Kiek sekundžių reikia pakeisti automobilio varikliui, kaip pavyko užsidirbti milijoną eurų siekusią baudą ir kiti įdomiausi faktai apie automobilius bei jų istoriją  (6)

Kadangi automobilių pasaulyje yra tiek daug, neretai dažnas linkęs šias transporto priemones laikyti savaime suprantamu dalyku, pamiršdamas, kokie neįtikėtini žmonijos kūriniai jie yra iš tikrųjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam, jog bent akimirkai mintis žavesys automobiliams ir vėl užplūstų, siūlome pažvelgti į 15 faktų, kurie primins, koks liūdnas būtų gyvenimas be automobilių.

  1. Pirmasis pasaulyje greičio viršijimas fiksuotas dar 1902 metais. Kokiu greičiu važiavo nusikaltęs vairuotojas? Tuomet skandalingais 72 km/val.
  2. Šiuolaikinis „Formulės 1“ automobilis tuneliu aukštyn kojomis gali skrieti net 190 km/val. greičiu. Taip yra dėl to, jog dėl aptakių formų bei greičio jiems užtenka aerodinaminės jėgos, leidžiančios skrieti viršutine tunelio dalimi.
  3. Kiekvienais metais pagaminama daugiau nei 60 milijonų automobilių. Tai daugiau nei 165 tūkst. per dieną, 6875 per valandą ir 115 per minutę. Beprotiška, tiesa?
  4. Šiuo metu visame pasaulyje važinėja maždaug milijardas automobilių. Tai reiškia, jog teoriškai kas septintas žmogus vairuoja mašiną.
  5. Remiantis tyrimų duomenimis, vidutinis vairuotojas kamščiuose praleis apie 99 gyvenimo dienas. Tai slegia, tačiau tokia yra tiesa. Patarimas – stenkitės apie tai negalvoti.
  6. Jei mėnulį būtų galima pasiekti automobiliu, kelionė, važiuojant 100 km/val. greičiu, truktų apie mėnesį.
  7. Vidutiniame automobilyje yra daugiau nei 30 tūkst. unikalių dalių. Atrodo, stebuklas, jog mašinos nesugenda kur kas dažniau.
  8. Gan keistokas faktas, bet net 75 proc. iš visų „Rolls Royce“ pagamintų automobilių vis dar rieda pasaulio keliais. Panašu, jog „Rolls Royce“ savininkai labai brangina savo transporto priemones.
  9. Automobilių gamintojui „Volkswagen“ priklauso net 12 žinomų markių iš 7 Europos šalių: tai „Audi“, „Seat“, „Škoda“, „Bentley“, „Buggati“, „Lamborghini“, „Porsche“, „Ducati“, „Scania“, „MAN“, „Volkswagen Commercial Vehicles“ ir „Volkswagen Passenger Cars“.
  10. Pirmoji automobilių avarija įvyko 1891 metais. Tai paskatino tuometinius gamintojus įdiegti geresnę vairuotojų saugos įrangą.
  11. Didžiausia kada nors už greičio viršijimą skirta bauda siekė milijoną eurų. Ši buvo išrašyta vyrui Švedijoje, keliu lėkusiam 290 km/val. Švedijoje baudos už greičio viršijimą yra skiriamos proporcingai pagal metinį žmonių uždarbį. Turtingo vyruko brangi pramoga.
  12. Automobilio variklio pakeitimo pasaulio rekordas yra 42 sekundės. Įdomu tai, jog šio niekas nepagerino nuo 1985 metų, kuomet tokį rezultatą užfiksavo su „Ford Escort“ dirbantys mechanikai.
  13. Tikimybė žūti autoavarijoje yra lygi maždaug 1 iš 5 tūkst. Palyginus su tikimybe žūti lėktuvo katastrofoje, kuri lygi 1 iš 11 milijonų, vairavimas yra gana pavojingas užsiėmimas.
  14. Žmogus, išradęs nuolatinio greičio palaikymo sistemą, buvo neregys. Paklaustas, kas šį įkvėpė tokiam išradimui, vyras atviravo, jog kaltininkas – jo advokatas. Matyt, šis buvo labai prastas vairuotojas.
  15. Didžiausias vieno automobilio nuvažiuotas atstumas yra beveik 4,6 milijono kilometrų. Tai prilygsta 100 kelionių aplink Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(6)
(22)

Komentarai (6)