siūlomi skanūs patiekalai ir užkandžiai. Tikimybė, kad visas maistas bus suvalgytas yra lygi nuliui. Taigi, nemažą maisto dalį tenka išmesti. Kartais taip išmetami ir vos paragauti patiekalai, tačiau juk kitos išeities nėra.

Na, tiksliau nebėra. Oro linijos savo maistą išmesdavo į specialius konteinerius oro uoste, iš kur jis iškeliaudavo pas kiaulių augintojus. Tai - savotiškas perdirbimas - maistas naudojamas maistui auginti. Kiaulės yra visaėdės - visai kaip žmonės, tik dar mažiau išrankios. Taigi, taip likučiais buvo atsikratoma labai efektyviai.

Tačiau dabar vietinė Balio valdžia uždraudė oro linijų maistą tiekti kiaulėms. Kodėl? Ogi dėl kiaulių maro, kuris vis dar siautėja kai kuriose šalyse. Šia siaubinga liga, kuri yra nepavojinga žmonėms, kiaulės gali užsikrėsti ir nuo maisto. Taigi, taip bandoma pažaboti šios ligos plitimą šalyje. Kitaip tariant, nors kiaulės ir liūdės negavusios makaronų ir bananų, bent jau liks gyvos.

Galbūt kažką nustebins, kad kiaulės buvo maitinamos žmonių maisto likučiais. Tačiau tai nėra taip jau keista. Kadaise ir Anglijos bei Amerikos mokyklose ir kai kuriose užkandinėse būdavo kiaulių ėdalo dėžės, kur žmonės galėjo išmesti savo likučius. Tai padėjo išvengti iššvaistomo maisto. 

Ši praktika sustabdyta 20 amžiaus pabaigoje, kai imta baimintis taip platinamų ligų. Tačiau didesniais kiekiais maisto likučiai į fermas keliauja iki šiol. Kartais tai - pramoninės maisto gamybos atliekos. Pavyzdžiui, brokuoti saldainiai.

Azijoje tai vis dar yra normali praktika. Na, bent jau buvo. Dabar oro linijų maistas Balyje taps paprastomis buitinėmis atliekomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()