„Apple“ ruošiasi istoriniam žingsniui: atsisako „Intel“ procesorių  (11)

JAV technologijų milžinė „Apple“ ruošiasi svarbiam žingsniui. Remiantis naujausiais pranešimais, kompanija nutraukia bendradarbiavimą su „Intel“ ir į būsimus „Mac“ kompiuterius montuos savo gamybos procesorius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po 14 metų bendradarbiavimo „Apple“ nusprendė atsisveikinti su pirmaujančiu pasaulyje procesorių gamintoju. Tai bus jau ne pirmas sykis, kai JAV technologijų milžinė keičia procesorių gamintoją. Dešimto dešimtmečio pradžioje įmonė atsisakė „Motorola“ procesorių ir perėjo prie „PowerPC“. 2005 m. „PowerPC“ iškeitė į „Intel“. Pirmasis „Intel“ procesorius „Mac“ kompiuteriuose buvo montuojamas 2006 m. pradžioje.

Iš pradžių „Apple“ ir „Intel“ bendradarbiavimas buvo sėkmingas, tačiau, į bendrovę atvykus dirbti procesorių architektui Mike Filipp, kuris dešimt metų dirbo pas „Intel“ konkurentus „ARM“, šis kiek netikėtas  „Apple“ sprendimas pribrendo.

Pasaulinėje programuotojų konferencijoje „WWDC“, kuri vyks birželio 22 d. „Apple“ planuoja pranešti, kad pereina prie savo „Mac“ procesorių. „iPhone“ ir „iPad“ įrenginiuose jau montuojami savi lustai, tad perėjimas prie „Mac“ procesorių ir „Intel“ paslaugų atsisakymas iš tikrųjų yra logiškas žingsnis.

Naujos kartos „ARM“ procesoriai stipriai lenkia „Intel“ procesorius grafikos ir dirbtinio intelekto srityse. Be to, jie mažesni ir efektyvesni, kalbant apie energijos suvartojimą, todėl labiau tinka vis plonėjantiems nešiojamiems kompiuteriams. Štai „Microsoft“, „Samsung“ ar „Lenovo“ jau kurį laiką montuoja tokius „ARM“ procesorius. Panašu, kad „Intel“ laukia neramūs laikai.

„Apple“ prie šio projekto dirbo metų metus

Darbas prie procesoriaus vyko keletą metų ir yra laikomas vienu slapčiausių bendrovės istorijoje. Prieš dvejus metus „Apple“ sėkmingai sukūrė lustą, skirtą „Mac“, pagrįstą „iPad Pro“ procesoriumi, skirtu vidiniam testavimui, kuris akivaizdžiai suteikė pasitikėjimo savimi. Tačiau perėjimas prie naujos procesoriaus architektūros kelia daug iššūkių, tad bus įdomu pamatyti, kaip seksis „Apple“ įgyvendinti savo planus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(6)
(14)

Komentarai (11)