„Samsung“ pristatė unikalų sulankstomą telefoną su lanksčiu stiklu: iki šiol visi tokie ekranai buvo plastikiniai - kaip „Samsung“ sugebėjo sukurti tikrą lankstų stiklą ir koks trūkumas iš karto matomas (Video)  ()

„Samsung“ ką tik pristatė visą „Galaxy S20“ išmaniųjų telefonų liniją. Apie juos dabar bus kalbama kelias savaites ir visi nauji telefonai bus lyginami būtent su S20. Na, bent jau kol išvysime naują „iPhone“. Tačiau šalia S20 išvydome ir dar vieną išmanųjį telefoną - sulankstomą „Galaxy Z Flip“. Šis gražuolis nustebino daug kuo, bet ypač savo ekranu - nors jis yra perlenkiamas per pusę, jį vis tiek dengia stiklas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-02-12 „Samsung“ pristatė unikalų sulankstomą telefoną su lanksčiu stiklu: iki šiol visi tokie ekranai buvo plastikiniai - kaip „Samsung“ sugebėjo sukurti tikrą lankstų stiklą ir koks trūkumas iš karto matomas (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sulankstomų telefonų jau matėme. „Samsung Galaxy Fold“, „Royole FlexPai“, „Motorola Razr“ ir dar keli telefonai naudoja naujus lanksčius ekranus. Tai yra išties puiki technologija, leidžianti į pakankamai kompaktišką korpusą sutalpinti pakankamai didelį ekraną. Lankstūs ekranai jau visai greitai bus labai populiarūs - juos turės ne tik telefonai, bet ir kompiuteriai bei laikrodžiai. Tačiau iki šiol visi jie turėjo rimtą trūkumą - labai minkštą ekraną.

Visi aukščiau išvardinti sulankstomi telefonai turi plastiku dengtą ekraną. O kaip gi kitaip - juk jis turi būti labai lankstus. Ir tai nėra tas plastikas, kokiu anksčiau galėjo pasigirti mygtukiniai telefonai - sulankstomi išmanieji turi kur kas minkštesnius ekranus. Tokius minkštus, kad juos galima lengvai subraižyti nagu. Net ir netyčia. Ir tai yra itin didelė problema, nes tokie ekranai neveikia su ekranų apsaugomis. Ši problema yra itin aktuali tokiems telefonams kaip „FlexPai“ ar „Huawei Mate X“, kurių ekranas lieka įrenginio išorėje, kur jį gali subraižyti bet kokia kišenėje pasitaikiusi šiukšlė.

„Galaxy Z Flip“ yra kitoks - jo ekranas yra stiklinis. Taip, supratote teisingai - per pusę perlenkiamą 6,7 colių „FHD+ Dynamic AMOLED“ ekraną dengia stiklas. Taigi, nagais jo nesubraižysite. Bet kaip tai įmanoma?

„Samsung“ teigia, kad tai - visiškai unikalus stiklas (vadinasi, kitiems gamintojams jo nematyti), kurį kompanija vadina „Samsung Ultra Thin Glass“. Tai, reikia manyti, yra naujas išradimas, tačiau „Gorilla Glass“ dar 2012 metais pristatė panašų produktą, tuomet vadintą „Willow Glass“. Nors tokių duomenų nėra, galima spėti, kad „Willow Glass“ ir „Samsung Ultra Thin Glass“ savo sudėtimi turėtų būti panašūs.

„Willow Glass“ - tai itin plonas borosilikatinis stiklas. Tas plonumas ir yra didžioji priežastis, kodėl šis stiklas yra toks lankstus. Pagrindinės „Willow Glass“ sudedamosios dalys - silicio dioksidas ir boro trioksidas. Gamintojas šio stiklo sudėtyje nenaudojo įprastų šarminių medžiagų, todėl molekulinė „Willow Glass“ struktūrą yra pakankamai elastinga. Vėlgi, kol kas to negalima patvirtinti, bet tikėtina, kad „Samsung Ultra Thin Glass“ nėra toks atsparus įbrėžimamas kaip įprastas stiklas, nes jo sudėtyje gali būti elastingumą gerinančių priedų.

Žinoma, jums jau kilo klausimas dėl šio stiklo ilgaamžiškumo. „Samsung“ teigia, kad jis atlaikys net 200 000 lenkimų. Tikėtina, kad per dieną naudotojai atvers ir užvers šį telefoną bent 20-40 kartų, tačiau net tada jis tarnaus kelis dešimtmečius. „Samsung“ šiam telefonui suteikė kiek didesnį plastikinį rėmelį, kuris sugers staigaus telefono užvertimo smūgio jėgą.

Tačiau trūkumų jis turi. Tiesiai „Galaxy Z Flip“ centre galima pamatyti lenkimo žymę. Ji yra gana ryški ir neišvengiama. Blogiausia tai, kad ji yra ten, kur jos neįmanoma nepastebėti - pačiame centre. Nors stiklas lenkimus laboratorijoje ir atlaikė, ar atlaikys gyvenimą nešvarioje kišenėje? O kas nutiks, kai į mechanizmą pateks dulkių? Kitas trūkumas - kaina. Jau pats „Galaxy Z Flip“ mechanizmas yra labai brangus, nes yra labai stiprus ir turi dvi padėtis (telefoną galima laikyti ir iš dalies atverstą), o ir visus vidinius komponentus teko dalinti į dvi dalis. Bet ir stiklas, o tiksliau - jo kūrimas, tobulinimas ir bandymai, kainavo nemažai. Rezultatas - „Samsung Galaxy Z Flip“ kaina sieks apie pusantro tūkstančių eurų. Kita vertus, už tai gausite ne tiek jau mažai:

  • Procesorius: „Snapdragon 855 Plus“
  • Atmintis: 8 GB RAM, 256 GB;
  • Kameros: 10 MP priekyje, 12 MP įprasta ir 12 MP itin plataus objektyvo, 4K filmavimas;
  • Baterija: 3300 mAh (padalinta į dvi dalis, turi greito ir belaidžio įkrovimo funkcijas).

Kam reikalingas sulankstomas telefonas? Nors ištiesto „Samsung Galaxy Z Flip“ telefono matmenys yra 73,6 x 167,3 x 7,2 mm, sulankstytas jis užima visai mažai - 73,6 x 87,4 x 17,3 mm. Taigi, lengviau tilps kišenėje. Panašu, kad „Samsung“ labai nori šį telefoną pasiūlyti moterims, kurių drabužiuose, ypač madinguose džinsuose, įprastai nesurasite didelės kišenės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()