JAV ir Kinijos konfliktas pereina į naujas aukštumas: surado dar vieną silpną „Huawei“ vietą, o smūgis toks, kad Kinija tiesiog įsiuto

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2020-05-24 16:48
- JAV taip stipriai priekyje, kad jau2iaso jog galima imtis tokių priemonių stabdyti konkurentams; - Vis dažniau girdžiu jog Kinija pradeda pirmauti technologijų sritye, bet pasirodo jog yra komponentų, kurių pati pasigaminti nesugeba;
Giedriax 2020-05-24 21:05
Šiuo žingsniu JAV tikrai sumažins Huawei konkurencines galimybes. Surasti kuo pakeisti amerikietiškus komponentus per pusę metų - labai sunki užduotis. Iš kitos pusės, tai nėra naudingas žingsnis JAV kompanijoms. Sumažės pajamos, pelnai, bus sumokama mažiau mokesčių ir išlaikoma darbo vietų. Dar vienas dalykas: toks JAV žingsnis yra įspėjantis signalas visoms didelėms kompanijoms, naudojančioms JAV technologijas. Tai yra paskata ruošti atsarginį planą. Ieškoti papildomų tiekėjų, pakaitinių komponentų ir t.t.
Berserkas 2020-05-25 01:44
Realiai kinams apsimokėtų okupuoti Taivaną, aišku saugiai nesunaikinus infrastruktūros, kitu atveju nelabai kažkas ir naudingo.
Giedriax 2020-05-25 03:15
Krymas 2.0? Taivanui nepatiktų
vidastomasevicius 2020-05-25 08:10
Tai yra vadinama; Laisvos rinkos ekonomika anerikietiškai. Arba subomborduoja, arba sukelia revoliucijas ir po to subomborduoja , arba uždeda sankcijas , arba naudoja visas įmanomas purvinas avantiūras konkurentams sunaikinti. Nieko naujo , nieko keisto. Tuo yra pagrįsta JAV ekonomika. JAV draugas tas, kas nesudaro jiems konkurencijos. Kas sudaro konkurenciją, tas sunaikinamas .
who 2020-05-25 09:17
Ilgą laiką verslai skaičiavo pelnus ir džiaugėsi pigia darbo jėga iš Kinijos uždėdami lipduką "designed in 1st world country". O Kinija išmoko vakarų verslo pamokas ir pati supirkinėja įmones ir technologijas visame pasaulyje. Situacija per ilgesnį laiką gali keistis taip kardinaliai, kad mes tapsime gamintojais kinijai. Vakarai praregėjo ir nori keisti žaidimo taisykles. Kinija neturi puslaidininkių gamybos, bet panašu kad jų jau niekas nesustabdys, gal tik kuriam laikui sulėtės procesai.
jilted 2020-05-25 12:38
Kaip ir skurdesnes Balkanų šalis, Pakistaną, Šri Lanką ir daug kitų. Tikėkimės, kad Lietuva bus pakankamai protinga neimt pinigų iš Kinijos.
jull 2020-05-25 13:08
Idomus jus. Gal perfrazuokim? Ilga laika Kinija manipuliavo savo valiutos kursu, pazeidinejo isipareigojimus, nepaise sankciju, konkurencijos reguliavimu ir "pyz...no" viska kas neprivirinta nebaudziama, Dabar situacija keiciasi ir ansciau ar veliau juos patrumpins. Tiesa, taip, Kinija per savo verslinikus supirkineja imones. Dazniausiai ant bankroto ribos. Su skambiais pavadinimais. Sumerkia kruva bapkiu ir isiveza ju produkcija lengvatinem salygom, kad tos nors kaip nors laikytusi. Mano supratimu, tai ne verslas, o PR akcija. Skirta butent tam + rodyt kokia Kinija turtinga turbut:) Realiai, Kinjos turtas uzsienyje yra niekinis kaip tokio dydzio valstybei.
NekenciuReklamos 2020-05-25 13:43
pasikeis USA prezidentas, baigsis sitos nesamones.
jilted 2020-05-25 14:08
Ne dings, o nutils. Trumpas nuo pat pradžių labai garsiai reiškia savo nepasitenkinimą Kinija ir tai sunku ignoruot. Daug ramiau savo planus vykdyt, kai niekas pirštu nebado ir nesako, kad taip daryt nereikia. Bet neverta tikėtis, kad Kinija nustos spausti Taivaną, statyti dirbtines salas pietų Kinijos jūroje, ar suteiks Honkongo piliečiams laisves, kurių jie nori. Visa tai Kinijos geopolitiniai interesai, susiję su valstybės galia ir saugumu ir Kinijos Liaudies Respublika šių savo tikslų nieku gyvu neapleis. Sutinku, kad Trumpas nėra tobulas prezidentas, bet aš tikrai palaikau jo anti-Kinijos politiką, nes kaip Rytų Europoje Rusija, taip Azijoje Kinija neturi jokių ribų, nesilaiko tarptautinių susitarimų, visų pirma rūpinasi tik savo interesais. COVID-19 krizė ypatingai puikiai parodė, kad jiems ant viso pasaulio 'pofik', visi gali nors ir numirt, svarbiausia išlaikyti galią. Taip pat palaikau Trumpo sprendimą nutraukt finansavimą PSO. Man atrodo neįtikėtina, kad tas asilas Tedros Adhanom vis dar ten dirba, o ES siūlo toliau kišt pinigus į akivaizdžiai neefektyvią organizaciją. Pirma gal išsivalom nuo šiukšlių, o tada pakalbėsim apie tolimesnį bendradarbiavimą ir finansavimą.
Arunas1948 2020-05-25 14:39
Kinija gali Taivana nusluoti nuo zemes pavirsiaus ir nepergyvens del kazkokiu zmoniu, kaip Kinija sako mes turim laiko ir niekur neskubam, povaliai patvarkys Taivana net nepajusit kaip ir Amerika nusilaus ragus i Kinija.
Berserkas 2020-05-25 16:48
Nebūsim Kinijai gamintojai, nebent tam tikrų prabangių prekių, šiaip dabar iš Kinijos visi persikelinėja į Vietnamą, kad surinkinėti elektroniką. Ten net pigiau dabar surinkinėti nei Kinijoje
Berserkas 2020-05-25 16:59
Kad griežtesnė dabar, dar nereiškia, kad jėga pultu. Labiau čia grasinimai. Tačiau bendrai jau manau dauguma pasitebi Kinijos agresyvesne politika. Šiaip jiems lengviau būtų prisijungti Honkongą nei Taivaną. Jeigu čia dabar okupuotų Taivaną, ypač su karine technika, Kinijai tikrai sunku būtų po to, todėl stengiasi daug maž "saugiai" plėsti įtaką. Tiek dirbtinių salų statyba, tiek "investuojant" kitose valstybėse tokiu planu, kad galiausiai tai jiems patiems priklauso (svarbios strateginės vietos), uostai ir pnš, taip pat dauguma darbininkų yra patys kinai, todėl realiai pinigai cirkuliuoja Kinijoje, nes vis tiek atlyginimus išleidžia Kinijoje, tik įdomu dėl medžiagų, nenustebčiau, kad viską atsigabena irgi iš Kinijos. Kas reiškia tuomet, kad taip remia Kinijos įmones ir tos investicijos atgal sugrįžta, tuo pačiu su galimybe labiau kontroliuoti kitas valstybes.
Berserkas 2020-05-25 17:15
Šiaip įdomu kodėl Kinija nekepa visokius lustus pas save. Spėju, kad neparduoda įrangos. Nesakau, kad čia pat būtų naudinga, tačiau turint nuo ko nukopijuoti, būtų galima po truputi tapti praktiškai nepriklausomiems nuo nieko. Aišku jau Kinija savo kiniškus kompiuterius gamina su kiniškas lustais, tačiau vis vien jiem tenka naudotis Taivano paslaugomis, kad galėtų lustus "išsikepti", nenoriu pameluoti, bet tas pats ir su kinų 5G. Aišku to dar nepakaktų, nes jeigu būtų dideli blogiukai tai be Arm Holdings (Japonija) nelabai kažką gero telefonams išsikeptų, dabartiniai lustai kompiuteriams yra tiesiog "legaliai kopijuota" architektūra nuo amerikiečių (jeigu klystu pataisykite). Nebent susikurtu "universalius" branduolius kurie gerai scalintusi ir būtų galima tiek kompiuteriams, tiek telefonams naudoti. Tada beliktų kažkaip juos išsikepti. Šiaip kai Kinija turi tiek lėšų, galėtų "investuoti" į vietines naujas kompanijas kurios kurtu tai. Tada visi kiniški telefonai juos naudotu ir atsipirktų, ir kompiuteriai, aišku patys kinai galėtų turėti savo "backdoor" grynai hardware lygyje.
jull 2020-05-25 18:03
Matai, siuolaikines elektronikos gamyba - sudetingas reikalas, reikalaujantis dideliu pradiniu investiciju ir geru specialistu. Kinija galbut galetu suorganizuot gamybos linijas, bet su specialistais jau yra beda. Bet koks vakarietis nori minimum 3x ka jis gauna vakaruose, kad gyventu tam meslyne ir tik kuriam laikui. Apie kaimynus net nekalbu, iskaitant ta pati Taiwana. O tokio sudetingumo gamyboj net paprasciausias operatorius turi turet reikiama kvalifikacija ir jauciu dar svarbiau - atitinkama darbo kultura. Juk jei tavo strukturos dydis matuojamas nanometrais, koks nors idiotas, pazeides svariu patalpu aprangos naudojimo taisykles sus..iks visa gaminio partija. Nesu buves aukstesnes klases svariose patalpose nei GMP Class B, kas mazdaug atitinka ISO grade 4. Kad ten patektum, persirengt reikia 4 kartus, vis maziau tarsia apranga. Trainingas, kad galetum ten eiti, uztrunka apie savaite. Kokia procedura patekimui i, pvz, ISO 1 arba 2, kuri jauciu ir yra reikalinga tokiai gamyba, as nezinau, tik galiu pasakyt uztikrintai, kad net ir tai nebus visai nesudetingas reikalas. O cia tik iejimas i savo darbo vieta, ten dar ir dirbt kazkam reikia. Zinoma,ieit i darbo vieta galetum isdresiruot bet ka, jei labai noretum, tik kiek is to bus naudos? Esu praleides Kinijos miestuose siek tiek laiko, mano ispudziai tokie, kad jie dirba su daug mazesniu efektyvumu nei mes. Ten kur darba kokybiskai atliktu vienas europietis, dirba trys kinieciai ir vis tiek darbo kokybe yra zemiau plintuso. Galimai gaunasi, kad jei naudot vietine darbo jega aukstos kvalifikacijos darbui, viskas gausis ir 5x brangiau nei nusipirkt ir 10x blogesnes kokybes. O konkuruot visvien reikes su vakarietisko lygio produkcija, ji tikrai skirta ne Kinijos rinkai. Jiem ten dar ir iki normalaus 4G gerokai truksta, net ir sostinej. Nepamenu jau kur skaiciau, bet buvo aprasyta, kaip sovietu sajunga, itariu, su tokiom paciom kvalifikacijos/darbo kulturos problemom, bande eksportuot savo pigios darbo jegos pagamintus kompiuterius i US. Jiem buvo pasakyta, kad uz tokia kaina kokie jie siulo, US galima nupirkti skaiciavimo resursu bent 1000 kartu daugiau. Galimai, tokia situacija butu ir su kinais, jei jie bandytu konkuruot su vakarietisko tipo gamyba sudetingose srityse.
Talkatif 2020-05-25 22:39
Viską galima išmokti. Bet prie buko komunistinio valdymo, dėl šūdniekių bus nuleista į unitazą. Tiesiog sistema tokia, kurioje sukurti kažką naujo yra stebuklas. Komunizmas tėra naujo rūbo feodalizmas. Azijoje visas mokymas pramuštas ant matematikos. Menai, kiti humanitariniai mokslai beveik neegzistuoja. Ugdomi tiesiog staklių operatoriai. Jie gali pavogt technologiją, ją šiek tiek modifikuoti. Bet sukurti ne. Pažiūrėkit kokios asmenybės yra technologijas kuriančios. Visokie hiparikai, geekai ir maištininkai. Tokius Kinijoje tiesiog utilizuoja. Jau nekalbant apie Rusija, kuri dabar tesugeba bukus trolius pavadintus iš A raidės ir skaičiukų į forumus kišti. Taivanas buvo ta šalis, kur kažkiek sugebėjo pabėgti Kinijos inteligentijos, kai ją valė per didžiąją kultūrinę revoliuciją. Po kurios šalyje ne tik proto neliko, bet ir maisto. Tai va ta mažytė sala šalia Kinijos intelekto turi daugiau nei visa žemyninė Kinija. Tokia realūs pavyzdžiai.
Berserkas 2020-05-25 23:31
Šitą taip pat pastebėjau, grynai viskas ant matematikos, ten mokyklose daugybos lenteles mokinasi nežinau iki kiek, bet daug toliau nei 10x10. Ten ne išmastymui mokinasi, gebėjimui kažką sukurti, o tiesiog kaip kokiam kompiuteriui atsakyti atsakymą. Kaip skaičiavimo mašinėlių mąstymas.
jull 2020-05-26 00:41
As nzn, kas ju issilavinimo pagrindas, bet nemoka jie absoliuciai nieko. Iskaitant matematika. Norma yra, pvz, nezinot trigonometrijos. Visiskai. Inzinerinej specialybej. Ir del to visai nesiparint:) Tiesa, as daugiausia pazystu tuos, kurie gali sau leist isvaziuot mokytis i uzsieni ir keleta busimu PhD, irgi aiskiai ne paciu neturtingiausiu tevu vaiku, kurie studijuoja vienam, ju lygiu kietam univere Pekine. Nzn, arba ten vidurines mokyklos, o gal ir univero, diplomas kai kuriems, lygesniems uz kitus, duodamas tiesiog sulaukus tinkamo amziaus, arba tas kitas variatas. Univerai gerai finansuojami, turi viska ko reikia, kartais net pavydas imdavo. O rezultatu nulis. Aisku, negalima sakyt, kad jie visi tokie. Esu 100% tikras, kad ten yra labai protingu zmoniu su dideliu ziniu bagazu, bet ju maziau nei noretusi. Su likusia tavo posto dalim visiskai sutinku.
Giedriax 2020-05-26 01:26
Priminei man savo mokyklos atsiminimus. Rusų kalbos pamokos buvo košmariškos (tėvai parinko dvi užsienio kalbas, t.y. lietuvių+anglų+rusų). Mokinomės linksniavimo, asmenavimo, rašybos, visokiausių kalbos taisyklių ir kitokių dalykų. Tik buvo viena problema. Žodynui dėmesio praktiškai nebuvo skiriama. Būdavo taip, kad mokytoja liepia garsiai skaityti tekstą, klauso ar teisingai perskaitei ir tarimas teisingas, o pats iš teksto supranti 20-30% žodžių. Jei tekstas lengvesnis - tai daugiau, bet bendrą teksto prasmę retai kada pavykdavo suprasti. Ir čia ne man vienam taip buvo, o gabūt 80% klasės. Galima tik spėlioti, kiek pas tą mokytoją buvo tokių "robotukų", kurie skaityti ir rašyti išmoko, o suprasti - ne. Galima labai abstrakčiai paskaičiuoti: (mokytojos darbo stažas 40m)*(5 klasės mokinių kasmet)*(25 mokiniai klasėje)*(80% mokinių, neskaičiuosime moksliukų kurie visko išmoksta)=4000 "robotukų". Na iš tikro nėra viskas taip blogai. Visose šalyse rasime dalykų, kuriuos mokiniai privalo išmokti patinka jiems tai ar ne. Mažas pavyzdėlis: JAV ir dar kelete kitų šalių yra "spelling bee" varžybos. Mokiniai turi iškalti ir atsiminti tūkstančių žodžių rašybą. Ar šių varžybų tikslas - ugdyti vaikų kūrybingumą? /*mano retorinis atsakymas*/
Berserkas 2020-05-26 02:06
Aišku aš kalbėjau ne apie Kiniją, o bendrai apie Azijos valstybes.