Diskusijas keliantis daiktas - tai ar reikia Lietuvos Kariuomenei „Marder“, ar nereikia?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

manciukaz 2020-07-02 20:31
Nu jo šitas žvėris sustabdys rusu armatas, ir dar nuo lektuvu ir bombu apgins.. lol, čia tokiom priemonėm gali Afrikoj čiabuvius pagasdint, bet ne mūsu potencialius priešininkus.
Arunas1948 2020-07-02 21:00
Butu rusams darbo islydyti i metala kaip ir Smetonos tankus islyde.
SaMaras 2020-07-02 21:17
Na gal kaip IFV ir atsilikęs, bet gal būtų pusėtinas APC? Jei už simbolinę kainą.. Lygina su M113 (kuris irgi yra tik APC) tai vien ugnies galia didesnė nei M113. Spike manau vertėtų uždėti (reikalui esant būtų galima perkelt ir ant kitos technikos, o 30mm pabūklas, mano nuomone gerai, bet per daug kainuotų į seną triperį kišti..
PupuDede 2020-07-03 10:02
Kada baigsis pinigų mėtimas. 10 proc Lietuvos biudzeto skiriam tokiem sudam!!
Broniusg 2020-07-03 13:12
Koks dar gali būti klausimas reikia - nereikia? Jei kas ką nors išmeta šiukšlynan mūsiškiai būtinai už trigubą kainą tą š... pakels.
NekenciuReklamos 2020-07-03 14:10
Visus pirma turim "sumodeliuoti" tinkama pradines atakos modely is rusu puses. Kadangi galimu variantu yra daugybe, visos issakytos mintys yra grynai mano pamastymai. Tad, reiktu pabrezti, kad Baltijos valstybes beveik garantuotai butu uzpuolamos paeiliui arba is kart kartu, naudojant isskirtinai dideles sausumos pajegas, nes oro gynyba butu neefektyvi(cia yvertinant Lenkijos ir Svedijos oro gynybos sistemas pries strateginius bombonesius ir NATO naikintuvus dislokuotus aplink Baltijos valstybes). Is to, sekantys variantai: 1mas variantas - Lietuvos ir Estijos nepuola kaip pirmuju taikiniu, rusai ysiverzia y Latvijos teritorija prisidenge "zaliuju zmogeliuku"taktika, nes tokiu budu nereikia masyvios kariuomenes, kuria lengva pastebeti naudojant zvalgybos metodus. Uzemus Latvija, akumuliuojama kariuomene ir tada panaudojus Kaliningrado fronta + Latvijos fronta, butu puolama Lietuva. Jeigu NATO nesikistu (kas yra LABAI DIDELIS sansas, nes niekas nenori totalinio branduolinio karo Europoje) LT savigynos priemones butu nustelbtos, dienu laikotarpyje. 2-as variantas - Lietuva butu puolama pirmoji, naudojantis Kaliningrado frontu + Rusijos frontu. Na, tokiu atveju, velgi, viskas priklausys nuo NATO. Bet kokiu atveju, mums patiems nebutu sansu ilgai apsiginti, netgi turint pacius moderniausius pasaulyje tankus ir pestininku masinas. Visgi kaip bebutu, siaip fantazuojant, 5 Abrams tankai VS 20 T90 tipo tanku (cia vedant vidurky) ir rezultatas butu rusu naudai. Tad, kad ir kaip beziuresi, mes esame maza valstybe ir mes niekada neturesime didelio kiekio moderniu gynybos priemoniu. Todel efektyviausias budas butu partizaniski veiksmai, kuriais ir vadovavosi ISIS, al-Qaeda, Krymas, rusu-afganu karas ir pan. O tam reikia priestankiniu ir oro erdves gynybos priemoniu, kuo daugiau, kuo modernesniu, tuo didesnis efektas. Taipogi reiktu labai greitu transporto priemoniu, pvz motociklu, ketrurraciu ir pan. zdz nestandartu. Ir priezastis kodel as taip manau, t.y. lietuviu spec. pajegu patirtis naudojantis motociklus Afganistane. 3 variantas. Visu Baltijos saliu puolimas, maziausiai tiketinas, todel tingiu apie tai rasyt. Sarvai ir viksrines masinos, tinkamos treniruotems ir jaunu kariu apmokymui, bet tikro karo atveju... Jos realiai neduos tokio efekto uz ta pacia pinigu suma, kaip kad mano mineti variantai. Nes pripazinkim, naujos kartos RPG VS Marders, ar ten naujos kartos pestininku masinas, tiesiog paliks isdegusy kiauta...
Berserkas 2020-07-03 15:46
Prieštankinėms raketoms nėra ką veikti kapoti Marders, visus BMP1, BMP2, BMP3 ir visokio kito plauko APC ir būtų tuo pačiu ir pigiau. Manau reikėtų orientuotis į vieno kario efektyvumą. Tai būtų kario apginklavimas naujausia ginkluote, apsauga, naujausios prieštankinės raketos, priešlėktuvinės raketos, būtų tiek pusiau rankinės (ale galėtų žmogus vienas ar pora jų transportuoti), taip pat sumontuoti, kaip minėjo aukščiau esantis, ant greitų transporto priemonių. Taip pat prie viso to naudoti dronus įvairiems stebėjimams kovai realiu laiku, taip pat strateguojant karių judėjimui ir visam kitam. Taip pat turėti technikos reljefo keitimui, šiuo atvėju būtent toms vietoms kurios tikėtinos priešininkų karių įėjimu. Taip pat "pasiruošti" būtent kaip išnaudoti miškus, miestus (kadangi greičiausiai miestai bus strateginės vietos kurias sieks užimti). Iš visų šitų NASAMS, PzH2000 tikrai galima pateisinti, bet tarkim Boxer kainavo tikrai nemažai, JLTV taip pat žiūrint kiek vienetų gavom. Ir nors visos tos teroristinės organizacijos naudojo didžiausias senienas, jas vis tiek būvo sunku "paimti", taip pat jie organizuotumo neturėjo tokio. Tačiau patobulinus jų kovojimo technika, būtų tikrai didesnė gynybinė jėga. Visa šita technika kuria pirkom gera ir kaip tokio dydzio vienetas sukuria daug galios, tačiau galiausiai prieš didelį skaitlingumą nepakovosi. Todėl reikia permąstyti kovojimo technika ir orientuotis į efektyviausia kainos ir galios santykį, o ne bandyti lygiuotis į didžiąsias NATO valstybes. Skirtingoms startinėms pozicijoms, skirtingos strategijos. Tikrai manau jog būtų galima efektyviau ir naudingiau viską išleisti. Taip pat dar ir visą tai kainuotu mažiau prižiūrėjimo nei sunkiojo technika, degalų mažiau sunaudoti ir t.t., išlaidos mažesnės metinės visokiems tokiems dalykams. Taip pat reikėtų tarkim planuoti kaip gauti greitai papildomai technikos, iš kaimyninių valstybių ir tai nebūtinai sunkioji artilerija. Tiesiog braliukai, lenkai, permesti technikos kaip "ginkluotės rezervo atstatymui" tuo metu jog kuo ilgiau būti galima išlaikyti įtemptą gynyba. Taip pat reikėtų mąstyti kaip sunaikinti modernius T90 tankus, šiuo atveju reikėtų kažkokios sunkiosios priestankinės ginkluotės, aišku nerankinių (dėl svorio), bet tarkim užmontuota, kad ir ant pikapų su tikslu naikinti modernesnius ir geriau apsaugotus tankus nuo prieštankinių raketų. Taip pat tie sauso maisto daviniai tai nėra blogai, bet karo atveju tikrai nesugebės aprūpinti pakankamai, todėl reikėtų ir maisto gaminimui lauke įrangos.
vanduo4 2020-07-03 16:15
- Norint apsispręsti, reikia užduoti klausimus: a) ar LT trūksta transporto? b) kokia jo kaina? c) kam jį panaudosi? - atsakymas: esant transporti trūkumui ir dar jeigu dalina nachaliava - aišku, kad reikia. Gal būt jie ir netinkamiausi priešakinėje fronto linijoje, bet už fronto tiekimo linijose puikiausiai suveiks; --------------------------- - Paimkit II Pas. karą, kodėl Vokietija jį pralaimėjo? Jiems tiesiog pritrūko technikos - vienas Vokiečių Tiger kovėsi su dešimt rusų skarbonkių ir kas laimėjo? O gi rusai, nes skarbonkių buvo tiesiog per daug. - Taip kad Marder priešakinėse linijose kaip skarbonkė, deja partizaniniam karui - puikus pasirinkimas. --------------------------- - Va kai Lietuvos armija bus pilnai motorizuota, tada bus galima rinktis naujesnę techniką, o seną parduoti kokiai afrikai. - Atkreiptki dėmesį, kad Marder tarnavo ne bet kam, o Vokietijai, o tai reikšia kokybę. Ir jie pasitraukė ne dėl susidėvėjimo, o dėl technologinių atnaujinimų. - Užduokit klausimą, o kiek Rusijoje tų BMP-3? Armata tankų iš viso gal kokia 10?
NekenciuReklamos 2020-07-03 18:27
Jeigu tu pasitiktum okupantus su duona/druska ir vodke, tai nereiskia, kad MES LIKUSIEJI taip darytumeme.
Berserkas 2020-07-03 19:28
Pas rusų buvo ne tik skarbonkių daug, bet ir žmonių. Tai buvo tiesiog lavonų mėsa. Kinija gali tokia technika naudoti, Lietuvoj per mažai žmonių kurie savo noru taip daryti, o per prievartą tikrai šiais laikais būtų daug sunkiau taip padaryti, išskyrus komunistines valstybes. Partizaniniui karui šūdas yra. Kodėl? Todėl jog šūdas. Tas 20mm niekur tetiks, nebent rimtesnį 30mm uždėsi. Šitas kiaurai nuo kito modernesnio rusiško apc gaus į kailį, nes ten labiau ale tankų (sumažinto kalibro) pabūklai nei APC. Viršuje esantis automatais ginklas nieko nesiskiria nuo paprastų žmonių. Taigi, tiesioginiam karui yra šūdas. Transportavimas, 6 žmonės ir senas trantalas. Jau pigiau tuos UNIMOG transportavimui pasiimti ir tada kažką "pakapojimui". Nes vienintelis marder tikslas būtų kaip apsauga kariams, bet turint omenyje kainą, senuką, prižiūrėjimo išlaidos tai yra didžiausias šūdas. Vokietijai tarnavo ir daug kitos įrangos, bet kažkodėl niekas nesirinkti Marder, nes kaip ir minėjau, net jeigu ir kaina gera, tai sena technika, tau reikės atsinaujinti, kainos papildomai nemažai, išlaikymas yra pakankamai nemažas ir dar plius vikšrinis čia, o ne ratuotas. Jau jeigu nori apsaugos, galima pasiimti vokiečių TPz Fuchs ar tai TPz Fuchs 2 kuris tuo pačiu ir pigesnis, daugiau gabena, išlaidos mažesnės, šarvo palankiai apsaugoti nuo žmonių ginkluotės, nes kaip ir minėjau, tai nėra skirta tiesioginiam kovojimui ir dar tų pačių galbūt galima sumontuoti prieštankines raketas kažkaip. Nereikia pirkto bet kokio šūdo jeigu galima, nes šitas Marders yra pakankamai brangus kaip toks nepraktiškas tiek karo, tiek ne karo metu sukeliantis papildomas nereikalingas išlaidas ne karo metu. Rusija turi 720 BMP-3. Vienintelis dalykas dėl ko APC tenka jo bijoti tai dėl 100mm pabūklo kuris realiai kaip sakiau, mini tanko. Prieš tankus gal ir nėra efektyvus, bet visus APC kiaurai varys, aišku išskyrus Izraelio Namer, dėl šito nežinau. Iš viso jau geriau vietoj šitų modernizavimo pirkti kokius Izraelio Namer, jie parodė kovos lauke, kad rimtus šarvus turi, 60t sveria apc su 12.7mm machine gunu.
Berserkas 2020-07-03 23:14
Taip, daug kartų vartojau "taip pat", nes skubėjau rašyti tai tikrai išdėstymas baisus ir pačiam skaitant negera pasidaro ir aurocorrectas balsiai viską "ištaiso", bet tikrai nėra noro vėl pertaisyt
EuroGanG 2020-07-04 00:16
Baikit jūs juokus su tuo lavonu Marder. Juk ne prieš Baltarusiją kovosim (jeigu aplamai teks kovot). Turim ribotus išteklius todėl turim rinktis kokybę o ne kiekį ar geresnę kainą. Kalbant apie APC šiuo metu Lietuvai yra tik 1 tinkamas variantas: NAMER. Vienteas kainuoja 3 mln USD. Tai žymiai pigiau negu Boxer, žinoma, Boxer yra IFV. Dar geriau rinktis tankus, pvz Leopard 2A7+, kurie bus reikalingi dengti Boxerius ir pėstinikus. Apie kažkokias skarbonkes Marder negali būti nė kalbos...
aliektrikas 2020-07-05 17:09
Baikit svaičiot apie "3 dienas"! Nei per 3, nei per 6 dienas Lietuvos niekas neužims. Yra elementarūs fizinio pralaidumo logistikos terminai. O jei sąjungininkai per 3 mėnesius nebus Maskvoje, tada gal iš tikrųjų nebus prasmės priešintis...
HiTech 2020-07-05 22:08
Nepezėk niekų raudonšikni. Ilgus metus Lietuvos partizanai buvo didelis galvos skausmas tavo numylėtai rasijai. O ir šiais laikais priešintumėmės ne ką mažiau.
Berserkas 2020-07-06 03:18
Lietuva gali tankų nusipirkti, problema yra išlaikimo kaštai ir šiaip sunkus prižiūrėjimas, berods todėl Norvegai net su savo biudžetu atsisako tankų. Ir šiaip iš tikrųjų kas met po to nemažai susideda viskas. Šiaip pagal logika tai ratiniu APC šiuo metu nereikia, aišku jau vietoj Marders sakiau, kad geriau pasiimti vokiečių ratuota APC kuris atliks tokia pačia funkcija, bus pigesnis ir patikimesnis. Šiuo metu reikėtų vikšrinių APC, ko būtent ir žiūrėjo Lt kariuomene, bet tikrai ne Marders. Izraelio NAMER tikrai labai geras variantas, čia realiai sunkiai šarvuotas rankas tik be bokštelio. Pagrindinė esmė apsaugoti karius, bet su tokiu galima skverbtis į mūšio vidurį vien to dėl jog net naujausios rusų priestankinės raketos nesugebėjo pramušti ir tikriausiai rekordus skina po kiek atlaiko prieštankinių raketų, nes apie kažkokius RPG net nešneku. Prie juos iš jų jokios naudos nebūtų. Šiaip toms priestankinėms raketomis yra berods galiojimo laikas, nežinau kiek, bet man rodos nemažai bet kadangi nėra brangus tai tikrai keista kodėl Lietuva daugiau neperka. Skaičiavau, kad realiai Lietuva galėtų nupirkti visiems pėstininkams prieštankinių Spike tiek paleidiklių, tiek ne vieną raketą. Pagalvojus tai tikrai non stop plakimas iš jų į bet kokią motorizuota technika padarytų daug žalos ir sukeltų daug problemų. Kuomet kalbėjau apie dronus tai manau reikėtų skirtingo dydžio. Vieni aukštame aukštyje skristi, kiti žemesniame, su kuriais būtų galima mieste skraidyti. Dėl prieštankinių raketų prieš T90 tai šiuo metu nelabai yra kas galėtų paimti jeigu T90 naudoja naujesnes prieštankines apsaugas. Dėl to reikėtų "sukonstruoti" masyvesnes tiek raketas, tiek paleidiklius. Šiaip Lenkija su Ukraina kažkokius ten paprastas prieštankines raketas lyg konstravo. Manau Lietuva su kitų valstybių pagalba galėtų sukurti specialiai masyvesnes jau grynai skirtas montuoti ant transporto priemonių prieš naujesnius tankus. Arba dar mažiau berods kažkokia šalis iš Balkanų ant sunkvežimio sumontavusi haubica. Pigiau nei šarvuotas, bet tuo pačiu ir nereikia tepti, pigiau išeina. Tokių būtų galima daug turėti specialiai prieš tankus, nes gi ir atstumas daug didesnis. Dėl oro apsaugos tai aišku, kad ale "rankinės", realiai pusiau (dėl svorio ir dydžio) rankinės priešlėktuvinės sistemos negalėtu apsaugoti nuo visko, tačiau kuomet priešų naikintuvas žemiau skristų, tuomet tikrai būtų veiksmingas, tiek prieš sraigtasparnius. Bet čia jau tokiu atveju jei pati Rusija pultu. NASAMS taip pat geras pirkinys, tačiau reikėtų dar ir ilgo nuotolio priešlėktuvinės sistemos. Bet vis tiek manau, kad mums reikėtų daugiau pirkti smulkesnios technikos, mat stambia technika reikia ir apsaugoti, todėl reikia pirkti kitos stambios technikos ir taip grandinė vyksta, ir gaunasi didelės išlaidos, o ir nėra ten jų skaičiaus daug. Kad ir kokia ten kokybišką technika, prieš skaitlingumą nepakovosi. Prieš smulkia technika nei tankus normaliai nepanaudosi, nei naikintuvus, nebent prieš kokius įtvirtinimus. Mums reikia gerai sekti mūšio eiga, žinoti tiksliai pozicijas ir netikėtai užpulti, apšaudyti iš visokių prieštankinių raketų ir pnš, ir tada greitai dingti (bagiai, keturračiai, motociklai, pikapai su užmontuota ginkluote, gal dar kokia šiek tiek sunkesnė technika). Ir būtent tokiu būdu sukelti problemų. O ne tiesiai akis į akį stoti prieš kariuomene. Jeigu prieš kokius žaliuosius žmogeliukus, tuomet NAMERS suteikia įspūdinga apsauga, o kokie Fuchs gali atgabenti saugiai karius į mūšio lauką ir pridengti juos. Nes nu taip BOXER geriau nei FUCHS, bet ir kaina skiriasi. Nes kaina dar nėra vien kokybė, pvz Vokiečių Puma IFV kosmosą kainuoja, daugiau nei jų tankas vien todėl, kad reikia pritaikyti visokioms nėščioms kariuomenei ir visokių kitokių šūdų, įdomu kiek nėščių būna kariuomenei xd Tikiuos nepritaikė ir neįgaliesiems tanką. Nesakau, kad jie blogesni žmonės, bet reikia suprasti kai tokios nesąmonės išpučia taip nesveikai kaina, ar nepigiau pritaikyti nėščioms ir pnš žmoniems, kad ir tokia technika kur būtų viskas daug paprasčiau, nenumirs nėščiosios dėl to. Kiek galėtų papildomai technikos nusipirkti už mažesnę sumą. Kas nežino tai Lietuvos Kariuomenė prie Boxer nupirko 1000 Spike prieštankinių raketų, tiksliai nežinau kokio nuotolio jau.