Įspūdingas technikos šedevras, galėjęs per akimirką sunaikinti ir didžiausius lėktuvnešius - vienintelis pasaulyje karinis ekroplanas pradėjo atsisveikinimo kelionę (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

woozyy 2020-08-05 18:37
nesveikas aparatas
vanduo4 2020-08-05 18:46
Manyčiau tai buvo dar viena žlugimui pasmerkta Rusijos idėja: 1. tokiais greičiais 500km/h jis galėjo plaukti esant geram orui, o tai reiškia jis geriau pastebimas; 2. tai reiškia jog blogu oru jo kovinės galimybės yra labai ribotos ar net neįmanomos; Pvz.: JAV sukūrė panašios funkcijos laivų alternatyvą - tai penktos kartos radarams nematomi laivai, kurių tikslas priartėti prie sausumos ir sunaikinti oro gynybos sistemą, kad atverti kelią aviacijai. Deja neturėdami langų jie irgi nieko nemato, o po kelių susidūrimų su milžiniškais krovininiais laivais (kai rusija panaudojo GPS signalo trukdžių sistemas), jie buvo išimti iš tarnybos šioje srityje; 3. nematomumas radarams irgi teorinis, nes jie skanuoja ne tik oro erdvę, jie ieško tiek mažesnių laivų, tiek povandeninių. Nebent JAV nežinotų jog Rusija turi tokią techniką ir tiesiog nesitikėtų. - Bet.... nebūtų Rusija, kad neišnaudotų tokių technologinių pasiekimo keleivinio transporto srityje. Tikriausiai to negalėjo daryti dėl ... ale karinės paslapties. Žodžiu visiškas pravalas.
vanduo4 2020-08-05 19:45
o kokia diagnozė?
Gediminas Jurgaitis 2020-08-05 20:22
Rusai inzinieriai savu laiku neturejo lygiu pasaulyje ir cia visai be ironijos, bet va debilai valdzioje visus iki vieko projektus suzlugde...
SaMaras 2020-08-05 21:25
1. Na priešlėktuviniais radarais jo nepastebi, o kai priešlaiviniai radarai pastebi jau gerokai vėlu. 2. JAV „nematomo“ laivo funkcijos kitos (net ir pats rasai) 3. Čia irgi apie tuos laivus, bet ne apie minimą ekranoplaną.. „- Bet.... nebūtų Rusija, kad neišnaudotų tokių technologinių pasiekimo keleivinio transporto srityje. Tikriausiai to negalėjo daryti dėl ... ale karinės paslapties.“ atrodo toks trumpas sakinys, o tiek daug prieštarauji pats sau todėl nesu tikras apie ką tu čia. pirma pasakyk ką čia norėjai parašyt tada pakomentuosiu..
vanduo4 2020-08-06 00:02
- Na ir kotu čia nesupratai? kame prieštaravimas?: a) Rusija sukūrė unikalų produktą, kuris karo pramonėje nepasiteisino; b) tas technologijas galėjo panaudoti civiliniams tikslams, kad bent išlaidas padengtų, bet to nepadarė. - Ko tu apskritai komentuoji, jeigu nežinai apie ką? - Ir kodėl galvoji jog tavo komentaras toks svarbus jog net tau reikia viską išaiškinti? - Atrodo toks paprastas komentaras, bet Samaras kaip visada kažkokius vėjus kalba. Kam tu lankaisi mano komentaruose jeigu nieko nesupranti?
Nerkus 2020-08-06 07:56
Lėktuvnešio kontroliuojama zona yra apie 500 km, na čia oro žvalgyba ir pan. Awacs dar daugiau mato, tik nežinau jis gali pamatyti objektus ant vandens/žemės. Dar įdomu ar tokio monstro negalės susekti povandeninių laivų aptikimo sistemos. Nors jis ir vandens neliečia, bet jo keliamas triukšmas turėtų labai toli girdėtis. Plius toks ekranoplanas bus nemanevringas, jei jį pamatytų anksčiau nei jis galės paleisti raketas, tai jis iškart būtų sunaikintas.
Kirtis 2020-08-06 09:32
Tarybiniais laikais sistema taip neveikė... Ne karinės technologijos buvo pritaikomos civiliniams tikslams o civiliniai objektai turėjo labai konkretų karinį pritaikymą. Pavyzdžiui žvejybiniai traleriai turėjo sumontuotas denyje aikšteles pabūklų tvirtinimui ir seife laikomas instrukcijas, kur vykti tų pabūklų sumontavimui, gavus sutartinį signalą. Mano tėvas buvo tokio žvejybinio laivo mechanikas, tai reguliariai buvo siunčiamas mokymams kaip, torpedų specialistas. Iš Klaipėdos į Vokietiją kursavę Ro-Ro tipo keltai realiai buvo projektuoti ir statyti, kaip desantinės baržos, tankų dalinio perdislokavimui. Ir tokių pavyzdžių visur buvo pilna. Praktiškai visose srityse buvo numatytas karinis pritaikymas greta civilinio. O užduoties padengti karinių technologijų kūrimo išlaidas, pritaikant tas technologijas civiliniams tikslams tais laikais niekas paprasčiausiai nekėlė. Kariniams tikslams buvo skiriamos neribotos lėšos, jei sprendimų priėmimo įgaliojimus turintys nuspręsdavo, kad to reikia... Dėl to prasidėjus pertvarkoms, o po to ir žlugus sąjungai visur pakanmpėse ir liko rudyti krūvos eksperimentinių "unikalių produktų", nes buvo pradėta skaičiuoti jų reali kūrimo vertė bei galima nauda iš panaudojimo, o ne vien kuriama turint tikslą turėti daiktą, kuriam "нет аналогов в мире"...
kestutisz 2020-08-06 10:54
Būtent, čia kažkaip taip žavimasi tuo ekranoplanu, kad pamirštama jog realiai naudos iš to, kad jo radaru nesimato už keliasdešimties kilometrų ya labai labai nedaug... Lėktuvnešiai tiesiog pernelyg brangūs, kad plaukiotų neapsupti palaikymo flotile iš normalių ir povandeninių laivų (kurių vien sonarus apkurtintų tokiais greičiais skrodžiamas vanduo).
SaMaras 2020-08-06 11:03
Kad jis negalėjo priartėti čia tik tavo fantazijos, niekur neparašyta, kad neatitiko lūkesčių. Pagal Teoriją galėjo priartėti nepastebėtas iki maždaug 40km (ok, tarkime neidealiomis sąlygomis bus pastebėtas 50-60km atstumu, galėjo paleisti raketas gebančias nuskrieti ~100km. Dar neaišku ar nepasiteisino karo pramonėje (tuo metu), tiesiog SSRS nebeužteko pinigų toliau plėtoti šio projekto ir viskas užstagnavo. Buvo transportinė ekranoplano versija Orlionok, tai praktiškai būtų buvusi ir civilinė versija, bet tolimesnis vystymas numirė kartu su finansavimo nutraukimu. Jei kalbi apie projekto atsiperkamumą perdavus civiliam panaudojimui, tai visiškai nesupranti, kaip veikė socialistinė ekonomika. Viską kūrė tie patys konstruktorių biurai ar tai buvo karinis ar civilinis panaudojimas ir bet kuri sritis buvo finansuojama iš biudžeto. Civiliniai proletariato poreikiai buvo antroje (ar net penkioliktoje) vietoje po karinių, niekam per daug nerūpėjo. Tuo labiau planinėje ekonomikoje tokio projekto atsiperkamumo niekaip neįsivaizduoju, kur prekės kaina visoje sąjungoje turėjo būti viena kaina ir tt. Ir pabaigai forumas atviras, kol nepažeidžiu bendruomenės interesų galiu komentuoti ką noriu ir kaip noriu neatsiklausdamas tamstos leidimo.
SaMaras 2020-08-06 11:08
Na viskas ok, tik reikėtų turėti galvoje, kad šių ekranoplanų dislokacija buvo numatyta Kaspijos, Juodosios ir Baltijos jūrose, tai JAV lėktuvnešio grupė kur nors prie juodosios jūros turėtų bijoti tikrai ne pavienio ekranoplano, jau ten turėtų dūgzti toks spiečius „visko“ kad sonaras gal net nesupras kas ir iš kur juda..
jull 2020-08-06 12:43
Oi bl... Paziurek i, pvz, sranij sojuzo autoproma, i rusiskus irankius, "kompiuterius" ir t.t., dauguma yra ir jau tuo laiku, kai cirkuliavo, buvo tiesiog kakucio gabalai, netinkami naudojimui siuolaikine prasme. Kartais ne tik kad netinkami, o tiesiog pavojingi. Visur yra talentingu zmoniu, iskaitant rusija. SS inzinerijos panasus performance'as, o labai retais atvejais, net geresnis, kai kuriose srityse buvo salygotas tikslinio lesu paskirstymo, ne kazkokio mistinio inzinieriu talento. Baigei instituta "raudonu diplomu", politiskai be priekaistu - gavai paskyrima i "dezute" karo pramonei, su padidintu aprupinimu, normaliu kolektyvu. Baigei sudinai - eisi projektuot stampu aliuminiams saukstams ir kaliosams. Karine pramone susirinkdavo geriausius, turejo gera biudzeta (kazkur skaiciau, kad apie 25% bvp), tai kazkiek vakarams prilygt sugebejo. Tuo tarpu kasdienines prekes buvo nenaudotinos. Va tau ir visas gerumas. Vienintelis SS sistemos pranasumas buvo, mano manymu, tai, kad inzinierius SS buvo labai geidzima ir gerbiama profesija del ilgametes propagandos ir ekonominiu veiksniu. Dabar gi visi nori but tik "bankirais", "ekonomistais" ir "teisininkais", o inzinerines specialybes daznai renkasi kurybingi vidutiniokai.
jull 2020-08-06 12:54
Siulau paziuret, kokie radarai paprastai yra "on duty" US lektuvnesiuose. Tokiem taikiniam kaip sitas laivalektuvis, pazeme skrendantys objektai, yra skirtas lektuve sumontuotas radaras, toks kaip sitas AWACS (modelio nezinau, butent sitas nebutinai dirba lektuvnesiuose): https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_E-3_Sentry Joks jis ne nepastebimas, tik didelis ir gana greitas, o tai jau tikriausiai toli graziu nera toks didelis privalumas, tikriausiai. Jei jis butu vertingas taktine prasme, niekas jo i muzieju nestatytu. Sakyciau, cia tiesiog aprasytas idomiosios, nelabai pasiteisinusios inzinerijos pavyzdys.
HardAxe 2020-08-06 13:53
baigtas 87m. O planuotas dar anksčiau. Tada buvo kitokie radarai, daug primityvesni palydovai ir t.t.
KnowHow 2020-08-06 14:10
Šitas daiktas su 100km šaudymo nuotoliu AWACS butų pastebėtas iš toli, toliau jau technikos reikalas per kiek minučių net analogov vmire nuskestų. Be to, jis buvo skirtas juodajai jūrai, ne vandenynams. Deja, juodojoje jūroje USA lėktuvnešiai neplaukioja, kam į balą leisti lėktuvnešį kai yra turkijos aerodromai ?
SaMaras 2020-08-06 15:16
Na tuo metu kai kūrė gal ir buvo dar vertingas. Tačiau laikas praėjo, jau vien priešraketinė gynyba kiek patobulėjo tai aktualumas tokio daikto labai suprastėjo.. Galbūt dėl keliamosios galios ir greičio santykio kaip transportinis/ desantinis reikalas dar būtų naudinga, bet daugiau panaudojimo šiuolaikiniame mūšio lauke nelabai sugalvoju
Paramotoras 2020-08-06 20:39
Na zeip jau kuo ji imti. Prieslektuviniam ginklam perzemai. PrieslIviniam pergreit.
vanduo4 2020-08-07 04:56
, tiek pagal karinį pritaikymą, tiek pagal inžinerinių sprendimų naudą. Ar dabar supratai apie ką kalba eina?
Arunas1948 2020-08-07 07:30
Jus vis apie ginklus o man labiausiai patinka ziureti Hirosimos ir Nagasakio sunaikinimas atominemis bombomis, atmuse japonams nora kariauti, vokieciai kariuomenes nenori, rusai tik is reikalo kariuomene laiko bet kariauti irgi nenori, lieka Amerika kuri laiko pasauli baimeje.
jull 2020-08-07 11:49
Taip, matyt priezastys tokiam projektui buvo, bet matyt, arba salygos pasikeite, arba konceptas pasirode neadekvatus ir faktas tas, kad iki serijines gamybos sitas daiktas nedatrauke. Galim uzkaityt ji kaip idomu eksperimenta ir nors koki sojuzo inzinieriu inasa i technologijos vystymasi.