Pradedamas pirmasis toks projektas pasaulyje – Jungtinė Karalystė statys gigantišką smagratį ir tai padės dar geriau įsisavinti atsinaujinančių šaltinių energiją  (23)

Šiaurės rytų Škotijoje atsirasiantis gigantiškas smagratis padės Didžiajai Britanijai išvengti elektros tiekimo trikdžių, dar geriau įsisavinti atsinaujinančių šaltinių pagaminamą energiją ir atsisakyti iškastinio kuro naudojimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią sistemą drauge kuria „General Electric“ ir „Statkraft“ kompanijos. Kaip teigiama išplatintame pranešime, gigantiškas smagračio projektas bus įgyvendinamas netoli Keito, Morajuje ir tikimasi, kad šis įrenginys pradės veikti jau nuo kitos žiemos.

Gigantiško smagračio projektas mokesčių mokėtojams kainuos apie 25 mln. svarų (apie 28 mln. eurų aut. past.), tačiau jis negamins elektros energijos.

Tai kam reikalingas toks daiktas? Iš esmės toks smagratis imituos jėgainės darbą ir padės stabilizuoti elektros tinklų dažnį. Tai yra ypač svarbu, kai nuolat auga atsinaujinančių energijos jėgainių pagaminamos elektros energijos kiekis. Jis nėra pastovus – saulė tai šviečia, tai ne, o vėjo jėgainės dirba irgi tuo metu, kai pučia vėjas.

Trumpai tariant, tai išbalansuoja elektros tinklų sistemą ir norint palaikyti kone precizišką tvarką, dažniausiai reikia įjungti senąsias jėgaines. Tas, kurios naudoja iškastinį kurą. Nors tai padeda sutvarkyti elektros sistemą, bet jėgainės, deginančios iškastinį kurą, į aplinką išmeta teršalus.

Štai čia ir yra gigantiško smagračio pliusas, kad jam nereikia to iškastinio kuro, tad ir nebus teršalų išmetimų. Jis panaudos dalį tos perteklinės atsinaujinančių šaltinių pagamintos elektros energijos ir stabilizuos elektros tinklų dažnį. Ir ne tik tai.

Dabar Nacionalinis elektros energijos sistemų operatorius (ESO) privalo stabdyti vėjo jėgaines, nors jos gali pagaminti tiek elektros energijos, kad ji patenkintų Britanijos poreikius, ir įjungti iškastinį kurą deginančias jėgaines. ESO privalo tai daryti dėl to, kad būtų palaikomas pastovus 50Hz elektros tinklų dažnis. Ir nuokrypis praktiškai negalimas.

Štai, praėjusių metų rugpjūtį daugiau nei milijonas JK gyventojų liko be elektros po to, kai tinklo dažnis nukrito iki 48,88Hz. Tokių dalykų JK nėra buvę daugiau nei dešimtmetį ir viskas dėl to, kad nebuvo išlaikytas elektros tinklo dažnis.

Todėl gigantiško smagračio projektas yra labai svarbus. Jis imituos milžiniškas besisukančias turbinas ir taip palaikys reikiamą elektros tinklo dažnį bei tuo pačiu ESO tikisi, kad toks įrenginys leis įsisavinti dar didesnį atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminamos elektros energijos kiekį.

„Tai yra visiškai naujas požiūris, pirmasis toks projektas pasaulyje, ir didžiulis žingsnis į priekį, siekiant mūsų tikslo, kad iki 2025-ųjų JK elektros sistema būtų angliai neutrali“, - teigia ESO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(65)
(16)
(49)

Komentarai (23)