Mechaninis mulas - paprasta, bet neįprasta karinė mašina  ()

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje JAV gamintojas „Willys“ sukūrė mažą motorizuotą platformą „Willys M274 Mechanical Mule“, kurią turėjo naudoti oro desanto daliniai. Šioje savaeigėje platformoje panaudotos dalys iš legendinio Antrojo pasaulinio visureigio „MB Jeep“ važiuoklės, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jo, pats „mechaninis mulas“ buvo ypatingai paprastos konstrukcijos: plokščia platforma ant keturių ratų ir vairuotojo vieta priekyje. Transmisija ir variklis buvo po platforma ir po vairuotojo sėdyne, o pakabos iš viso nebuvo.

D.Antanaitis pastebi, kad įdomiai buvo sukonstruotas ir vairo mechanizmas. „Mulą“ galima buvo vairuoti tiek sėdint vairuotojo sėdynėje, tiek ir išlipus iš automobilio bei atlenkus vairo kolonėlę į priekį.

Kario teigimu, Ilgą laiką šios transporto priemonės niekas nenaudojo, tačiau 1965 metais serijinė gamyba vis dėlto prasidėjo. Šiuos „mulus“ JAV kariuomenė naudojo Vietnamo karo metu kaip logistinio aprūpinimo mašinos, ant jų montavo 106 mm beatšliaužius pabūklus bei prieštankinę raketinę sistemą TOW.

Ginkluotės entuziastas pasakoja, kad platforma sverdavo pusę tonos ir galėdavo pervežti tiek pat svorio. Mažylis turėjo įvairius benzininius variklius, kurių galia buvo 14 –17 AG ir kurie varydavo visus 4 ratus maksimaliu 40 km/h greičiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()