Dabar net 3 iš 4 vartotojų atsisako naudotis dujomis, o investicijų sąnaudos perkeliamos likusiems gamtinių dujų vartotojams: Lietuvoje keičiasi dujų įvedimo tvarka ir žada sutaupyti apie 23 milijonus eurų  (26)

Energetikos ministerija parengė naujų vartotojų dujofikavimo modelio projektą, kuris leis racionaliau ir efektyviau investuoti į dujų skirstymo infrastruktūrą ir spartinti naujų klientų prijungimą prie dujų tinklų. Skaičiuojama, kad per metus bus sutaupoma apie 23 milijonus eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Išlaidos į dujų skirstymo tinklus sparčiai auga, kai kur yra smarkiai perinvestuojama, kadangi vidutiniškai 3 iš 4 vartotojų dujofikuotuose kvartaluose nusprendžia nesinaudoti dujomis, nors infrastruktūra jau būna įrengta. Tai reiškia, kad neatsipirkusios skirstymo sistemos operatoriaus investicijų sąnaudos perkeliamos likusiems gamtinių dujų vartotojams. Nauja tvarka užtikrins, kad pinigai būtų atsakingiau ir ekonomiškiau investuojami“, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Šiuo metu galioja taip vadinamas kvartalinis dujofikavimo modelis. Pagal jį dujų skirstymo tinklai naujuose kvartaluose įrengiami, jeigu bent vienas gyventojas pateikia prašymą įvesti dujas ir pirmais metais prijungimo sutartis pasirašo ne mažiau kaip 10 proc. potencialių vartotojų. Tačiau atlikus esamo modelio vertinimą paaiškėjo, kad nauji kvartalai paprastai nėra apgyvendinami taip kaip planuota, gyventojai atsisako ankstesnių planų prisijungti prie dujų skirstymo tinklų. Tokiu būdu neatsipirkusios investicijos perkeliamos kitiems gamtinių dujų vartotojams ir tai didina dujų kainą.

ESO duomenimis, 2010–2018 metais prijungimo paslaugos sutartis sudarė ir prijungimo įmokas sumokėjo vidutiniškai apie 26 proc. naujų kvartalų vartotojų ir kasmet šis skaičius nuosekliai mažėja. Tuo metu dujų skirstymo infrastruktūros plėtros sąnaudos kasmet smarkiai auga. 2018 m. ESO investicijos į skirstymo sistemos plėtrą siekė 37,5 mln. eurų,  o 2019 m.  jau 54 mln. eurų.

Ministerija siūlo nepasiteisinusį kvartalinio dujofikavimo modelį pakeisti ekonomiškesniu vartotojų prijungimo modeliu. Pagal jį vartotojai turėtų galimybę jungtis į bendrą vartotojų grupę ir taip lygiomis dalimis būtų pasidalijamos prijungimo prie dujų tinklų išlaidos. Pagal naują tvarką dujofikavimas bus pradedamas tuomet, kai visi bendros vartotojų grupės vartotojai sumokės prijungimo įmokas.

Nauja tvarka sudarys galimybes naujus vartotojų prie dujų tinklų prijungti greičiau nei iki šiol, kadangi darbai bus pradedami iš karto sumokėjus įmokas.

Preliminariais skaičiavimais, įvedus naują tvarką, kuri leis tikslingiau ir racionaliau planuoti investicijas, bus sutaupoma apie 23 mln. eurų per metus, kurie įskaičiuojami į dujų tarifą visiems gamtinių dujų vartotojams.

Nauja tvarka pateikta derinimui. Baigus derinimo etapą, ji bus tvirtinama ministro įsakymu. Naujo modelio projektą galima rasti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(16)
(9)

Komentarai (26)